Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ελαφρύνσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα ένας διεθνής ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος, τόνισε ο πρωθυπουργός

«Προωθείται ο σχεδιασμός για συνολική ελάφρυνση στους λογαριασμούς του ρεύματος», είπε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, λέγοντας ότι «αυτός ο χειμώνας ήταν ίσως βαρύτερος από τους προηγούμενους και είχαμε αύξηση στην κατανάλωση ρεύματος που επιβάρυνε τους λογαριασμούς αναντίστοιχα».

«Θα προχωρήσουμε άμεσα σε αναδιάρθρωση των κλιμάκων των τιμολογίων και ταυτόχρονα το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε ουσιαστικά και την επιβάρυνση των καταναλωτών στο κοινωνικό τιμολόγιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Αιχμή του δόρατος στην αναπτυξιακή πολιτική της χώρας η ενέργεια»

Ο στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα ένας διεθνής ενεργειακός και διαμεκακομιστικός κόμβος, ως σταυροδρόμι τριών Ηπείρων, αλλά και ένας κόμβος ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Η ενέργεια είναι η «αιχμή του δόρατος» της αναπτυξιακής πολιτικής για την επόμενη μέρα και η προστασία του περιβάλλοντος απαράβατη προϋπόθεση για μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, ανέφερε ο πρωθυπουργός και ιδιαίτερα για τον τομέα της ενέργειας επισήμανε ότι μπορεί να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική ισχύ της Ελλάδας.

Τα επόμενα βήματα

Όπως είπε ο ίδιος:

* Εξελίσσεται γρήγορα η κατασκευή του TAP. Προχωρά με ταχύτητα ενός χιλιομέτρου την ημέρα.

* Προχωρά η επένδυση στη Ρεβυθούσα και η κατασκευή πλωτής μονάδας LNG στην Αλεξανδρούπολη.

* Επεκτείνεται μέσω TAP η χρήση φυσικού αερίου σε νέες περιοχές στην Ελλάδα.

* Υπογράψαμε κοινή συμφωνία για τον East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη.

* Προχωρά ο αγωγός μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας.

* Προωθείται η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας. Διερευνώνται οι μορφές συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

* Η ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής - Κυκλάδων αποτελεί έργο υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας

Η διασύνδεση των νησιών και το νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις ώστε μέχρι το 2020 να μηδενιστούν οι χρεώσεις των ΥΚΩ, οι οποίες επιβαρύνουν σήμερα όλους τους καταναλωτές.

Οι δασικοί χάρτες

Είναι ένα στοιχειώδες εργαλείο εκσυγχρονισμού που προχωρά μετά από 40 χρόνια, τόνισε ο πρωθυπουργός. «Είναι δύσκολη δουλειά, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέφευγαν ως ο διάβολος το λιβάνι», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα όπου υπάρχουν και προχωρούμε στην αποτύπωση όλων των στοιχείων σε μία βάση, κάτι απαραίτητο για την προσέλκυση και επενδύσεων», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά με το κτηματολόγιο, ο ίδιος σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 36 συμβάσεις κτηματογράφησης που αφορούν το 22% των δικαιωμάτων. Στόχος είναι ως το 2020 όλα να έχουν ολοκληρωθεί. Το 2020 κάθε πολίτης θα ξέρει με εύκολο τρόπο, από τον υπολογιστή του, τι μπορεί να κάνει σε μια έκταση σε κάθε σημείο της χώρας.

Η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου

Εξάλλου, τρία συμβόλαια για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο χερσαία και ένα θαλάσσιο οικόπεδο θα υπογραφούν αύριο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αυτήν την εξέλιξη «σημαντική» και τόνισε πως ταυτόχρονα «προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση παλιών, αλλά και νέων θαλάσσιων οικοπέδων, είτε αφορούν την περιοχή του Ιονίου, είτε νοτίως και δυτικώς της Κρήτης και μετά από έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει ενεργειακοί κολοσσοί». Για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού ενεργοποιείται η Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη επενδύσεις άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε αιολικά πάρκα, όπως επεσήμανε ο ίδιος.

«Στρατηγικός στόχος τον Αύγουστο 2018 να δανειζόμαστε από τις αγορές»

Στρατηγικός στόχος είναι η χώρα τον Αύγουστο του 2018 να δανείζεται από τις αγορές «και κάτι τέτοιο είναι κοντά», είτε με τη συμφωνία-λύση που προτείνει ο Σόιμπλε «είτε μια ακόμη καλύτερη που παλεύουμε να πάρουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στο απόηχο του δύσκολου Eurogroup, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει της προϋποθέσεις για δυναμικό come back, είπε ότι «μετά τις 15 Ιουνίου θα είμαστε εδώ και θα βλέπουμε επαναλαμβανόμενες καλές ειδήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου νωρίτερα παρουσίασε την ενεργειακή πολιτική της χώρας, ο Αλ. Τσίπρας είπε «ο στρατηγικός στόχος είναι να μπορέσει η χώρα με το πέρας του 3ου μνημονίου δηλαδή τον Αύγουστο του 2018, να δανείζεται από τις αγορές και κάτι τέτοιο είναι κοντά». «Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια συμφωνία για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είτε με μια ακόμα καλύτερη που παλεύουμε να πάρουμε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε δημοσκόπηση της γερμανικής Die Welt -η οποία καταγράφει στροφή στην κοινή γνώμη της Γερμανίας για τους Έλληνες που πλέον δεν αποτελούν τους «τεμπέληδες» που τους πληρώνουν, σημειώνοντας ότι ήδη η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών έχει διαφορετική άποψη για τους Έλληνες. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «μετά τις 15 Ιουνίου θα είμαστε εδώ και θα έχουμε επαναλαμβανόμενες καλές και θετικές ειδήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα, για την οικονομία και για τον σχεδιασμό της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης».

Γ. Μανιάτης: «Όσκαρ διαχρονικής υποκρισίας στον κ. Τσίπρα»

«Όσκαρ διαχρονικής υποκρισίας» δίνει στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές Γιάννης Μανιάτης. Σχολιάζοντας τη συνέντευξη που παραχώρησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Μανιάτης τον κατηγόρησε ότι «σήμερα πανηγυρίζει για το έργο μας που πολεμούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια στην Ενέργεια, το Περιβάλλον, τη Χωροταξία, θέλοντας να καλύψει το μηδενικό έργο της δικής του κυβέρνησης». Όμως, ο κακός και καθυστερημένος αντιγραφέας, είναι πάντα ανίκανος να υλοποιήσει την αντιγραφή του, προσθέτει και υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας «πουλάει για επιτυχία ακόμα και τα δυόμισι χαμένα χρόνια για την υπογραφή των έτοιμων συμβάσεων Υδρογονανθράκων, ή τη συνέχιση του "Εξοικονομώ"».

ΚΚΕ: τα σχέδια της Κυβέρνηση φέρνουν νέες θυσίες για τον λαό

«Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε σήμερα ως ο καλύτερος «πλασιέ» και διαφημιστής της απελευθέρωσης στο χώρο της ενέργειας, της παράδοσης του εγχώριου πλούτου, σε ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους, της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ, συμπληρώνοντας «αυτός ο σχεδιασμός φέρνει νέες θυσίες για τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, νέες επιβαρύνσεις στην ενέργεια για τα λαϊκά στρώματα και νέα μεγάλα κέρδη για τους ενεργειακούς ομίλους».

Το Ποτάμι: «Αδιανόητο να δεσμεύσει ο κ. Τσίπρας τη χώρα για άλλα 40 χρόνια»

«Από το "too good to be true" που δήλωνε προ ολίγων ημερών και τη μονομερή διαγραφή που είχε κάνει σημαία προεκλογικά, ο κ.Τσίπρας θεωρεί τώρα ότι η χρηματοδότηση της χώρας θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και με τη "λύση που μας παρουσίασε ο κ. Σόιμπλε και αρνηθήκαμε"» σχολίασε το Ποτάμι, με αφορμή τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το κόμμα, επειδή το ζήτημα του χρέους αφορά τη χώρα κι όχι την κυβέρνηση του, ο κ. Τσίπρας πρέπει να αφήσει στην άκρη τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να υπάρξει εθνική συνεννόηση. Το Ποτάμι τονίζει πως θεωρεί αδιανόητο ο Πρωθυπουργός «να δεσμεύσει τη χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2023 και πάνω από 2% για τα επόμενα 40 χρόνια, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στην παγκόσμια ιστορία». Η Ελλάδα πρέπει να πάει στις συζητήσεις όχι ως παρατηρητής, αλλά με δική της πρόταση αντί να περιμένει έξω από την πόρτα για να δει που θα καταλήξουν τα παζάρια Τόμσεν-Σόιμπλε, καταλήγει.

Ένωση Κεντρώων: «Μόνος του ο κ. Τσίπρας έφερε εθνική αποτυχία»

Να αντιληφθεί πόσο κρίσιμη είναι η υπόθεση της δεύτερης αξιολόγησης καλεί την κυβέρνηση η Ένωση Κεντρώων και κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι μόνος του έφερε εθνική αποτυχία. «Ανύψωσε υπέρ το δέον το θέμα της μείωσης του χρέους, ενώ γνωρίζει ότι ο Αύγουστος του 2018 είναι ο χρόνος που το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί από τους εταίρους μας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουμε ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις» σημειώνει. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αυτή η λάθος γραμμή της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη εθνική ήττα» και προς αποσόβηση ενός τέτοιου φαινομένου, ζητά σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κυβέρνηση τεχνοκρατών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κασσελάκης: Έσβησε κεράκια με λάθος νούμερο – «Συν ένα παιδιά» (VIDEO)
Μπαίνοντας στο μαγαζί στη Θήβα τον περίμενε μια τούρτα έκπληξη για τα γενέθλιά του, που πάνω της είχε μπλε κεράκια με τον αριθμό 35
Κασσελάκης: Έσβησε κεράκια με λάθος νούμερο – «Συν ένα παιδιά» (VIDEO)