Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ν. Ξυδάκης: «Η βρετανική ψήφος είναι μήνυμα αφύπνισης για την Ευρώπη»

Μήνυμα αφύπνισης και αλλαγής χαρακτηρίζει την ψήφο για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ

Μήνυμα αφύπνισης και αλλαγής χαρακτηρίζει την ψήφο για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης.

Στην κατεύθυνση αυτή τόνισε πως είναι η ώρα των προοδευτικών δυνάμεων να κάνουν πειστικό και ηγεμονικό το δικό τους όραμα για την Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Ο κ. Ξυδάκης με δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, με πολύ βαθιές ρίζες, ιστορικές, πολιτισμικές και πολιτικές, έχουν τη δύναμη να αντλήσουν διδάγματα, να προσαρμοστούν και να χαράξουν νέα πορεία για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε πως το Brexit φέρνει αβεβαιότητα, αλλά δεν φέρνει το τέλος της ΕΕ, αντίθετα σηματοδοτεί δυνητικά μια νέα αρχή. Υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ να γίνει πάλι ελκυστική για τους πολίτες, να δείξει ότι σέβεται τη βούλησή τους και τις πραγματικές τους ανάγκες και εισακούει την απογοήτευση των πολιτών για τη δυσχέρεια να απαντηθούν αποτελεσματικά οι κρίσεις.«Η ΕΕ οφείλει να θυμηθεί γιατί γεννήθηκε μετά τη φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου: για ειρήνη, σταθερότητα, ευημερία, δημοκρατία», προσέθεσε ο ίδιος.

Ο υπουργός προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο Λουξεμβούργο στον απόηχο του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος και ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής στις 28 Ιουνίου, συνέστησε ψυχραιμία, δήλωσε πως «η διαδικασία θα είναι μακρόχρονη και εκτίμησε ότι όλα τα κράτη-μέλη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα είναι πολύ προσαρμοστικοί και ευέλικτοι, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και να βρουν το σχήμα των όσων ακολουθήσουν.

Το κυβερνητικό στέλεχος προσέθεσε πως η ΕΕ εξακολουθεί να είναι η πιο εύπορη και δημοκρατική ζώνη στον πλανήτη και έτσι θα παραμείνει. Σε ανάλογο μήκος κύματος, με δύο αναρτήσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο κ. Ξυδάκης τόνισε την ανάγκη «να ακούσουμε προσεκτικά και να ερμηνεύσουμε το Brexit με επαγρύπνηση και τόλμη για την επόμενη ημέρα της ΕΕ», σημειώνοντας πως οι θεσμοί δεν γκρεμίζονται παρά προσαρμόζονται και προχωρούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωσία: Δύο χρόνια φυλακή σε δημοσιογράφο επειδή επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν σκότωσα, δεν λεηλάτησα, δεν έκλεψα, δεν βίασα και, κυρίως, δεν ξεκίνησα κατακτητικό πόλεμο εναντίον μιας γειτονικής χώρας»
Ρωσία: Δύο χρόνια φυλακή σε δημοσιογράφο επειδή επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία
Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα
Τα νέα μέτρα ζητήθηκαν από τη Νότια Αφρική, στο πλαίσιο της εν εξελίξει προσφυγής της με την οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα
Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα