Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χωριστές συναντήσεις Άϊντε με Αναστασιάδη και Ακιντζί

Προσπαθεί να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» από τις προτάσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί

Σε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μ. Ακιντζί, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, προσπαθεί να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» που έχει δημιουργηθεί από τις προτάσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί, αναφορικά με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και την σύγκληση νέας πενταμερούς διάσκεψης στην Γενεύη, πριν αρχίσουν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, στα μέσα Ιουλίου.

Ο κ. Άιντε δήλωσε, μεταξύ άλλων, στους δημοσιογράφους ότι είχε μία λεπτομερή συζήτηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, «η οποία επικεντρώθηκε στο κατά πόσο μπορεί να βρεθεί συμφωνία μεταξύ των ηγετών για επιστροφή σε μία νέα διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, καθώς επίσης και για τις απαραίτητες λεπτομέρειες επί του θέματος». «Δεν έχουμε ολοκληρώσει», ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει τη διπλωματία του «πήγαινε-έλα» και θα συναντηθεί και με τον κ. Ακιντζί.

Όπως σημείωσε, η δουλειά του πιθανόν να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. «Διαπιστώνω ότι υπάρχει κοινή θέληση για να προσπαθήσουν να βρουν μία κοινή θέση. Η διαδικασία παραμένει καθοδηγούμενη από τους ηγέτες, έτσι θα πρέπει να είναι δική τους η επιθυμία να πάνε στη Γενεύη.

Καθώς το κάνω αυτό είμαι σε επαφή επίσης και με τις εγγυήτριες δυνάμεις, διότι η διάσκεψη για την Κύπρο είναι διεθνής διάσκεψη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, των οποίων ηγείται ο γγ. Αλλά οι κύριοι παίκτες είναι φυσικά οι Κύπριοι και οι πιο σημαντικές συζητήσεις που κάνω τώρα είναι με τους ηγέτες στην Κύπρο» τόνισε.

Επίσης, ο κ. Άιντε επισήμανε ότι δεν έχει κάποια δική του φόρμουλα, ενώ σε ερώτηση τι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμβιβαστική κατάσταση, απάντησε ότι γίνεται προσπάθεια για συμβιβασμό ή μάλλον κοινό έδαφος. «Δεν υπάρχει λόγος να μεταβούν στη Γενεύη απλώς και μόνο για να μεταβούν στη Γενεύη, απλώς για να περάσουν κάποιες βδομάδες στη Γενεύη, δεν υπάρχει νόημα σε αυτό.

Πρέπει να υπάρχει η αίσθηση ότι κάτι τέτοιο θα έχει την απαραίτητη κατάληξη σε όλη τη δουλειά που γίνεται για δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των θεμάτων που μπορούν να συζητηθούν μόνο παρουσία των εγγυητριών» υπογράμμισε.

Εν τω μεταξύ, σχολιάζοντας προχθεσινή δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη «να παραιτηθεί από όρους και προϋποθέσεις και να δείξει ετοιμότητα για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό».

Καμία πλευρά δεν πρέπει να ζητήσει παύση των συνομιλιών, δήλωσε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας πως η διάσκεψη για το Κυπριακό πρέπει να έχει ως τερματικό σταθμό τη λύση. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της κατάθεσης χαρτών στο εδαφικό στο Μον Πελερέν. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «παρά τη θετική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς, τους τελευταίους μήνες δεν σημειώθηκε πρόοδος σε διάφορα πεδία, όπως της διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών, οικονομίας, ΕΕ, και περιουσιακού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ