Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δημ. Κουτσούμπας: «Βασικό ζητούμενο η ισχυροποίηση του ΚΚΕ»

Με την εισήγησή του άρχισε το 20ό συνέδριο του ΚΚΕ στον Περισσό

Με τη φωνή του Κώστα Βάρναλη να απαγγέλει "Δεν είμαι εγώ σπορά της τύχης/ ο πλαστουργός της νιας ζωής/ Εγώ 'μαι τέκνο της ανάγκης και ώριμο τέκνο της οργής", από το ποίημά του "Οδηγητής" το οποίο ήταν απόσπασμα στο έργο του "Το Φως που Καίει" και στη συνέχεια η φωνή του ποιητή να ενώνεται με τη μελοποίηση του ποιήματος που τραγουδούσαν δεκάδες μέλη της ΚΝΕ, άρχισαν σήμερα στην Αίθουσα Συνεδρίων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, οι εργασίες του 20ου Συνεδρίου του κόμματος.

Ακολούθησε η προβολή ντοκιμαντέρ που συμπύκνωνε ιστορικές, κοινωνικές, και οικονομικές εξελίξεις από το 1918, έτος ιδρύσεως του ΚΚΕ, έως σήμερα, συμπεριλαμβάνοντας και την πορεία και δράση του ΚΚΕ.

Η εισήγηση της ΚΕ προς το 20ο Συνέδριο από τον Δ. Κουτσούμπα

Στη συνέχεια, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρουσίασε την Εισήγηση της ΚΕ προς το 20ο Συνέδριο, αναφέροντας ότι "παραμένει ως βασικό ζητούμενο η ισχυροποίηση του κόμματος, ώστε να γίνει ικανό, ως κόμμα της κοινωνικής ανατροπής, να φέρει σε πέρας τον ιστορικό πρωτοπόρο ρόλο του, αξιοποιώντας και βαθαίνοντας με την ταξική πάλη τις αντιθέσεις και αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος».

Αναφερόμενος στη σημερινή διεθνή πραγματικότητα, επισήμανε την όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των επιμέρους καπιταλιστικών κρατών, των στρατιωτικών -πολιτικών και οικονομικών- πολιτικών συμμαχιών τους και τους ανταγωνισμούς που έχουν οδηγήσει σε πολέμους και ανακατατάξεις.

Περιγράφοντας με λεπτομέρειες τις τάσεις, αντιφάσεις, ανταγωνισμούς και τις αντανακλάσεις αυτών σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο, είπε ότι «αναμφίβολα υποβόσκει νέα, πιο συγχρονισμένη οικονομική κρίση, όξυνση της διαπάλης για τον έλεγχο αγορών, ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αυτό υποδηλώνουν οι υπάρχουσες πολεμικές εστίες στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία, οι εντάσεις στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη σε σχέση με τη Ρωσία, στην Αρκτική και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Όλες αυτές οι εστίες αυξάνουν τον κίνδυνο μιας ευρύτερης γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου».

Η όξυνση των αντιθέσεων στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη

Αναφερόμενος, ειδικά, στην όξυνση των αντιθέσεων στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, είπε ότι αυτή ενισχύει τις αποσχιστικές τάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν τον αστικό "ευρωσκεπτικισμό", τον οποίο χαρακτήρισε «ρεύμα εξίσου αντιδραστικό – αντιλαϊκό που στηρίζεται από λόμπι δισεκατομμυριούχων, από φασιστικές δυνάμεις».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα και στο εργατικό λαϊκό κίνημα, στο φόντο των εξελίξεων, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο ρόλος του Κομμουνιστικού Κινήματος έγκειται στο ότι οφείλει «να στηριχτεί στην αντικειμενικά υπάρχουσα καπιταλιστική κρίση και λαϊκή δυσαρέσκεια για να συμβάλει καθοριστικά στην εργατική λαϊκή αφύπνιση, στη διαμόρφωση και προετοιμασία του υποκειμένου της τελικής και οριστικής επαναστατικής ανατροπής της αστικής εξουσίας».

Δεν μπορούν να «δημιουργήσουν» επαναστατική κατάσταση

«Φυσικά, ούτε το ΚΚΕ, ούτε άλλα ΚΚ, μπορούν να "δημιουργήσουν" επαναστατική κατάσταση. Όμως μπορούν να οξύνουν μέτωπα πάλης, να βαθύνουν τα ρήγματα, να συγκεντρώνουν εργατικές λαϊκές δυνάμεις σε γραμμή αμφισβήτησης του συστήματος.

Να προβάλλουν την αναγκαιότητα κι επικαιρότητα του σοσιαλισμού, κόντρα στις ξεπερασμένες ιστορικά απόψεις ότι μπορεί μια μεταβατική κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού να ανοίξει το δρόμο για την επαναστατική ανατροπή, αλλά και τις αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει μια μεταβατική ενδιάμεση εξουσία που θα στέκεται ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό», υπογράμμισε στη συνέχεια.

Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Σε ό,τι αφορά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του κόμματος για μια πιθανή σύγκρουση και όξυνση της κατάστασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αναφερόμενος στην αναζωπύρωση της συζήτησης για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη-ΕΕ, είπε ότι επ' αυτού του ζητήματος εκφράστηκαν ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, τόσο στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, όσο και μεταξύ αυτής και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, αλλά και μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ οι οποίες παρενέβησαν με βασική επιδίωξη τον περιορισμό της ηγεμονίας της Γερμανίας στην Ευρώπη.

Παρουσίες και χαιρετιστήρια μηνύματα κομμάτων στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ

Στη σημερινή έναρξη των εργασιών του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, οι αντιπρόεδροι της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, Δημήτρης Κρεμαστινός και Σπύρος Λυκούδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών, Κώστας Αγοραστός, οι δήμαρχοι Αθήνας και Πειραιά, Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μώραλης, καθώς και προσωπικότητες των Γραμμάτων και της Τέχνης. Επίσης χαιρετιστήρια μηνύματα στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ απέστειλαν τα απανταχού κομμουνιστικά κόμματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ