Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Άιντε: «Τώρα η καλύτερη ευκαιρία για λύση του Κυπριακού»

«Δεν μπορεί να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία για το Κυπριακό», τονίζει ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης

Οι συνομιλίες για το κυπριακό αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας, όχι όμως και την τελευταία, είπε σήμερα, Τρίτη, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, την παραμονή της έναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε ορεινό θέρετρο της Ελβετίας. «Αναγνωρίζεται ότι δεν θα υπάρξει καλύτερη περίοδος από την τρέχουσα (για λύση)», είπε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε σε συνέντευξη τύπου στη Γενεύη. «Να είστε σίγουροι, δεν θα είναι εύκολο, δεν υπάρχει εγγύηση για την επιτυχία», είπε χαρακτηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις ως τον πιο περίπλοκο γύρο συνομιλιών. Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων-Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας-θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις για την ασφάλεια, είπε ο Άιντε.

Ν. Χριστοδουλίδης: «Δεν μπορεί να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία για το Κυπριακό»

«Δεν μπορεί να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία για το Κυπριακό» τονίζει ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας πληροφορίες ότι αυτός είναι ο σκοπός του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν 'Αιντε για τη διάσκεψη του Κρανς Μοντανά, η οποία αρχίζει αύριο, Τετάρτη.

«Στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος» δηλώνει ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στη διάσκεψη στο Κρανς Μοντανά.

Αναφορικά με τη δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές, ότι η διάσκεψη γίνεται με ««εξαναγκασμό» του ΟΗΕ, αναφέρει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στη διάσκεψη «με τη σαφή πολιτική βούληση να δημιουργηθούν τέτοιες προοπτικές, που να επιτρέπουν αισιοδοξία για ένα θετικό αποτέλεσμα».

Εξηγεί ότι από τη συζήτηση των κεφαλαίων της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα κριθεί κατά πόσο η παρούσα διαδικασία θα έχει θετικό αποτέλεσμα. «Αν η Τουρκία συνεχίσει να έχει στο Κρανς Μοντανά θέσεις, όπως αυτές που ακούσαμε τις τελευταίες μέρες, δεν θα υπάρξει θετική κατάληξη και αυτό θα είναι από υπαιτιότητα της 'Αγκυρας.

Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά με απόλυτη σοβαρότητα, όπως πρέπει να χαρακτηρίζει την συμπεριφορά της σε τέτοιες στιγμές, προσέρχεται στη διάσκεψη με στόχο τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου» δηλώνει ο κ. Χριστοδουλίδης. Όπως είπε «δεν πρόκειται για πενταμερή διάσκεψη» και πως όλες οι ενέργειες για τη διάσκεψη «είναι αποτέλεσμα συντονισμού της ελληνικής με την κυπριακή κυβέρνηση».

Ακιντζί: «Διάσκεψη αποφάσεων και όχι διαπραγματεύσεων στην Ελβετία»

«Έφτασε η ώρα της λήψης αποφάσεων» για το Κυπριακό δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί και συμπλήρωσε πως οι διαπραγματεύσεις 50 χρόνων έφτασαν στο τελικό τους στάδιο. Όπως ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, σε δηλώσεις που έκανε χθες το βράδυ, αναχωρώντας για το Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, η προκειμένη διάσκεψη θα είναι «διάσκεψη αποφάσεων και όχι διαπραγματεύσεων».

Ο Ακιντζί έκανε λόγο για δημιουργία μίας δικοινοτικής Κύπρου με ομοσπονδιακές Αρχές στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο συνιστωσών πολιτειών, η οποία είναι εφικτή. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης διατύπωσε επιφυλάξεις και επεσήμανε ότι «δεν επιθυμεί να ανεβάσει πολύ ψηλά τις προσδοκίες σε σχέση με το αποτέλεσμα της διάσκεψης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ