Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Για τα θέματα καθημερινότητας του πολίτη συνεδριάζει το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.

Επι τάπητος η πρόσβαση και εξυπηρέτηση των πολιτών σε δομές και υπηρεσίες...

Με θέμα "Τοπικές και περιφερειακές δομές πρόσβασης και εξυπηρέτησης πολιτών" θα συνεδριάσει την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής.

 Η πρώτη συνεδρίαση του έτους έρχεται σε υλοποίηση του σχετικού προγραμματισμού που έχει εκπονηθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2017 και για τον οποίο στα τέλη του 2016 είχε ενημερώσει με επιστολή του προς του αρμόδιους Υπουργούς, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

 Στο επίκεντρο του ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. τίθενται τα θέματα καθημερινότητας του πολίτη, στην κατεύθυνση που ο Πρωθυπουργός χάραξε για το κυβερνητικό έργο στο Υπουργικό Συμβούλιο της 6ης Νοεμβρίου 2016.

 Όπως σημειώνουν πηγές που έχουν γνώση των διεργασιών του ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π., στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους η έμφαση δίνεται στην πρόσβαση των πολιτών σε τοπικές δομές και υπηρεσίες -υφιστάμενες που αναδιοργανώνονται ή νέες που έρχονται να καλύψουν βασικές ανάγκες- σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς όπως η Υγεία, η εργασία, η κοινωνική ασφάλιση, η κοινωνική αλληλεγγύη και η ανακούφιση των δανειοληπτών από την υπερχρέωση.

 Συγκεκριμένα, στην αυριανή συνεδρίαση, αναμένεται να παρουσιαστούν τα σχέδια δράσης και η πορεία υλοποίησης της αναβάθμισης τόσο των Σημείων και Υπηρεσιών Εξυπηρέτησης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων όσο και των Κέντρων Προώθησης της Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

 Παράλληλα θα υπάρξει ενημέρωση για την εγκαινίαση μιας σειράς σημαντικών δομών και υπηρεσιών όπως:

 * Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 *Τα Κέντρα Κοινότητας, τα αποκαλούμενα και "Κοινωνικά ΚΕΠ", στα οποία θα απευθύνονται οι πολίτες για ό,τι σχετίζεται με τα "κοινωνικά προγράμματα", όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κ.ά.

 * Τα Γραφεία-Κέντρα Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, που πρόκειται να είναι οι φορείς στους οποίους θα καταφεύγουν υπερχρεωμένα νοικοκυριά για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν

 * Νέες υποστηρικτικές υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και του Υπουργείου Εργασίας.

 Για την κυβέρνηση, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, είναι κεντρική προτεραιότητα η διαμόρφωση δομών και υπηρεσιών που θα είναι ανοικτές και φιλικές στον πολίτη, ώστε αυτός να αισθάνεται το κοινωνικό κράτος ως κάτι προσιτό σ' εκείνον με χειροπιαστά οφέλη, στόχος που, εάν επιτευχθεί, θα μετασχηματίσει συνολικά τις σχέσεις πολίτη-κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ