Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μητσοτάκης από την Αμφίπολη: «Δεν έχει γίνει πρόοδος εδώ και 2 χρόνια»

Τι είπε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την επίσκεψή του στο μνημείο

«Τα τελευταία δυο χρόνια, δεν έχει γίνει η πρόοδος την οποία θα περιμέναμε, αλλά τώρα δεν είναι η ώρα να ασκήσουμε κριτική, δεν είναι η ώρα να κοιτάξουμε προς τα πίσω» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος την Αμφίπολη. «Πιστεύω με την αρωγή της Περιφέρειας και με την εξασφάλιση των πρώτων σημαντικών κονδυλίων για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της ανασκαφής, αυτό θα γίνει πράξη» πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «δυστυχώς η ανασκαφή αυτή έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης», υπογραμμίζοντας ότι προέχει να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες ανασκαφής, να υπάρξει μόνιμη υποστύλωση και να κινηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες, ώστε το μνημείο αυτό να καταστεί, το συντομότερο δυνατόν, επισκέψιμο.

«Θέλω να γνωρίζετε ότι εγώ προσωπικά, αλλά και η ΝΔ, θα σταθούμε αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια, μακριά από οποιαδήποτε μικροκομματική ατζέντα. Οι ανασκαφές αυτές έχουν έναν εθνικό χαρακτήρα και συμβάλλουν στην προώθηση της χώρας μας ως ενός παγκόσμιου πολιτιστικού προορισμού. Και, βέβαια, μας επιτρέπουν να κάνουμε πράξη αυτό το οποίο αποτελεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής μας: τη σύζευξη του τουρισμού με τον πολιτισμό και την ακόμα πιο συστηματική ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού για την Αμφίπολη ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει:

«Το μνημείο αυτό χρονολογείται από τα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα, κατά συνέπεια - δεν είμαι ειδικός, δεν είμαι αρχαιολόγος, αλλά όλοι οι ειδικοί λένε το ίδιο πράγμα – δεν υπάρχει, κατά την άποψή μου, καμία αμφιβολία ότι το μνημείο αυτό είναι Μακεδονικό. Αλλά ξέρετε, η δική μας δουλειά δεν είναι να υποκαθιστούμε τη δουλειά των αρχαιολόγων, των ιστορικών, των ειδικών. Εμείς πρέπει να διευκολύνουμε όλους να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Και από εκεί και πέρα, υποχρέωσή μας είναι να καταστήσουμε αυτό το μνημείο επισκέψιμο, το συντομότερο δυνατόν, προστατεύοντας φυσικά πάντα τον αρχαιολογικό χώρο.

Ο κ. Μητσοτάκης συνοδευόταν από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ειδικότερα, τον κ. Μητσοτάκη υποδέχτηκε στην περιοχή και την ανασκαφή ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος επανέλαβε τη σταθερή βούληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να ενισχύσει με κάθε τρόπο το σπουδαίο μνημείο και παρουσίασε στον Πρόεδρο της ΝΔ τις κυριότερες ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την Περιφέρεια για τη στήριξη της ανασκαφής. «Θα στηρίξουμε την ανασκαφή με όλες τις δυνάμεις μας μέχρι να ολοκληρωθεί, να προστατευτεί το μνημείο, να γίνει ο χώρος επισκέψιμος και με μια διεθνή εκστρατεία προβολής να αναδείξουμε την περιοχή», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, που μετά τις πολλές συζητήσεις που είχαμε κατά το παρελθόν μαζί για την Αμφίπολη επισκέφτηκε σήμερα το μοναδικό αυτό μακεδονικό μνημείο και είχε την ευκαιρία να δει από κοντά όλα τα στοιχεία που το καθιστούν παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Τον ενημέρωσα για το πώς ξεκίνησε η ανασκαφή το 2012, όταν πρώτη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πίστεψε σ’ αυτό το σημαντικό εύρημα και χρηματοδότησε την έναρξη της ανασκαφής με 100.000 ευρώ. Αλλά και για τη συνέχεια, για την πορεία των ανασκαφών μέχρι σήμερα, όπου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκταμιεύει το επόμενο διάστημα κονδύλια ύψους 1,5 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, προκειμένου να συνεχιστεί η αναστήλωση, ανασκαφή και ανάδειξη του αρχαιολογικού τόπου, ώστε να γίνει επισκέψιμο από τους πολίτες. Ταυτόχρονα μέσω του διασυνοριακού προγράμματος Interreg ‘Ελλάδας – Βουλγαρίας’, σε συνεργασία με το Δήμο Αμφίπολης και το Υπουργείο Πολιτισμού, διασφαλίσαμε κονδύλια ύψους 1 εκ. ευρώ για την ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού χώρου. Είμαι βέβαιος ότι η ΝΔ ως Αντιπολίτευση σήμερα και ως Κυβέρνηση αύριο θα σταθεί σ’ αυτό το μνημείο, θα το στηρίξει και θα φροντίσει να γίνει παγκοσμίως γνωστό, αναβαθμίζοντας έτσι το τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν της Κεντρικής Μακεδονίας και της χώρας μας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ