Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γ. Αμανατίδης: «Παρέμβαση της UNESCO για την Αγία Σοφία»

UNESCO: «Η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μουσείο»

Τη στήριξη της UNESCO για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Αγίας Σοφίας εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης ζήτησε το πρωί της Πέμπτης ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της UNESCO, Φραντσέσκο Μπανταρίν, στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Αμανατίδης κατήγγειλε τη νέα προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής εντός της Αγίας Σοφίας, παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας. Μία πράξη, που όπως είπε ο κ. Αμανατίδης, θίγει το θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού χριστιανών και το συμβολισμό του μνημείου, καταθέτοντας την πρόθεση της Ελλάδας να ενημερώσει σχετικά όλες τις εθνικές επιτροπές της UNESCO και -με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν για το κάθε κράτος-μέλος του διεθνούς οργανισμού από τη Σύμβαση των Παρισίων του 1972- να ζητήσει την παρέμβαση της διακυβερνητικής Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ώστε να συνδράμει στην προστασία της φυσιογνωμίας της Αγίας Σοφίας.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και θα την κάνουμε πιο ξεκάθαρη. Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα» τόνισε ο κ. Μπανταρίν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης των δύο ανδρών, υπογραμμίζοντας ότι «η Αγία Σοφία πρέπει να διατηρηθεί ως μουσείο, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο και έχει έναν υψηλό συμβολισμό για πολλούς πολιτισμούς, άρα είναι παγκόσμιο». «Δεν είναι η πρώτη φορά, έχουμε πει στην τουρκική κυβέρνηση ότι πρέπει να μείνει ως έχει και θα το επαναλάβουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Η τουρκική πρόκληση

Παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας (Diyanet) τελέστηκε προχθές προσευχή και αναγνώστηκε το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία. Η τελετή για τη νύχτα του Καντίρ στην οποία οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν την αποκάλυψη των πρώτων στίχων του Κορανίου στον Μωάμεθ μεταδόθηκε, μάλιστα, από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας. H Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ανήρτησε, μάλιστα, στο Twitter το βίντεο «σφραγίζοντας» την κάλυψη της τουρκικής κυβέρνησης στην προκλητική αυτή κίνηση.

ΝΔ: Η Τουρκία οφείλει να αλλάξει πορεία

«Η Τουρκία φαίνεται ότι δεν διδάσκεται από την Ιστορία» τονίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, σημειώνοντας ότι η γειτονική χώρα οφείλει άμεσα να αλλάξει πορεία. «Το τουρκικό κράτος κάνει μεγάλο λάθος, ειδικά σε αυτήν την ταραγμένη εποχή, να βάζει την θρησκεία στην υπηρεσία πολιτικών επιδιώξεων. Οφείλει άμεσα να αλλάξει πορεία. Οφείλει να σεβαστεί την Αγία Σοφία ως μνημείο μοναδικής σπουδαιότητας για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Καλούμε την UNESCO και τα κράτη – μέλη της να παρέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά για την προστασία του οικουμενικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας».

Ανδ. Λοβέρδος: Η Αγία Σοφία δεν είναι τέμενος

«Η Αγία Σοφία είναι μουσείο και όχι μουσουλμανικό τέμενος. Αυτή η διάκριση είναι και αυτονόητη και δεδομένη για τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος, με αφορμή την ανάγνωση του Κορανίου εντός του μνημείου. «Στην περίπτωση που η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει, στρέφεται προφανώς όχι μόνο κατά της Ελλάδας με την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής εντός της Αγίας Σοφίας αλλά κατά του συνόλου του παγκόσμιου χώρου που σέβεται την θρησκευτική ελευθερία», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορκίζεται, ανήμερα των γενεθλίων του, στη Θήβα ο Στέφανος Κασσελάκης
Στις 11.00 το πρωί στο Κέντρο Εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στη Θήβα η τελετή ορκωμοσίας - Παρών θα είναι και ο σύζυγός του, Τάιλερ Μακμπέθ
Ορκίζεται, ανήμερα των γενεθλίων του, στη Θήβα ο Στέφανος Κασσελάκης