Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ν. Αναστασιάδης: «Δεν επιθυμώ να εμπλακώ σε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών»

Τη στάση της Άγκυρας περιμένει ο Ακιντζί για επιστροφή στις συνομιλίες

Ο Πρόεδρος τη Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης εξέδωσε γραπτή δήλωση, με στόχο την εκτόνωση της κρίσης από τις τουρκικές αντιδράσεις για τη ψηφοφορία σε σχέση με το ενωτικό δημοψήφισμα, στην οποία τονίζει ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί με κανέναν τρόπο σε ένα αχρείαστο παιγνίδι επίρριψης ευθυνών μετά και τους ισχυρισμούς Ακιντζί ότι βρόντηξε την πόρτα και έφυγε. Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι θα αξιολογήσει τις εξελίξεις, και αναλόγως θα αποφασίσει κατά πόσο θα προσέλθει στην προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη - την τελευταία για το Φεβρουάριο.

Η γραπτή ανακοίνωσή του Ν. Αναστασιάδη

Στη γραπτή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επανέλαβε προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει με αποφασιστικότητα τον εν εξελίξει διάλογο, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση «που να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπως και τις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου , όπως εξάλλου αναφέρεται και στην ομόφωνη Δήλωση του Εθνικού Συμβουλίου στις 13 Φεβρουαρίου».

«Η ειλικρινής μου πρόθεση είναι η λύση να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες, αλλά και τις προσδοκίες του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα βασίζεται στις αρχές και αξίες της ΕΕ. Ως εκ τούτου, εάν η ίδια αποφασιστικότητα διακρίνει και την άλλη πλευρά, καλώ τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να είναι παρών στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση, προκειμένου μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για θετικό αποτέλεσμα» προσέθεσε.

Λύπη και ανησυχία για την αρνητική εξέλιξη από το ΑΚΕΛ

Λύπη και ανησυχία για την αρνητική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εξέφρασε το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ ύστερα από συνεδρία του κατά την οποία εξέτασε την κατάσταση. Σε ανακοίνωση του, το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση των ηγετών των δύο κοινοτήτων να βρουν τρόπους να ξεπεραστούν τα προβλήματα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Τη στάση της Άγκυρας περιμένει ο Ακιντζί

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε την Παρασκευή ότι έχει κλυδωνισθεί η εμπιστοσύνη του και πρέπει να διορθωθεί η κατάσταση. «Ο κ. Αναστασιάδης είπε στη συνάντηση ότι ήταν λανθασμένη η απόφαση της Βουλής για την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος. Αν το λέει αυτό πίσω από κλειστές πόρτες, πρέπει να το πει στην κοινότητά του και να πράξει ότι επιβάλλεται» ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τουρκοκυπριακές πηγές, η απόφαση για τη στάση της τουρκικής πλευράς σχετικά με τις συνομιλίες, αναμένεται να ληφθεί μετά τη συνάντηση που θα έχει ο Μουσταφά Ακιντζί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα. Αν και η άφιξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα είχε ορισθεί πριν από την κρίση για τη ψηφοφορία στη Βουλή, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αποτελεί ευκαιρία για συνολική αξιολόγηση της κατάστασης.

Απειλητικές δηλώσεις από Τσαβούσογλου

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσαβούσογλου προέβη σε απειλητικές δηλώσεις, αναφέροντας πως «αυτές οι συνομιλίες δεν θα συνεχισθούν» και ότι η Τουρκία θα πράξει αυτό που πρέπει. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι τα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό προέρχονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των G20, στη Βόννη, ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στην απόφαση για την επέτειο της ψηφοφορίας για την Ένωση, είπε: «Αυτή (η απόφαση) επί της ουσίας δείχνει την προσέγγιση της ελλληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις. Επιπλέον η απόφαση της ελληνοκυπριακής Βουλής για την Ένωση, είναι απαράδεκτη για την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπίλλιας: Εντός του έτους το Διάταγμα για ανάπλαση παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης
Τι είπε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της ΠΚΜ, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία»
Μπίλλιας: Εντός του έτους το Διάταγμα για ανάπλαση παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης