Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Να γίνει διάλογος για τις μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση

Ζήτησε ο Γ. Πατούλης, ενώ τάχθηκε κατά της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, καθώς και κατά της μείωσης των θητειών των δημάρχων

Ουσιαστικό διάλογο για τις μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, όπως ανέφερε ο ίδιος από τη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή την ενημερωτική συνάντηση των Περιφερειακών Ενώσεων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας για τη διοικητική μεταρρύθμιση και τις αλλαγές στον «Καλλικράτη».

Ο κ. Πατούλης επεσήμανε ότι θα πρέπει το υπουργείο να ξεκαθαρίσει ποιες μεταρρυθμίσεις εννοεί, ενώ τάχθηκε κατά της αλλαγής του εκλογικού συστήματος και της απλής αναλογικής, καθώς και κατά της μείωσης των θητειών των δημάρχων. «Η απλή αναλογική αν εφαρμοστεί και είναι το μόνο μέλημα του συγκεκριμένου υπουργού, τότε θα δημιουργήσει μία απέραντη αδυναμία διοίκησης και ζητήματα με ανυπέρβλητες αδυναμίες στην τοπική αυτοδιοίκηση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, ανέφερε ότι «είναι άλλο πράγμα να βελτιώσουμε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του "Καλλικράτη", που όντως πάσχει σε πολλά σημεία, και άλλο πράγμα η συνολική συζήτηση για την αναθεώρηση του συνόλου του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης». Όπως εκτίμησε, στην πράξη η απλή αναλογική θα οδηγήσει στην ακυβερνησία και στη μη λειτουργησιμότητα των δήμων, διότι ο εκάστοτε δήμαρχος θα είναι έρμαιο δύο-τριών δημοτικών συμβούλων που θα ασκούν πιέσεις όταν δεν θα υπάρχει πλειοψηφία. Τόνισε, εξάλλου, ότι πρέπει να γίνει συζήτηση και για τον πρώτο και για τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης και για το κράτος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι μαζί με τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να δοθούν και οι ανάλογοι πόροι στην αυτοδιοίκηση, ενώ ζήτησε σεβασμό προς τους αυτοδιοικητικούς λέγοντας: «Δεν είμαστε, ούτε πασάδες στα Γιάννενα, ούτε βλαχοδήμαρχοι, ούτε μιλάμε με φαιδρό τρόπο». Όλα αυτά τα θέματα, όπως σημείωσε, θα τεθούν στις 3 Απριλίου στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ενώ ερωτηθείς για τη στάση που θα κρατήσει η αυτοδιοίκηση απάντησε: «Όσοι θέλουν να σπείρουν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν αποφάσεις που θα είναι δυναμικές, αλλά δεν θα ταλαιπωρούν τους πολίτες γιατί θα είναι μαζί με τους πολίτες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κασσελάκης για ευρωψηφοδέλτιο: «Ήθελαν ένα μικρό ΣΥΡΙΖΑ, δεν το επιτρέψατε» (Δείτε live)
«Τσίπρα γερά να φύγει η δεξιά» φώναξαν στον πρώην πρόεδρο όταν έφτασε στον χώρο της εκδήλωσης
Κασσελάκης για ευρωψηφοδέλτιο: «Ήθελαν ένα μικρό ΣΥΡΙΖΑ, δεν το επιτρέψατε» (Δείτε live)