Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κ. Γαβρόγλου: «Θεσμοθετούνται Ακαδημαϊκά Συμβούλια Εκπαίδευσης»

Μέχρι το καλοκαίρι η ψήφιση στη Βουλή, είπε στη Φλώρινα ο υπ. Παιδείας

Τη θεσμοθέτηση Ακαδημαϊκών Συμβουλίων Εκπαίδευσης ανακοίνωσε από την Φλώρινα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Μιλώντας στα μέλη ΔΕΠ της Παιδαγωγικής Σχολής και του Τμήματος Εφαρμοσμένων και Εικαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ψηφιστεί η διάταξη στη Βουλή για τη δημιουργία των Συμβουλίων Εκπαίδευσης, ενώ έχουν προϋπολογιστεί 65 εκατ. ευρώ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη δράσεων των Ιδρυμάτων. Στα Συμβούλια θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των ΤΕΙ, μέλη των ερευνητικών ινστιτούτων και εκπρόσωποι της Περιφέρεις και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου. Θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω της εισήγησης τους, στην ίδρυση ή την κατάργηση τμημάτων, χωρίς όμως να κινδυνεύει κανείς να χάσει τη δουλεία του, όπως διευκρίνισε ο υπουργός.

Ευελιξία στα προγράμματα σπουδών

Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε και στην ανάγκη να υπάρχει ευελιξία στα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημιακών τμημάτων και ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα στους πτυχιούχους, με ένα 25% των μαθημάτων σε συγγενές επιστημονικό κλάδο, να μπορούν να εγγράψουν την αντίστοιχη ειδικότητα ή αντικείμενο στο πτυχίο τους. Επίσης, αναφέρθηκε στην περίπτωση όπου 195 τμήματα των ΤΕΙ και κάποιων πανεπιστημίων, είναι χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. «Έχουμε μία συντεχνοποίηση, την οποία όμως η παρούσα κυβέρνηση την έχει αντιληφθεί και προσπαθεί να δώσει λύσεις», είπε ο υπουργός.

«Φεύγω κατά πέντε πόντους ψηλότερος…»

Νωρίτερα ο υπουργός Παιδείας περιηγήθηκε στις κτιριακές εγκαταστάσεις του 5ου δημοτικού σχολείου, νηπιαγωγείου και ειδικού σχολείου για παιδιά με αναπηρία της Φλώρινας, όπου ενημερώθηκε από τους εκπαιδευτικούς για τα προγράμματα συνεκπαίδευσης που εφαρμόζονται στα σχολεία και που έχουν ως στόχο την κοινωνικοποίηση των παιδιών με αναπηρία. Απευθυνόμενος προς τους εκπαιδευτικούς των εν λόγω σχολείων είπε ότι «να ξέρετε φεύγω από την Φλώρινα κατά πέντε πόντους ψηλότερος από την εικόνα που είδα στα σχολεία και από το έργο των εκπαιδευτικών στις τάξεις». Τέλος ο υπουργός συναντήθηκε και συνομίλησε και με φοιτητές της Παιδαγωγικής Σχολής.

«Έχουμε καταπιεστικό εκπαιδευτικό σύστημα και θα το αλλάξουμε…»

«Επιθυμία μας είναι να αποδραματοποιήσουμε τις εξετάσεις και όλο το εκπαιδευτικό έργο να γίνεται μέσα στο σχολείο» δήλωσε εξάλλου, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, απαντώντας σε ερώτηση για τις πανελλαδικές εξετάσεις, που του έθεσε ο πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του Γυμνασίου Αμυνταίου, το οποίο επισκέφθηκε χθες, στο πλαίσιο περιοδείας του στον νομό Φλώρινας. «Έχουμε το πιο καταπιεστικό εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα, το οποίο σας διαβεβαιώνω ότι θα το αλλάξουμε και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να φτιάξουμε κάτι καλύτερο» είπε ο υπουργός. Σε ό,τι αφορά την ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της απόφασης που καθόριζε τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων ο κ. Γαβρόγλου μιλώντας στους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Αμυνταίου είπε: «Έχουμε μία δύσκολη απόφαση από το ΣτΕ, που αφορά την εκλογή των διευθυντών στα σχολεία, έχουμε μία απόφαση, που στην ουσία μας κόβει τα πόδια, όμως σας διαβεβαιώνω ότι θα την αντιμετωπίσουμε με απόλυτο και δημοκρατικό τρόπο».

«Οι πανελλαδικές είναι αδιάβλητες αλλά όχι αξιόπιστες»

«Οι πανελλαδικές είναι αδιάβλητες αλλά όχι αξιόπιστες» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου συμπληρώνοντας ότι «ξοδεύεται 1 δισ. ευρώ και το 75% των υποψηφίων δεν εισάγεται εκεί που θέλει. Είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι ένα τέτοιο σύστημα εισαγωγής είναι αξιόπιστο;». Μιλώντας στην εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ τα πράγματα θα αλλάξουν από τις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου, όπου θα αρχίζουν με λιγότερα μαθήματα αλλά με περισσότερες ώρες ανά μάθημα και πιο συνεκτική ύλη, κατάργηση πανελλαδικών εξετάσεων και εισαγωγή στα πανεπιστήμια με βάση το εθνικό απολυτήριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ