Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τραυματίας ο Λ. Παπαδήμος από έκρηξη παγιδευμένου φακέλου στο αυτοκίνητό του

Το ιατρικό ανακοινωθέν για την υγεία του - Στην Αστυνομία έχει σημάνει συναγερμός - Είναι το πρώτο μεταπολιτευτικά χτύπημα κατά πρώην πρωθυπουργού

Έκρηξη σημειώθηκε στις 6:35 το απόγευμα της Πέμπτης, στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη, στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ το όχημα βρισκόταν εν κινήσει εξερράγη στο εσωτερικό του παγιδευμένος με εκρηκτικά φάκελος, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό. Πρόκειται για τον κ. Παπαδήμο, τον οδηγό του αυτοκινήτου και την ασφάλειά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο παγιδευμένος φάκελος είχε παραλήπτη το γραφείο του στην Ακαδημία Αθηνών, της οποίας ο κ. Παπαδήμος είναι πρόεδρος. Στη συνέχεια ο φάκελος μεταφέρθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος από όπου ο κ. Παπαδήμος τον παρέλαβε. Ο φάκελος φέρεται να «σκαναρίστηκε» και στην Ακαδημία και στην ΤτΕ, χωρίς να βρεθεί τίποτα. Είναι το πρώτο μεταπολιτευτικά τρομοκρατικό χτύπημα κατά πρώην πρωθυπουργού.

Το ιατρικό ανακοινωθέν για την υγεία του Λ. Παπαδήμου

Το ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας του Λουκά Παπαδήμου: «Στις 18:10 διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ο πρώην Πρωθυπουργός κος Λουκάς Παπαδήμος, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός». Μετά την παροχή των πρώτων Βοηθειών, για αρκετά επιφανειακά τραύματα, στον θώρακα, την κοιλία και τους μηρούς, υπεβλήθη σε πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. Αποφασίστηκε ο χειρουργικός καθαρισμός τραύματος της πρόσθιας επιφανείας του δεξιού μηρού, στον οποίο αυτή τη στιγμή ο ασθενής υποβάλλεται. Κρίθηκε ότι η κατάστασή του είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία. Οι συνοδοί του, έφεραν ελαφρά επιφανειακά τραύματα για τα οποία δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες και παραμένουν σε νοσηλεία για προληπτικούς λόγους».

Συναγερμός στην αντιτρομοκρατική

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, μετά την έκρηξη στο αυτοκίνητο του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Παπαδήμου, που προκάλεσε τον τραυματισμό του ίδιου και των δύο συνοδών του. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο φάκελο, τον οποίο άνοιξε ο κ. Παπαδήμος, ενώ το αυτοκίνητο βρισκόταν εν κινήσει στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη, στο κέντρο της Αθήνας. Το αυτοκίνητο, το οποίο ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι τεθωρακισμένο, γι' αυτό και οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι δεν εκτονώθηκε η έκρηξη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο πρώην πρωθυπουργός, ο οδηγός και ο συνοδηγός του, οι οποίοι επίσης είναι προσωπικό της ΤτΕ.

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ερευνούν από πού παρέλαβε ο κ. Παπαδήμος την αλληλογραφία, μέσα στην οποία ήταν ο παγιδευμένος φάκελος. Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο κ. Παπαδήμος είχε φύγει από το γραφείο του στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην οδό Ομήρου και κατευθυνόταν για το σπίτι του, στα Βόρεια Προάστια. Παράλληλα, γίνεται έρευνα από τους πυροτεχνουργούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, για το είδος του μηχανισμού και της εκρηκτικής ύλης. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομική πηγή, εκτιμάται ότι πρόκειται μάλλον για πυρίτιδα για πυροτεχνήματα. Στην ΕΛΑΣ έχει σημάνει συναγερμός για την περίπτωση που έχουν σταλεί και άλλοι τέτοιοι φάκελοι. Αργά χθες το βράδυ, το αυτοκίνητο του κ. Παπαδήμου μεταφέρθηκε με γερανό στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν το ενδεχόμενο η χθεσινή τρομοκρατική επίθεση να μην είναι άσχετη με τα «τρομοπακέτα» που είχαν σταλεί τον περασμένο Μάρτιο στον κ. Σόιμπλε, στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο και στην έδρα του ΔΝΤ στο Παρίσι. Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη γι' αυτούς τους παγιδευμένους φακέλους είχε αναλάβει με κείμενο η οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Πολιτικοί και κόμματα καταδικάζουν την επίθεση

Με τον «Ευαγγελισμό» επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Για την επίθεση ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες.

Αλέξης Τσίπρας: «Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση ενάντια στον Λουκά Παπαδήμο. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στον ίδιο και τους ανθρώπους που τον συνόδευαν» αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Την τρομοκρατική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού καταδίκασαν η Ολομέλεια της Βουλής και οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε από τον Ευαγγελισμό ότι η κατάσταση τόσο του κ. Παπαδήμου όσο και των άλλων τραυματιών είναι σταθερή, έχουν επικοινωνία με το περιβάλλον και υποβάλλονται στους απαραίτητους ιατρικούς ελέγχους. Ο κ. Τζανακόπουλος ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση και διαβεβαίωσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υπάρξει ταχύτατη διαλεύκανση της υπόθεσης.

ΣΥΡΙΖΑ: «Καταδικάζουμε με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την σημερινή εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια εναντίον του πρώην Πρωθυπουργού και προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Λουκά Παπαδήμου. Η ενέργεια αυτή αποτελεί πλήγμα για τη δημοκρατία. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον ίδιο, καθώς και στους υπόλοιπους τραυματίες» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Καταδικάζω, με οργή, την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Εύχομαι στον ίδιο και σε όλους τους τραυματίες ταχεία και πλήρη ανάρρωση. Καλώ, ταυτόχρονα, την κυβέρνηση και τις αρχές Ασφαλείας να κάνουν τα πάντα, προκειμένου να συλληφθούν οι αδίστακτοι τρομοκράτες. Είναι εχθροί της πατρίδας μας και της Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επισκέφθηκε αργότερα και τον Ευαγγελισμό. Εκφράζουμε οργή και οδύνη για την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης έξω από το νοσοκομείο.

Φώφη Γεννηματά: Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά δήλωσε: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και των συνεργατών του. Τους ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση. Είχαμε έγκαιρα επισημάνει την ανάγκη προστασίας στόχων από την δράση της νέας τρομοκρατίας και των μεθόδων που χρησιμοποιεί με τους παγιδευμένους φακέλους».

ΚΚΕ: Το ΚΚΕ καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «τέτοιου είδους ενέργειες, πέραν από το προβοκατόρικο και δολοφονικό χαρακτήρα τους, υπηρετούν σκοπιμότητες και σχεδιασμούς εχθρικούς προς το λαό και τα συμφέροντά του. Ευχόμαστε επίσης, ταχεία ανάρρωση στον κ. Παπαδήμο και τους υπόλοιπους τραυματίες - συνοδούς του» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Ένωση Κεντρώων: «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο και εκφράζουμε την βαθιά μας θλίψη, αλλά και οργή για το τρομοκρατικό χτύπημα σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Λ. Παπαδημου και των συνοδών του. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση» ανέφερε η Ένωση Κεντρώων.

ΑΝΕΛ: «Οι ΑΝΕΛ καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του κ. Λουκά Παπαδήμου και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας. Κάθε πράξη βίας είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό και τους δύο άνδρες της φρουράς του» δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Σταύρος Θεοδωράκης: «Την συμπαράσταση μας στον Λουκά Παπαδήμο. Εχθροί μας δεν είναι μόνο οι επίδοξοι δολοφόνοι αλλά και αυτοί που σπέρνουν μόνο μίσος στην κοινωνία», σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος το βράδυ επισκέφθηκε το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο πρώην πρωθυπουργός.

ΔΗΜΑΡ: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Παπαδήμου. Αυτές οι εχθρικές ενέργειες προς την δημοκρατία δεν θα περάσουν…» ανέφερε η ΔΗΜΑΡ.

Γιάννης Στουρνάρας: Στον Ευαγγελισμό έσπευσε για να επισκεφτεί τον κ. Παπαδήμο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Χαρακτήρισε άναδρη και άδικη την επίθεση «εναντίον ενός ανθρώπου που κράτησε την Ελλάδα όρθια σε μια δύσκολη περίοδο». «Δεν θα κάμψει το ηθικό μας καθόλου» πρόσθεσε.

Καταδίκη της επίθεσης από την Ολομέλεια της Βουλής και εκπροσώπους κομμάτων

Σε καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου προχώρησαν, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, η Ολομέλεια της Βουλής και εκπρόσωποι από τη Ν.Δ., τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, την Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι. «Καταδικάζουμε και εκφράζουμε την υποστήριξη μας για τις δύσκολες στιγμές που περνά ο πρώην πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του. Αυτή την εποχή ο κ. Παπαδήμος είναι πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και η επίθεση στο πρόσωπό του είναι και επίθεση σε ένα από τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου. «Καταδικάζουμε την επίθεση και εκφράζουμε τις ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση στον ίδιο και στους συνεργάτες του», ανέφερε εκ μέρους της Ολομέλειας η προεδρεύουσα του Σώματος, Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Η Ν.Δ. απερίφραστα καταδικάζει την άνανδρη επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Ευχόμαστε στον ίδιο και στους συνεργάτες του πλήρη ανάρρωση», τόνισε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης η βουλευτής Νίκη Κεραμέως. Την απερίφραστη καταδίκη τους για την τρομοκρατική επίθεση και τις ευχές τους για άμεση και πλήρη ανάρρωση του κ. Παπαδήμου, εξέφρασαν επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου, η βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόσο κοστίζει η Eurovision: Τι συμβαίνει με τις διαφημίσεις - Τηλεθεατές και έσοδα
Είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε μέγεθος τηλεοπτικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.
Πόσο κοστίζει η Eurovision: Τι συμβαίνει με τις διαφημίσεις - Τηλεθεατές και έσοδα