Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τη μη έκδοση των 2 πρώτων Τούρκων αξιωματικών ζητά η αντιεισαγγελέας

"Μη νόμιμο το τουρκικό αίτημα"

Τη μη έκδοση των πρώτων δύο Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία, ζήτησε με την πρότασή της από το Β' Ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, η αντιεισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου.

Η εισαγγελική λειτουργός χαρακτήρισε μη νόμιμο το τουρκικό αίτημα, υποστήριξε ωστόσο ότι ακόμη και αν το συμβούλιο το κάνει τελικά δεκτό, ως νομικά βάσιμο, οι 8 δεν θα πρέπει να εκδοθούν στη γείτονα γιατί αντιμετωπίζουν άμεσα κίνδυνο να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική μεταχείριση.

«Στην Τουρκία, έχουν ήδη απολυθεί περισσότεροι από 120.000 δημόσιοι υπάλληλοι, έχουν απολυθεί 3.000 δικαστές, έχουν συλληφθεί 40.000 άνθρωποι, 150 δημοσιογράφοι και πάνω από 31.000 παραμένουν υπό κράτηση. Κάθε άνθρωπος δικαιούται σεβασμό στη ζωή του και προστασία από τα βασανιστήρια».

Μιλώντας ενώπιον του δικαστηρίου, οι δύο αξιωματικοί αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του Ερντογάν, υποστήριξαν ότι συμπλέουν με την ευρωπαϊκή σκέψη και το ευρωπαϊκό κεκτημένο ενώ αναφέρθηκαν στις συνθήκες κράτησης των φυλακών αλλά και στη ζωή των οικογενειών τους, η οποία έχει ανατραπεί από τότε που οι ίδιοι έφυγαν από τη χώρα με το ελικόπτερο.

Όπως είπαν, έχουν απολύσει τις συζύγους τους από τις δουλειές τους, τους έχουν δεσμεύσει τραπεζικούς λογαριασμούς και δεσμεύσει τα διαβατήριά τους ενώ στο σχολείο τα παιδιά τους ακούνε τους υπολοίπους να τους λένε προδότες.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ως μάρτυρες κατέθεσαν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, ο ναύαρχος εν αποστρατία Γ. Φενέκος και ο καθηγητής Κ. Τσιτσελίκης.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί στις 23 Ιανουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας
Συμμετείχε στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας - Τι είπε για την αναβάθμιση από
Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας