Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τις πληγές της μετρά η Κως μετά το φονικό σεισμό

Στο λιμάνι το μεγάλο πρόβλημα - Διακόσιοι μετασεισμοί μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου - Το νησί δεν έχει υποστεί εκταταμένες βλάβες, δήλωσε ο Χρ. Σπίρτζης

Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες -ένας από αυτούς σοβαρά- και σημαντικές υλικές ζημιές είναι ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού εντάσεως 6,6 Ρίχτερ στην Κω, που σημειώθηκε στη 1:31 τα ξημερώματα. Αξιωματούχος του νοσοκομείο του νησιού δήλωσε ότι ο θάνατος των θυμάτων προήλθε μετά από κατάρρευση στέγης σε μπαρ στο κέντρο της Κω.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκο, τα δύο θύματα ήταν νεαρής ηλικίας. Πρόκειται για έναν τουρκικής καταγωγής και έναν σουηδικής, τον 39χρονο Σινάν Κούρτογλου και τον 27χρονο Αντρέας Νίλσον. Ακόμη επτά άνθρωποι -τουρίστες επίσης- τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας ακρωτηριάστηκε και στα δύο του πόδια.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί ολοκληρώθηκε η επιχείρηση αερομεταφοράς, στην Κρήτη, τεσσάρων ατόμων που τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της ισχυρής σεισμικής δόνησης που έπληξε την Κω.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος C-130 από το σεισμόπληκτο νησί στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», απ’ όπου τους παρέλαβαν μονάδες του ΕΚΑΒ για τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία του Ηρακλείου. Τα περιστατικά σύμφωνα με τις δηλώσεις της διευθύντριας του ΕΚΑΒ Κρήτης, Μάγδας Ζεάκη στο Cretapost, αφορούν «έναν τραυματία που φέρει υπαραχνοειδή αιμορραγία στον εγκέφαλο και είναι διασωληνωμένος, ένας ακρωτηριασμός κάτω άκρου από το σημείο της κνήμης, έναν καταγματία κι έναν με πρόβλημα στον οφθαλμό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τουρίστας που έχει υποστεί ακρωτηριασμό φέρει τραύματα και στο δεύτερο πόδι του, ενώ κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας του διασωληνωμένου. Όπως δήλωσε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Τάσος Τασσόπουλος, το νοσοκομείο είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για την παροχή ιατρικής φροντίδας στους τραυματίες.

Οι άλλοι τρεις, ένας Έλληνας, ένας Αλβανός και μία Σκανδιναβή, φέρουν ορθοπεδικά τραύματα και το μεσημέρι μεταφέρθηκαν στο «Θριάσειο» νοσοκομείο στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον Νεκτάριο Γεωργαντή, αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου της Κω, από τους 100 τραυματίες, οι 78 ήταν επιπόλαιοι τραυματισμοί.

Από το πρωί βρίσκεται στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας με επικεφαλής τον Ευθύμιο Λέκκα. «Απόλυτα διαχειρίσιμη» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κω ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε: «Ο κόσμος κινείται χωρίς πανικό. Και οι τουρίστες. Δεν υπάρχει πανικός».

Οι ζημιές και τα προβλήματα

Από παλίρροια και άμπωτη που προκλήθηκε στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού, προκαλώντας ζημιές σε μαγαζιά και αυτοκίνητα. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, προκλήθηκε μικρό τσουνάμι 10 εκατοστών. Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους και τις παραλίες. Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας.

Κλιμάκια μηχανικών της Κω και της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου κατ’ εντολή του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Γλυνού βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους της πόλης της Κω, αλλά και σε ολόκληρο το νησί με σκοπό να διεξάγουν μακροσποπικό έλεγχο στα κτίρια τα οποία έχουν πληγεί από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Όπως είπε ο κ. Γλυνός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις «οι ζημιές περιορίζονται σε παλαιά κτίρια λιθοδομών και τα νέα κτίρια του νησιού, μεταξύ των οποίων και οι πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες, παρουσιάζουν ελάχιστα έως καθόλου προβλήματα».

«Οι επιπτώσεις είναι περιορισμένες, τα κτίρια άντεξαν, καθώς όλα τα θύματα ήταν σε μία κατάρρευση κτιρίου» δήλωσε στον ρ/σ του ΑΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι η ομάδα των ΕΜΑΚ που έφτασε στην Κω «δε χρειάστηκε να επιχειρήσει, καθώς δεν υπάρχουν αγνοούμενοι». «Τα όποια κτίρια υπέστησαν ζημιές ήταν παλαιάς ή κακής κατασκευής, είναι περιορισμένες οι καταρρεύσεις. Οι ζημιές είναι πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με τη Λέσβο και εντοπίζονται στο κέντρο του νησιού» σημείωσε ο κ. Καπάκης.

Χρ. Σπίρτζης: «Κανένας λόγος για πολύ μεγάλη ανησυχία στην Κω»

Το νησί της Κω δεν έχει υποστεί εκταταμένες βλάβες, οι υποδομές του έχουν αντέξει, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των αρμόδιων υπουργών, ο κ. Σπίρτζης σημείωσε δεν υπάρχουν βλάβες στην οδοποιία καθώς και πως τα κτήρια άντεξαν, επισημαίνοντας μάλιστα ότι στα νεότερα κτήρια δεν υπάρχει ούτε ρωγμή.

Επομένως, πρόσθεσε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε πολύ μεγάλη ανησυχία, λέγοντας πάντως πως οι κάτοικοι της Κω δεν πρέπει να εφησυχάζουν για τα επόμενα δύο 24ωρα. Πρόσθεσε ωστόσο πως βάσει της ενημέρωσης που έχει από τους σεισμολόγους, το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά.

Ο κ. Σπίρτζης σημείωσε πως ήδη έχει μεταβεί στο νησί κλιμάκιο αρκετών μηχανικών, ενώ αναφερόμενος στις ζημιές που έχει υποστεί το λιμάνι, έγινε γνωστό ότι το απόγευμα θα μεταβούν στην Κω τέσσερις μηχανικοί - λιμενολόγοι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο, ζητώντας να αποφύγουμε τη δραματοποίηση και συστήνοντας ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα: «Για την κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα είναι η γρήγορη αποκατάσταση του νησιού.

Η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο. Η όλη κατάσταση δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή εκμετάλλευση. Λόγω καλοκαιρινής περιόδου πρέπει να αποφύγουμε την δραματοποίηση. Θέλω να συστήσω ψυχραιμία και στο πολιτικό σύστημα και στα μέσα ενημέρωσης. Οι πολίτες να μην δίνουν βάση σε φήμες και δημοσιεύματα. Πρέπει να ενημερώνονται μόνο από τις επίσημες φωνές».

Θα χρειαστούν 4-5 μέρες για να αποκατασταθούν οι ζημιές

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό, από την πρώτη εικόνα το κρηπίδωμα φαίνεται να είναι εντάξει παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλος μέρος του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση. Μιλώντας δε στο ΣΚΑΙ εκτίμησε ότι θα χρειαστούν 4-5 μέρες για να αποκατασταθούν οι ζημιές. «Το λιμάνι θα αποκατασταθεί σύντομα για να λειτουργήσει και πάλι κανονικά», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

Ωστόσο, κανονικά διεξάγεται η λειτουργία του αεροδρομίου του νησιού. Σε συνεχή επαφή με τους φορείς της Κω βρίσκεται η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, προκειμένου να εκτιμηθεί το αποτύπωμα της σεισμικής δραστηριότητας στην τουριστική βιομηχανία του νησιού.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι τουριστικοί πράκτορες της Κω, αν και τα υπάρχοντα προβλήματα δημιουργούν, όπως φαίνεται, προβλήματα στον προγραμματισμό των πρακτόρων. Δεν υπάρχουν ζημιές ή τραυματισμοί στο hotspot της Κω, δηλώνουν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε καμία αναστάτωση από τον σεισμό στους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στο σημείο.

Η μετασεισμική ακολουθία

Η ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κω, με εστιακό βάθος στα 8,6 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στα παράλια της Τουρκίας, στη θαλάσσια περιοχή του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός).

Αμέσως μετά, στη 1.38, ακολούθησε και δεύτερος σεισμός εντάσεως 5,1 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος του εντοπίζεται στα 10 χλμ και έγινε σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λέρου και νοτιοδυτικά του Αγαθονησίου.

Στη 1.44 ακολούθησε μετασεισμός εντάσεως 4,6 Ρίχτερ και στη 1.52 δόνηση 4,4 Ρίχτερ. Ακολούθησαν τουλάχιστον δεκάδες μικρότερης έντασης σεισμοί.

Οι δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές και στη Ρόδο, καθώς επίσης σε Κάλυμνο, Λέρο, Ικαρία και Σάμο ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εκτενείς αναφορές για τον φονικό σεισμό στην Κω έκαναν χθες τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, καθώς το νησί είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός ενώ συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των τουριστών στο νησί.

Αισθητός και στα τουρκικά παράλια ο σεισμός

Ο σεισμός των 6,6 βαθμών της κλίμαχας Ρίχτερ έγινε αισθητός και στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές της Αλικαρνασσού και της Κνίδου, αμφότερες στην περιοχή της Μούγλας.

Η κυβερνήτης της περιφέρειας Μούγλας, Εσενγκιούλ Τσιβελέκ, είπε ότι έχουν αναφερθεί προς το παρόν μικροί τραυματισμοί. Ο δήμαρχος της Μούγκλας είπε ότι υπήρξαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε διάφορες περιοχές, ενώ ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού Μεχμέτ Κοτσαντόν έκανε λόγο για μικρές ρωγμές σε παλιά κτήρια.

Κ. Παπαζάχος: «Οι μετασεισμοί μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις»

Για τις επιπτώσεις ενδεχόμενων ισχυρών μετασεισμών στην Κω προειδοποίησε ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.

«Για το επόμενο διάστημα σημαντική μετασεισμική ακολουθία σίγουρα θα έχουμε με σεισμούς που θα πλησιάζουν και το μέγεθος του 6, 5,8 Ρίχτερ. Μετασεισμούς οι οποίοι άμα γίνουν στο ρήγμα πιο κοντά στο νησί μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για αυτό επεσήμανε ότι «σε καμία περίπτωση κτήρια που έχουν εμφανίσει οποιαδήποτε αστοχία δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν είτε ως κύριες κατοικίες είτε ως τουριστικά καταλύματα προτού ελέγχουν από τα συνεργεία των μηχανικών που θα πάνε στην περιοχή».

Κως: 200 σεισμοί, οι 15 άνω των 4 Ρίχτερ

Διακόσιοι μετασεισμοί, από τους οποίους 15 είναι μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ, είχαν σημειωθεί μέχρι το απόγευμα στην Κω, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη. Επίσης, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναθεώρησε προς τα πάνω το μέγεθος του σεισμού, διευκρινίζοντας ότι είναι 6,5 με 6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Ο κ. Τσελέντης ανέφερε επίσης, ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα να πρόκειται για τον κύριο σεισμό αυτός που σημειώθηκε στις 1.31 μετά τα μεσάνυχτα. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, υπήρξε και τσουνάμι, με ύψωση της θάλασσας κατά περίπου 60 εκατοστά, την ώρα του σεισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιος επιτέθηκε στον Παπακαλιάτη: «Κλέβει ιδέες, σκηνές, τώρα και… φωτογραφίες»
«Τώρα για τον δεύτερο κύκλο των επεισοδίων σου κλέβεις και τις promo φωτογραφίες της ταινίας; Τζήζας πια!»
Ποιος επιτέθηκε στον Παπακαλιάτη: «Κλέβει ιδέες, σκηνές, τώρα και… φωτογραφίες»
Κασσελάκης: Μητσοτάκης και Καραμανλής δεμένοι χέρι, χέρι στη συγκάλυψη των Τεμπών
Παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσα από το στρατόπεδο, ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Βουλή
Κασσελάκης: Μητσοτάκης και Καραμανλής δεμένοι χέρι, χέρι στη συγκάλυψη των Τεμπών