Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εισαγγελέας ΑΠ: Νέο «όχι» στην έκδοση άλλων δύο τούρκων στρατιωτικών

«Κινδυνεύουν στην Τουρκία»

Να μην εκδοθούν στην γείτονα χώρα πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, δύο ακόμη τούρκοι στρατιωτικοί.

Ο κ. Βουρλιώτης επισήμανε ότι οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί δεν μπορούν να εκδοθούν, καθώς κινδυνεύουν στην Τουρκία. «Θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας αν πούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Τουρκία και θα μείνουμε στα έγγραφα της δικογραφίας. Και μόνο η πιθανότητα ότι θα έχουμε περιστολή των δικαιωμάτων και μόνο η πιθανότητα μικρή ή μεγάλη, που εμένα πάει στη βεβαιότητα, νομίζω ότι είναι λόγος απαγορευτικός για έκδοσή τους.

Οι πράξεις μπορεί να έχουν τελεστεί. Μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας. Μπορεί να έχουν κάνει παραβιάσεις εναέριου χώρου. Μπορεί να είναι εχθροί, αλλά ήρθαν εδώ ως ικέτες.

Η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό. Οι Έλληνες δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού. Δεν μπορώ να γίνω μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν. Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν ακόμα και αν είναι εχθροί της Ελλάδος» είπε κατά την αγόρευσή του.

Παράλληλα, οι δυο στρατιωτικοί είχαν επισημάνει πως είναι αξιωματικοί με βαθμό λοχαγού και ο ένας μάλιστα ήταν ο πιλότος του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

«Δεν φύγαμε από τη χώρα μας. Φύγαμε για να αποφύγουμε το θάνατο και το λιντσάρισμα. Αν δεν ερχόμασταν στην Ελλάδα θα ήμασταν νεκροί ή σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ζητούσαμε έναν τόπο για να βρούμε άσυλο όχι για να φύγουμε» ανέφεραν.

Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν, ο ναύαρχος εα, Στέλιος Φενέκος, ο καθηγητής πανεπιστημίου στο Λονδίνο και στην Οξφόρδη, Παύλος Ελευθεριάδης και ο πρόεδρος της Ένωσης της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE), Παναγιώτης Περάκης.

Ο πρόεδρος του Ζ΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, αντιπρόεδρος Γεώργιος Σακκάς, ανέφερε ότι η δημοσίευση της απόφασης θα γίνει στις 23 Ιανουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΞΕΕ: Θετικό πρόσημο θα έχει η εφετινή τουριστική χρονιά - Οι μεγαλύτερες προκλήσεις
Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν για άλλη μια σεζόν με θετικό πρόσημο, αναφέρει ο Αλέξανδρος Βασιλικός
ΞΕΕ: Θετικό πρόσημο θα έχει η εφετινή τουριστική χρονιά - Οι μεγαλύτερες προκλήσεις