Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

5 δήμαρχοι του Αιγαίου ζητούν αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ.Πατούλη, στην Αθήνα

Την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών τους από τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται αποκλεισμένοι σε αυτά, ζήτησαν οι δήμαρχοι της Σάμου κ. Αγγελόπουλος, της Χίου κ. Βουρνούς, της Λέσβου κ. Γαληνός, της Κω κ. Κυρίτσης και της Λέρου κ. Κόλιας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ.Πατούλη, στην Αθήνα.

Οι δήμαρχοι των πέντε νησιών του Αιγαίου, όπου έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν προσωρινά Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, υπογράμμισαν μεταξύ άλλων ότι «η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο», και προειδοποίησαν για τους αυξημένους κινδύνους που εγκυμονεί η συνέχισή της, αλλά και για τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει στις τοπικές τους οικονομίες, ιδιαίτερα στον τουρισμό.

Οι δήμαρχοι επίσης επικαλέστηκαν εθνικούς λόγους και παράλληλα κατήγγειλαν «τη θεώρηση των νησιών και των τοπικών κοινωνιών ως μεγάλων και ανοικτών ειδικών ζωνών αποκλεισμού για τους πρόσφυγες και μετανάστες, από τις πολιτικές πρακτικές που ακολουθούνται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ζήτησαν τη διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά τους, και αναλογική κατανομή τους, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό, λαμβάνοντας υπόψιν και εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ενίσχυση των υπηρεσιών που σχετίζονται με την κρίση των αιτήσεων ασύλου, επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και την εγκαθίδρυση ενός αξιόπιστου μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.

Τέλος, οι δήμαρχοι ζήτησαν και τη διαμόρφωση «ενός σοβαρού αναπτυξιακού και κοινωνικού προγράμματος για την αντιστάθμιση της μεγάλης ζημιάς που έχουν υποστεί εδώ και δύο χρόνια οι τοπικές μας κοινωνίες και οι οικονομίες, εξαιτίας της αναποτελεσματικής αντιμετώπισης από πλευράς των εθνικών και διεθνών αρχών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι
Η εταιρεία που είναι θυγατρική αμερικανικού κολοσσού κλείνει δύο εργοστάσια στη Βόρεια Ελλάδα – Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για την αιτία του...
Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι
Άναψε φωτιές ο Παππάς: Σκληρή κόντρα μετά τις δηλώσεις για συνεννόηση (VIDEO)
Είπε ότι υπήρχε προετοιμασία με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας - Αντιπαράθεση μέχρι τα ξημερώματα στη Βουλή
Άναψε φωτιές ο Παππάς: Σκληρή κόντρα μετά τις δηλώσεις για συνεννόηση (VIDEO)