Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ξεκίνησε η ΚΒ΄ Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων

Αυλαία για τους 300 εφήβους βουλευτές, οι οποίοι αναδείχθηκαν στο πλαίσιο της εκπαιδευτικού προγράμματος

Ο ενεργός δημοκρατικός πολίτης είναι το κεντρικό θέμα της φετινής Συνόδου της Βουλής των Εφήβων, που άνοιξε σήμερα, Πέμπτη 7 Ιουλίου, αυλαία για τους 300 εφήβους βουλευτές, οι οποίοι αναδείχθηκαν στο πλαίσιο της εκπαιδευτικού προγράμματος. Η φετινή Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων περιλαμβάνει συνεδριάσεις και εργασίας και εκτός Κοινοβουλίου, σε ένα συμβολικό άνοιγμα της Βουλής στην κοινωνία.

Η Βουλή των Εφήβων εστιάζει στην καθοριστική σημασία του ρόλου του ενεργού πολίτη, που ζει και δραστηριοποιείται με βάση τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές και αξίες, παρεμβαίνοντας δημιουργικά για να βελτιώσει την κοινωνία στην οποία ζει. Βασικός στόχος του φετινού προγράμματος είναι να αποτελέσει μία ευκαιρία ανάδειξης καλών πρακτικών, ανταλλαγής εμπειριών, συμμετοχής σε συλλογικές δράσεις, αλλά και νέων ιδεών και προτάσεων των μαθητών προς αυτήν την κατεύθυνση. Μέσα από ένα κλειστό διαδικτυακό φόρουμ επικοινωνίας οι μαθητές διαβουλεύονται και προετοιμάζονται για τη Σύνοδο.

Το πρόγραμμα έχει διευρύνει τις συνεργασίες του με φορείς που δραστηριοποιούνται σε θέματα νεολαίας, με ενεργό συμμετοχή ειδικών κατά τις εργασίες του στην Αθήνα.

Τους προηγούμενους μήνες, οι μαθητές συμμετείχαν σε σειρά διαδικτυακών εφαρμογών, με κουίζ γνώσεων, δημιουργία κολάζ, blog ανταλλαγής προτάσεων για ένα πιο δημοκρατικό σχολείο, παρουσίαση συλλογικών δράσεων στις γειτονιές, δημιουργία βίντεο, και αυτή η συμμετοχή αύξανε και τις πιθανότητες κλήρωσης των υποψηφίων μαθητών. Επίσης, διοργανώθηκαν διαγωνισμοί για μαθητές λυκείου (λογοτεχνικός, μουσικός, δημιουργίας αφίσας, βίντεο) και δέκα μαθητές που διακρίθηκαν σε αυτούς έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν τις εργασίες της Συνόδου στη Βουλή και έχει προγραμματιστεί να τους απονεμηθούν έπαινοι στο πλαίσιο των παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Οι εργασίες της Συνόδου περιλαμβάνουν συζητήσεις των «εφήβων βουλευτών» σε ομάδες και σε Ολομέλεια, συζήτηση με τον πρόεδρο της Βουλής, βιωματικά εργαστήρια και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι μαθητές θα κληθούν στις κατ' αρχήν συζητήσεις σε ομάδες, με τη βοήθεια των μελών της επιτροπής του προγράμματος και ανθρώπων που έχουν γνωστική εποπτεία ή και πρακτική ενασχόληση με το συζητούμενο θέμα, να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις για παρέμβαση και ενεργή συμμετοχή των νέων στα κοινά.

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων, την προσεχή Δευτέρα 10 Ιουλίου, στο πρώτο μέρος θα γίνει συζήτηση-ενημέρωση για τις εργασίες των ομάδων και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, θα απαντήσει σε ερωτήσεις των μαθητών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη