Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τραμπ σε Τσίπρα: «Σε παρακολουθώ-Ανακάμπετε και αυτό είναι εκπληκτικό»

Τετ α τετ Τσίπρα - Τραμπ στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ολιγόλεπτη συνομιλία είχαν το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. «Σε παρακολουθώ» είπε ο αμερικανός πρόεδρος στον Αλέξη Τσίπρα. «Ανακάμπτετε και αυτό είναι εκπληκτικό» πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα με υπέροχους ανθρώπους».

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ @realDonaldTrump στη Σύνοδο των Βρυξελλών» γράφει ο κ. Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Twitter, η οποία συνοδεύεται και από φωτογραφία της συνάντησης. Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε για αρκετή ώρα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Τσίπρας προς Ράμα: «Να ξεπεραστεί η εθνικιστική ρητορική»

Τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων και την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με τον αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ρητορική και οι εθνικιστικές πρακτικές στην «ευρύτερη περιοχή μας» πρέπει να ξεπεραστούν προς όφελος των δημοκρατικών αρχών και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Ο Πρωθυπουργός είχε ακόμη ολιγόλεπτες συναντήσεις με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον Καναδό ομόλογό του. Συνομίλησε επίσης με την πρόεδρο της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Στη «σκιά» του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Μάντσεστερ

Στη «σκιά» του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Μάντσεστερ πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, η συνάντηση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου συμμετέχει στη συνάντηση οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν στις 15:00 ώρα Ελλάδας. Ζητούμενο για το ρόλο που καλείται να παίξει ο διεθνής οργανισμός είναι να συνδέει -σε ισότιμη βάση- τις δυο πλευρές του Ατλαντικού και να ενισχύει τη συλλογική ασφάλεια, συνεισφέροντας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Η Ελλάδα συνιστά πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας

Σύμφωνα με την πάγια κυβερνητική θεώρηση, η Ελλάδα συνιστά πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά. Επιπλέον, η Αθήνα συμμερίζεται την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών. Ενώ αποδίδεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο εξασφάλισης της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά δεν θα πρέπει να λάβει χαρακτήρα αντι-ισλαμικό ή να αποτελέσει δράση κατά οιουδήποτε μουσουλμανικού πληθυσμού ή χώρας. Η Αθήνα ταυτοχρόνως προωθεί την ενίσχυση του Μεσογειακού Διαλόγου, με στόχο την ενδυνάμωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν είχε άλλες συναντήσεις, παρά μόνο ολιγόλεπτες επαφές. Συνοδεύεται τέλος, από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, Πάνο Καμμένο και Νίκο Κοτζιά αντιστοίχως, όπως άλλωστε όλοι οι ηγέτες που συμμετέχουν στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών ?μελών του ΝΑΤΟ.

Η πρώτη παρουσία Τραμπ στην Ευρώπη

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ είναι η πρώτη όπου μετέχει ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Τον Αμερικανό πρόεδρο υποδέχθηκαν στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Είναι η πρώτη συνάντηση του Τραμπ με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία έχει επικρίνει έντονα στο παρελθόν. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένει από τους εταίρους μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική συμμετοχή για την καταπολέμηση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη