Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κυπριακό: Ναυάγιο στη διάσκεψη της Ελβετίας έφερε η τουρκική αδιαλλαξία

Δεν υπήρξε μετακίνηση της τουρκικής πλευράς, καθώς εμμένει σε εγγυήσεις και στρατεύματα - Ν. Κοτζιάς: «Το όνειρο και σχέδιο λύσης Κυπριακού παραμένει ζωντανό»

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε το μαραθώνιο δείπνο εργασίας μετά τη Διάσκεψη για το Κυπριακό, που κράτησε σχεδόν πέντε ώρες, αλλά αποδείχτηκε άκαρπο. Πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» ανέφεραν ότι δεν υπήρξε μετακίνηση της τουρκικής πλευράς, καθώς εμμένει σε εγγυήσεις και στρατεύματα. Για τις εγγυήσεις και το επεμβατικό δικαίωμα ήθελαν επανεξέταση σε 15 χρόνια και στο στρατό μείωση σε συμφωνημένα επίπεδα. Η τουρκική πλευρά αξίωνε επίσης πρωτογενές δίκαιο και ισότιμη μεταχείριση. Στο εδαφικό αποδέχτηκαν μόνο επιστροφή μέρους της Μόρφου. Στο πολύωρο δείπνο εργασίας με τους επικεφαλής όλων των αντιπροσωπειών είχαν επενδυθεί όλες οι ελπίδες για τη συνέχεια της διαδικασίας για το Κυπριακό. Στόχος πλέον φαινόταν ότι ήταν όχι η συμφωνία, αλλά να μην καταρρεύσει η όλη διαδικασία.

Αντ. Γκουτέρες: «Λυπάμαι πολύ…»

Την ίδια στιγμή με συνέντευξη τύπου ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωνε ότι «οι συνομιλίες για το Κυπριακό έκλεισαν χωρίς συμφωνία» και τόνιζε: «Λυπάμαι πολύ που ανακοινώνω ότι παρά την πολύ ισχυρή δέσμευση και συμμετοχή όλων των αντιπροσωπειών και διαφορετικών πλευρών η Διάσκεψη για τo Κυπριακό έκλεισε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία». Ο κ. Γκουτέρες θέλησε να εκφράσει τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή του στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και να ευχηθεί «το καλύτερο για όλους τους Κύπριους, το Βορρά και τον Νότο» καθώς και τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στους εκπροσώπους των εγγυητριών δυνάμεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να εκφράσω στην ομάδα του ΟΗΕ, υπό την ηγεσία του Έσπεν Άιντε, που έκανε ό, τι είναι δυνατόν για να προσεγγίσει τις θέσεις των διαφόρων αντιπροσωπειών. Ερωτηθείς αν τα εμπλεκόμενα μέρη θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Γκουτέρες είπε ότι «η Διάσκεψη έληξε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναπτυχθούν άλλες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του Κυπριακού», τονίζοντας ότι «ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών ως διαμεσολαβητή, είναι να είμαστε πάντα στη διάθεση των μερών που επιθυμούν να καταλήξουν σε συμφωνία, αν το επιθυμούν».

Ν. Κοτζιάς: «Το όνειρο …παραμένει ζωντανό»

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter τα ξημερώματα δήλωσε: «Δεν ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα σε όλη τη μεγαλόνησο. Το όνειρο και σχέδιο λύσης Κυπριακού παραμένει ζωντανό».

Μ. Τσαβούσογλου: «Δεν είναι εφικτή η λύση…»

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι δεν είναι εφικτή η λύση με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ. Τόνισε ότι η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υποχώρησαν από τη θέση για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις, κάτι που δεν είναι αποδεχτό από την τουρκική πλευρά. «Από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία, κράτησαν αυτή τη στάση» είπε. Πρόσθεσε ότι δεν είδαν φως προσέγγισης για αυτό και δεν ήρθαν ούτε και οι πρωθυπουργοί. Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι τώρα θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Παρόλο που είπε ότι δεν θέλει να κατηγορήσει καμία πλευρά αυτή την ώρα, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δυστυχώς είδαν πολιτικά παιχνίδια και διαρροή εγγράφων.

Γιλντιρίμ: «Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων»

Η Τουρκία θα κάνει τα πάντα εντός του διεθνούς δικαίου για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, λίγες ώρες μετά το ναυάγιο των συνομιλιών για το Κυπριακό. Οι συζητήσεις στο ελβετικό θέρετρο Κρανς Μοντάνα κατέρρευσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής εν μέσω έντασης και αντεγκλήσεων, σηματοδοτώντας το τέλος της πολλά υποσχόμενης προσπάθειας για επανένωση της νήσου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να είναι εποικοδομητική, αν τα Ηνωμένα Έθνη ή άλλοι οργανισμοί επιδιώξουν μόνιμη λύση. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η τουρκική πλευρά θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα. Είπε ότι δεν θέλει να κατηγορήσει κάποια από τις πλευρές για την κατάρρευση των συνομιλιών, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υπήρξαν πολιτικά παιχνίδια και διαρροή εγγράφων.

Ακιντζί: «Η συνείδησή μας είναι καθαρή»

Εξάλλου, την άποψη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ο μεγαλύτερος αρχιτέκτονας αυτής της διαδικασίας που έφτασε μέχρι την πενταμερή διάσκεψη εξέφρασε χθες, Παρασκευή, σε δηλώσεις του από το Κραν Μοντάνα ο τουρκοκύπριος ηγέτης. Ο Μουσταφά Ακιντζί, εμφανίστηκε απογοητευμένος από την εξέλιξη, τονίζοντας ότι «ήταν εφικτό ένα αποτέλεσμα στο οποίο θα μπορούσαν να κερδίσουν και οι δύο πλευρές. Ήμασταν τόσο κοντά. Αλλά τελείωσε εκεί όπου και οι δύο πλευρές χάνουν». «Θα ήθελα να σας μεταφέρω σήμερα τα νέα για τη λύση» δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Η συνείδησή μας είναι καθαρή» τόνισε.

Ν. Χριστοδουλίδης: «Δεν υπήρξε αποτέλεσμα λόγω της τουρκικής εμμονής»

Τη λύπη του εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, «Δυστυχώς» δήλωσε «δεν υπήρξε αποτέλεσμα από την παρούσα προσπάθεια λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της συνθήκης των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, καθώς επίσης και της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Πέρα από την ασφάλεια και τις εγγυήσεις οι τουρκικές θέσεις που εκφράστηκαν για το υπόλοιπο των κεφαλαίων όχι μόνο ξεφεύγουν από το πλαίσιο του γγ αλλά ήταν τέτοιες που σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης «από την πρώτη μέρα της παρουσίας του στο Κραν Μοντάνα υπέβαλε συγκεκριμένες και περιεκτικές προτάσεις στη βάση και των ιδεών του γγ έτσι ώστε αν γίνονταν αποδεκτές να ανοίξει ο δρόμος για μία συνολική λύση του Κυπριακού. Συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις, οι οποίες αντιμετώπιζαν και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων χωρίς να παραγνωρίζουν τις ανησυχίες της ελληνικής κοινότητας».

Οι αντιδράσεις των ελληνοκυπριακών κομμάτων στο ναυάγιο του Κραν Μοντανά

Τις πρώτες αντιδράσεις τους για το ναυάγιο του Κραν Μοντανά δημοσιοποίησαν μέσω twitter οι αρχηγοί των ελληνοκυπριακών κομμάτων, αναχωρώντας για τη Λευκωσία. «Τώρα πρέπει να εκτιμήσουμε, να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τις αρνητικές εξελίξεις και να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή!» αναφέρει ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), Νικόλας Παπαδόπουλος, ζητά και πάλι νέα στρατηγική. «Η αποτυχία οφείλεται στην τούρκικη αδιαλλαξία» και προσθέτει: «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι Νέα Στρατηγική & πίστη στο δίκαιο του λαού μας». Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, τόνισε ότι «η τουρκική αδιαλλαξία για μια ακόμα φορά οδήγησε την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού σε ναυάγιο». Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, έγραψε στο twitter: «Τι αχαριστία, Θεέ μου; Ούτε ένα ευχαριστώ. Τους έδωσε εκ περιτροπής, ευρωπαϊκές ελευθερίες κ.λπ. και τον είπαν 'λαϊκιστή'».

Γ. Κουμουτσάκος: «Να μην εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες…»

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να συμβάλει ενεργά ‬ώστε να μην εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού απευθύνει ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε δήλωσή του μετά από τις άκαρπες συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας. «Δυστυχώς, η αδιαλλαξία της Άγκυρας στα θέματα της ασφάλειας και της παραμονής κατοχικών στρατευμάτων, καθώς και η επιμονή της στη διατήρηση παράλογων επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο, υπέσκαψαν μια πολύ σοβαρή προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Η διεθνής κοινότητα γνωρίζει καλά που βρίσκονται οι ευθύνες» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

Τόνισε παράλληλα ότι πρέπει «να αποτραπεί κάθε απόπειρα αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα προκαλούσε ένταση και ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». «Η υποστήριξή μας στις ενέργειες του Προέδρου Αναστασιάδη είναι στέρεη και διαρκής» διαβεβαίωσε ο Τομεάρχης της Ν.Δ..

Στ. Θεοδωράκης: «Πολύ μεγάλες οι ευθύνες της Τουρκίας»

«Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι πολύ μεγάλες» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με το ναυάγιο στη Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας. Όπως είπε, «θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη θα πρέπει να γκρεμιστεί». Πρόσθεσε πως οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να χτίσουν ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον «και η προσπάθεια μας, εμάς και των Κυπρίων πρέπει να συνεχιστεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ