Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σκληρή αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη για τα θέματα εγκληματικότητας

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού»...

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη το πρωί της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής η «Ωρα του Πρωθυπουργού», κατά την οποία ο Αλ. Τσίπρας απάντησε σε ερώτηση του Κυρ. Μητσοτάκη σχετικά με ζητήματα εγκληματικότητας και προστασίας του πολίτη.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον Κ. Μητσοτάκη να κατηγορεί την κυβέρνηση για την αύξηση της εγκληματικότητας και της βίας σημειώνοντας πως «η κατάσταση έχει ξεφύγει» και πως «η Ελλάδα είναι μια ακυβέρνητη χώρα». Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι «η ανομία γενικεύεται, η εγκληματικότητα εξαπλώνεται», ενώ απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα πρόσθεσε: «Βάλατε την εγκληματικότητα μέσα στην καθημερινότητά μας και γεμίσατε την επικαιρότητα με σπασμένες εικόνες». Είπε ακόμη ότι επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουμε περισσότερη βία και αυξημένη εγκληματικότητα, σημειώνοντας πως μέσα στο 2016 αυξήθηκαν κατά 11% οι ληστείες και κατά 9,5% οι κλοπές Ι.Χ. και μοτοσικλετών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, η κατάσταση στα Εξάρχεια «έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο» και πως «ομάδες αναρχικών παρελαύνουν ανενόχλητες». «Τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ δέχονται καθημερινά επιθέσεις (...) Πολεμικά όπλα Καλάσνικοφ χρησιμοποιούνται από τρομοκρατικές οργανώσεις κατά αστυνομικών. Οι κάτοικοι των Εξαρχείων ζουν σε ένα ιδιότυπο γκέτο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Οι ποινικοί και η νέα γενιά των τρομοκρατών έχουν γίνει ένα, δεν κάνετε τίποτα αλλά δεν αφήνεται και την αστυνομία να κάνει».

Ο Κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας ότι «οχήματα των αστικών συγκοινωνιών βανδαλίζονται, μηχανήματα έκδοσης και ακύρωσης εισιτηρίων καταστρέφονται αδιακρίτως (...) ελεγκτές στοχοποιούνται και δέχονται επιθέσεις μέσα στα σπίτια τους», ενώ έκανε λόγο για «παιδική χαρά τον βανδάλων με φόντο έναν κρατικό μηχανισμό που αδιαφορεί επικίνδυνα».

«Η ανομία αποκτά χαρακτηριστικά κανονικότητας. Στους πολίτες δεν κάνει πια εντύπωση ένα καμένο τρόλεϊ» επισήμανε, προσθέτοντας ότι «στα πανεπιστήμια ζούμε πάλι επικίνδυνες καταστάσεις». «Ένας καθηγητής στο Πάντειο χτυπήθηκε γιατί είχε το θράσος να κάνει παρατήρηση σε κάποιους νεαρούς που έκαναν γκράφιτι σε δημόσιο χώρο, αυτό ήταν το σφάλμα στο οποίο υπέπεσε», σημείωσε.

Έκανε επίσης λόγο για «εικόνες ανομίας» στους χώρους όπου αποδίδεται δικαιοσύνη, κάνοντας ειδική μνεία στα «σοβαρά επεισόδια στα δικαστήρια ανάμεσα σε μέλη της Χρυσής Αυγής και αντίπαλες ομάδες». «Η απόσταση που χωρίζει μια βαριοπούλα από ένα καλάζνικοφ είναι μικρή κ. Τσίπρα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Καταλήγοντας, είπε ότι σε Ζεφύρι, Αχαρνές και Ασπρόπυργο «ανθούν το εμπόριο ναρκωτικών, οι κλοπές και άλλα φαινόμενα παραβατικότητας και τα αστυνομικά τμήματα είναι τρομακτικά υποστελεχωμένα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει απροστάτευτους τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Τι απάντησε ο Αλ. Τσίπρας

Κατά την απάντησή του, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν είναι επίκαιρο το θέμα της εγκληματικότητας είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε χρόνια. Είναι σε όλους μας προφανές, ένα χρόνο μετά την εκλογή του να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση και το θέμα, όλη η κοινωνία ασχολείται με το πραγματικό επίκαιρο θέμα που είναι η διαπραγμάτευση, που οι πολίτες θέλουν να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης γιατί πήγε να δει κρυφά τον κ. Σόιμπλε», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως «δεν είναι επίκαιρο το θέμα της εγκληματικότητας είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε χρόνια». Ακόμη, ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «προφανώς οι επικοινωνιολόγοι που προσπαθούν να του φτιάξουν το προφίλ, και πράγματι έχουν πολύ δουλειά να κάνουν, του συνέστησαν να φέρει το θέμα του φόβου».

«Μας είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν απέχει πολύ η βαριοπούλα από το Καλάσνικοφ. Πράγματι δεν απέχουν πολύ στη ΝΔ για να αναφέρουμε το παράδειγμα του κ. Βορίδη για να μην ξεχνιόμαστε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Ήρθατε εδώ να βάλετε ένα πυροτέχνημα και να μας πείτε ότι για όποια βιτρίνα σπάει φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση» τόνισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν είπατε τίποτα για τις επιθέσεις στο σπίτι του Φλαμπουράρη γιατί έτσι δεν θα μπορούσατε να κολλήσετε την ιδεολογική ρετσινιά» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Εγκληματικότητα υπάρχει σε όλο τον κόσμο και στη Γερμανία που ήσασταν προχθές».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτό που δεν έχει συνέχεια στο κράτος είναι η αντίληψή μας για την καταστολή. Η λογική μας είναι ο επαγγελματισμός στις αστυνομικές επιχειρήσεις» και σημείωσε ότι «μας ενδιαφέρει να έχουμε μια αστυνομία που δεν θα χτυπάει περαστικούς και δεν θα κλωτσάει 15χρονα που φοράνε χειροπέδες και αυτό το έχουμε καταφέρει με τον επαγγελματισμό της ηγεσίας της ΕΛΑΣ».

Ο πρωθυπουργός επέρριψε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι «είτε είστε όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας της παράταξης σας ή προσπαθείτε να ψαρέψετε σε θολά νερά των ψηφοφόρων της ΧΑ ή και τα δύο μαζί» και επισήμανε ότι «δεν είπατε τίποτα για τη βία στα γήπεδα, πιθανώς γιατί εκεί παίζονται και μεγάλα συμφέροντα , με τα οποία έχετε αποδείξει ότι τα πάτε καλά κ. Μητσοτάκη».

Η δευτερολογία Μητσοτάκη

«Εσείς φέρατε πίσω το μαύρο σύννεφο της δραχμής», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016 και πρόσθεσε ότι δεν έχει κλείσει σήμερα ακόμα.

«Έχετε βάλει τη χώρα σε ένα πολύ επικίνδυνο και κατηφορικό μονοπάτι, το πού θέλετε να την πάτε το γνωρίζετε μόνο εσείς», είπε χαρακτηριστικά. «Θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση τον Μάρτιο του 2017 ή και αυτός ο στόχος πήγε περίπατο;», διερωτήθηκε.

Αναφερόμενος στην πρωτολογία του πρωθυπουργού ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε: «Όταν υπολείπεστε 15 μονάδες στις δημοσκοπήσεις, πρέπει να είστε πιο προσεκτικός, όταν κάνετε υποδείξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η ειρωνεία σας δεν θα σας βγάλει από το αδιέξοδο».

Aκόμη, δήλωσε ότι δεν πείσθηκε από τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα ότι υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας. «Δεν με πείσατε ότι έχετε κάποιο σχέδιο για να αντιμετωπίσετε την έξαρση της μικρής και μεσαίας βίας που βιώνουν όλοι οι πολίτες σήμερα», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, «οι πολίτες αισθάνονται πολύ περισσότερο απροστάτευτοι και πολύ περισσότερο εκτεθειμένοι στη μικρή και μεσαία παραβατικότητα από ό,τι αισθάνονταν πριν δυο χρόνια».

Αλ. Τσίπρας: «Θλιβερή η παρουσία σας κ. Μητσοτάκη»

«Θλιβερή η παρουσία σας κ. Μητσοτάκη να μην πάρετε θέση για τα παράλογα μέτρα που μας ζητούν», είπε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του.

«Ανεύθυνη τακτική, θα πάρει απαντήσεις ο κ. Μητσοτάκης για την άθλια στάση του και εδώ και στο Βερολίνο πριν από λίγες μέρες» ανέφερε ο κ Τσίπρας συμπληρώνοντας ότι «4,5% πλεονάσματα είχατε υπογράψει εσείς και εμείς το κάναμε 3,5%». «Εάν το ταξίδι αυτό που είπατε κρυφό, εάν το έκανε ο κ. Σαμαράς, θα ήταν για επενδύσεις, ενώ εγώ πήγα τα παιδιά μου βόλτα στη Ντίσνεϊλαντ», είπε ο πρωθυπουργός. «Μη μου λέτε εμένα να καταθέσω γιατί εάν αρχίσω να ζητάω εγώ να καταθέσετε από το Πόθεν Έσχες, ότι θέλετε θα το καταθέσω κ. Μητσοτάκη αλλά μην ξύνεστε στη γκλίτσα του τσοπάνη», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Πήρατε το λόγο για να επαναλάβετε τις ίδιες αθλιότητες, εγώ κ Μητσοτάκη στο Παρίσι πήγα και έμεινα σε ξενοδοχείο και όχι στο σπίτι του Βολταίρου, και καταθέστε το Πόθεν Έσχες σας αύριο το πρωί» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι στο Βερολίνο «φόρεσε την φανέλα του ΔΝΤ». «Ξέρετε ότι βρίσκεστε σε πραγματικό στρατηγικό αδιέξοδο και πάτε στο Βερολίνο και δημιουργείτε ένα κλίμα αρνητικό σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Δεν θα μιλούσα για αθλιότητα εάν δεν άκουγα τον εκπρόσωπο Τύπου σας, ότι εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις 20 θα καταθέσουμε πρόταση μομφής. Καταθέστε την. Θα δείτε πόσο ενωμένοι είμαστε και πόσο αποφασισμένοι είμαστε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ