Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ο Ερντογάν δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την Αγιά Σοφιά για να δυναμιτίζει σχέσεις»

Τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Κ. Γκιουλέκας

Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς, ένα προστατευόμενο μνημείο από την Ουνέσκο για να δυναμιτίζει τις σχέσεις γειτονίας είπε ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας μιλώντας στον realfm 97,8, αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι διατεθειμένος τη Μεγάλη Παρασκευή να ανακοινώσει τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας για τη νέα πρόκληση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν που δήλωσε ότι δεν θα μπορεί κανένας Ευρωπαίος να περπατά με ασφάλεια αν δεν αλλάξει στάση η Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι της χώρας του είπε: «Δυστυχώς ο Ταγίπ Ερντογάν έχει απασφαλίσει και το πρόβλημα είναι ότι οι προκλήσεις συνεχίζονται. Μόνο που αυτή τη φορά οι προκλήσεις δεν είναι μόνο από εναντίον της Ελλάδας, είναι εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης.

«Καλή γειτονία με σεβασμό στις συνθήκες και στους κανόνες του διεθνούς δικαίου»

Θα πρέπει λοιπόν να καταλάβουν σύμμαχοι, εταίροι μας, Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και φίλοι λαοί ότι αυτή η εστία μόνιμης αναταραχής δεν μπορεί να συνεχίζεται και να αναπαράγει τέτοιες κρίσεις σε αυτή την πλευρά της Ευρώπης, αλλά και της Ασίας, αφού είμαστε σε αυτή την περίεργη γειτονιά. Εμείς στέλνουμε μήνυμα στον κ. Ερντογάν ότι ο σεβασμός στις συνθήκες και στους κανόνες του διεθνούς δικαίου εξασφαλίζουν καλή γειτονία. Από την άλλη πλευρά βέβαια πρέπει να ξέρει ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα ικανή και έτοιμη να υπερασπίσει αποτελεσματικά και την εδαφική της ακεραιότητα και την εθνική της κυριαρχία».

Και πρόσθεσε ο κ. Γκιουλέκας: «Σε ό,τι αφορά την επαπειλούμενη πρόκληση για την επίσκεψη στην Αγιά Σοφιά τη Μεγάλη Παρασκευή καλά θα κάνει να θυμάται και ο κ. Ερντογάν, αλλά και όλοι, ότι η Αγιά Σοφιά είναι μία ελληνική εκκλησία που μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1453 βεβαίως περιήλθε στα χέρια, τότε, των Τούρκων, των Οθωμανών. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα μνημείο προστατευόμενο από την ΟΥΝΕΣΚΟ και δεν μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί προσβάλλοντας ούτε τα θρησκευτικά συναισθήματα, εν προκειμένου του Χριστιανισμού, του χριστιανικού κόσμου, αλλά γενικότερα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αυτό το μνημείο για να δυναμιτίζει σχέσεις και κυρίως σε ότι αφορά στην Ελλάδα την καλή γειτονία που τόσα χρόνια η Ελλάδα προσπαθεί να στηρίξει και δυστυχώς δυναμιτίζει η Τουρκία».

Πλούσια ατζέντα στη συνάντηση Μητσοτάκη - Λίνχαρτ

Εξάλλου, το κοινό ενδιαφέρον για την ειρήνη, την ανάπτυξη και τη σταθερότητα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και η ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, εκφράστηκε προχθές, κατά τη συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υφυπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Μίκαελ Λίνχαρτ, στα γραφεία της Ν.Δ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πειραιώς, στη συνάντηση υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα της διατήρησης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της ευαίσθητης αυτής περιοχής, υπό την προϋπόθεση ασφαλώς της εκπλήρωσης των σχετικών κριτηρίων και προαπαιτουμένων της ενταξιακής διαδικασίας.

Για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές, παρέχεται στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ένα βασικό κίνητρο για να συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες για εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών προτύπων και των κοινών αξιών της Ένωσης. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Λίνχαρτ αντάλλαξαν απόψεις επί του ζητήματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ενώ συνομίλησαν και για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στον κ. Λίνχαρτ τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας επί των εσωτερικών, πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Ο Αν. Λοβέρδος για Ερντογάν: «Με προσευχή στην Αγιά Σοφιά θα βρει απέναντι την Διεθνή Κοινότητα»

«‪Εάν ο Ερντογάν τολμήσει να προσευχηθεί όπως δηλώνει ο ίδιος στην Αγιά Σοφιά θα βρει απέναντί του ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και προσθέτει πως «με το σχέδιο που σκέπτεται να υλοποιήσει ο Τούρκος Πρόεδρος δεν προκαλεί μόνο τον χριστιανισμό ή τον ελληνισμό. Η Αγιά Σοφιά είναι μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού και ιστορίας». Το θέμα ξεκίνησε από την Τουρκία και την αντιπολιτευόμενη εφημερίδας Sozcu, Zeynep Gürcanli η οποία έγραψε πως ο κ. Ερντογάν σκέπτεται να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί και να κάνει εκεί την προσευχή της Παρασκευής, την τελευταία πριν ανοίξουν οι κάλπες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ