Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τετ α τετ Κικίλια-Τόσκα για τα «τρομο-δέματα»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ενημερώθηκε για το θέμα από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα, συναντήθηκε το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος είχε ενημέρωση για την υπόθεση του παγιδευμένου φακέλου που εξερράγη χθες στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι.

Σημειώνεται ότι το όνομα του κ. Κικίλια αναγραφόταν στη θέση του αποστολέα, στον φάκελο ο οποίος εξερράγη στα γραφεία του ΔΝΤ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τόσκας.

Ο κ. Κικίλιας ενημερώθηκε αρχικά από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ και στις 8.30 μετέβη στο γραφείο του κ. Τόσκα. Μετά τις συναντήσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις, ενώ ο κ. Τόσκας είπε ότι η συνομιλία ήταν σε πολύ καλό κλίμα, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των ερευνών για τους παγιδευμένους φακέλους προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο και στο ΔΝΤ στο Παρίσι, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη και εστιάζονται στο πώς τα δέματα πέρασαν από τους ελέγχους.

Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ήταν από χθες το μεσημέρι μέχρι και σήμερα τα ξημερώματα στον Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου ήλεγξαν σχολαστικά μαζί με τους υπαλλήλους της εταιρείας που έχει την ευθύνη των μηχανημάτων ελέγχου κάθε καταγραφή, που έγινε το επίμαχο διάστημα, χωρίς να υπάρξει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα. Τα μηχανήματα είναι τελευταίας τεχνολογίας, γερμανικής κατασκευής και αποκτήθηκαν πριν από περίπου τρεις μήνες.

Από τους ειδικούς πιθανολογείται ότι οι παγιδευμένοι φάκελοι δεν έγιναν αντιληπτοί λόγω της πολύ μικρής ποσότητας και τους είδους της εκρηκτικής ύλης.

Όπως είπε ο κ. Τόσκας, για το φάκελο προς τον κ. Σόιμπλε, για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία, καθώς ο άλλος έχει καταστραφεί από την έκρηξη, προκύπτει ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν ποσότητα εκρηκτικής ύλης για πυροτεχνήματα, βάρους 31 γραμμαρίων, η οποία δεν χρειάζεται πυροκροτητή για να εκραγεί, αλλά απλώς προκαλείται ανάφλεξη, γι' αυτό ίσως δεν εντοπίστηκε.

Επανέλαβε, ωστόσο, ότι όλα τα δεδομένα μελετώνται, σε συνεργασία και με τις υπηρεσίες των άλλων χωρών, ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα και να βελτιωθούν η ασφάλεια και οι έλεγχοι.

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τις αρχές είναι αν έχουν σταλεί και άλλοι τέτοιοι φάκελοι, αλλά από τη μέχρι στιγμής έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτή την εκδοχή.

Σημειώνεται ότι γα τον παγιδευμένο φάκελο στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ έχει αναλάβει της ευθύνη η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει και σχετική προκήρυξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ