Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βασική η συνεργασία των Δήμων με τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες

Τονίστηκε στην ημερίδα με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση – Δάσος – Περιβάλλον – Δασικοί Χάρτες»

Με μεγάλη προσέλευση συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε σήμερα 27-03-2017, αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα των Δασών, Ημερίδα: " Τοπική Αυτοδιοίκηση – Δάσος – Περιβάλλον – Δασικοί Χάρτες ", την οποία συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και η Διεύθυνση Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.

Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε, με εισαγωγικό χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, που υπογράμμισε την σπουδαιότητα της συνεργασίας των Δήμων με τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες, την οποία η ΠΕΔΚΜ, ως συλλογική έκφραση των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργεί και υποστηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η άμεση αποδοχή, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ, της πρότασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης για την συνδιοργάνωση της παρούσας Ημερίδας.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των Βουλευτών κας Αικατερίνης Ιγγλέση (Σύριζα- Χαλκιδικής) και κ. Θεόδωρου Καράογλου (Ν.Δ Β' Θεσσαλονίκης), οι οποίοι συνεχάρησαν τους συνδιοργανωτές για την κοινή πρωτοβουλία και την αποδοτική συνεργασία τους, μέσα από την οποία αναδεικνύονται και προωθούνται προς επίλυση προβλήματα σχετικά με την διαδικασία της ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών. Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κων/νος Γιουτίκας .

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος απένειμε εύσημα στην ΠΕΔΚΜ και την ΑΔΜΘ για την πραγματοποίηση της Ημερίδας, τόνισε την σημασία της κατάρτισης των δασικών χαρτών και την ανάγκη άμεσης συνεργασίας των Δήμων για την παροχή στοιχείων, απαραίτητων για την έγκαιρη ορθή κατάρτιση των χαρτών, ανέλυσε το περιεχόμενο πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης που επιλύει αρκετά πρακτικά ζητήματα της σχετικής διαδικασίας, προανήγγειλε σειρά νέων ρυθμίσεων που αναμένεται να ομαλοποιήσουν περαιτέρω την διαδικασία αυτή και ανακοίνωσε πως οι 9 από τις 10 προτάσεις τις οποίες εγγράφως είχε διατυπώσει η ΠΕΔΚΜ ενσωματώνονται ήδη στις ανωτέρω ρυθμίσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Νικήτας Φραγκισκάκης ευχαρίστησε την ΠΕΔΚΜ για την αποδοχή της πρότασης της ΑΔΜΘ και την καλή συνεργασία.

Τις εργασίες της Ημερίδας τίμησαν με την παρουσία τους οι κκ Ευθύμιος Φωτόπουλος, Δήμαρχος Δέλτα και Γκουντενούδης Χρήστος, Δήμαρχος Παιονίας.

Εισηγήσεις παρουσίασαν:

1.       Ο κύριος Ιωάννης Τσουκνιδάς , Δήμαρχος Χαλκηδόνας, με θέμα «Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτικών Εργαλείων στην Υλοποίηση της Πολιτικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το Δάσος και το Περιβάλλον».

2.       Ο κύριος Φώτης Κιουρτσής και η κα Χρυσή Σαρβάνη, Δασολόγοι Δ/νσης Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών Α.Δ.Μ.Θ, με θέμα «Συμμετοχή της Α.Δ.Μ-Θ στην χάραξη Νέων Ευρωπαϊκών Πολιτικών – Πρόγραμμα LIFEGENMON & SEEMLA".

3.       Η κυρία Ε. Κίκα, ο κύριος Α. Πετρίδης και η κυρία Ε. Νιξαρλή, Δασολόγοι Δ/νσης Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών Α.Δ.Μ.Θ, με θέμα «Προοπτικές Διαχείρισης και Ανάπτυξης Δασικών Οικοσυστημάτων».

4.       Ο κύριος Απόστολος Αϊναλής, Προϊστάμενος Δ/νσης Συντονισμού & Επιθεώρησης Δάσων Α.Δ.Μ.Θ, με θέμα «Ορθολογική Διαχείριση Δασικών Βοσκομένων Εκτάσεων».

5.       Ο κύριος Π. Παπαπέτρου, Δασολόγος Δ/νσης Δασών Πιερίας Α.Δ.Μ.Θ, με θέμα «Δασικοί Χάρτες ως ευκαιρία ανάπτυξης των Δασικών Οικοσυστημάτων».

6.       Ο κύριος Θ. Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Θέρμης, με θέμα «Δασικοί Χάρτες και Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Το έντονο ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων αποτυπώθηκε στον γόνιμο και περιεκτικό διάλογο με τον οποίο ολοκληρώθηκε η Ημερίδα, μετά το πέρας των εργασιών της οποίας η Διεύθυνση Αναδασώσεων της Κεντρική Μακεδονίας προσέφερε σε όλους τους παρευρεθέντες δασικά καλλωπιστικά φυτά.

-Τα πλήρη κείμενα των εισηγήσεων βρίσκονται αναρτημένα στην διεύθυνση: www.pedkm.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός
Μόνο μέσα στο 2023 υλοποιήθηκε πρόγραμμα με 146 έργα και δράσεις ύψους 1.73 εκατ. ευρώ
Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός