Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλ. Τσίπρας: «Να επανακτήσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο»

Με τον Αλ. Τσίπρα συναντήθηκε στο Μαξίμου ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Για σαφές δίλημμα ότι ή θα επανακτήσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο και το κοινωνικό κεκτημένο ή θα παραμείνουμε σε ρατσιστικά συνθήματα που δυστυχώς ακούγονται και από επίσημα χείλη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος το υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Απ' την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΕΞ αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα είπε ότι «πρέπει να δουλέψουμε όλοι ώστε τον Απρίλιο να φτάσουμε σε λύση». Ειδικότερα ο κ. Γκάμπριελ ανέφερε ότι «δεν θέλουμε να έχουμε μια ιστορία χωρίς τέλος. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι ώστε τον Απρίλιο να φτάσουμε σε λύση. Αυτό που μένει μπροστά είναι δύσκολες αποφάσεις».

Σχολίασε επίσης ότι «δεν πρέπει να διαιρεθεί η ΕΕ, πρέπει να μείνει ενωμένη. Γιατί ακόμα και η Γερμανία που έχει δυνατή φωνή δεν θα ακούγεται και δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει οικονομίες, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία».

Ο κ. Γκάμπριελ είχε δείπνο εργασίας με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ενώ αύριο, Πέμπτη θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στη συνέχεια με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Κεντρικά θέματα των συνομιλιών θα είναι το μεταναστευτικό και το προσφυγικό.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα επισκεφτεί επίσης την Εθνική Πινακοθήκη, η οποία θα στεγάσει την έκθεση DOCUMENTA που θα ξεκινήσει στην Αθήνα και θα συνεχιστεί στο γερμανικό Κάσελ. Για θετικό μήνυμα όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις έκανε λόγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ σχολιάζοντας την επίσκεψη Γκάμπριελ. Η επίσκεψη εκφράζει τόσο «τη δική του όσο και τη γερμανική αλληλεγγύη στους Έλληνες» που ζουν «από πολλές απόψεις όντως σε δύσκολες συνθήκες» είπε ο κ. Σέφερ.

«Σταθερή πρόθεση» της Γερμανίας είναι η «εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Σέφερ υποδεικνύοντας την ατζέντα συνεργασίας που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ. Το γεγονός ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης είναι ένδειξη της πεποίθησης του κ. Γκάμπριελ «για το πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα ως το λίκνο της δημοκρατίας αλλά και τη σημασία της στο μέλλον για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιακουμάκης για τις επιθέσεις εναντίον του: «Μακάρι αυτοί να βρουν το νόημα της ζωής»
Τι απάντησε ο ποδοσφαιριστής μετά τις διαδικτυακές επιθέσεις που δέχτηκε λόγω του χαμένου πέναλτι στον αποκλεισμό της Εθνικής Ελλάδος από τη Γεωργία
Γιακουμάκης για τις επιθέσεις εναντίον του: «Μακάρι αυτοί να βρουν το νόημα της ζωής»