Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αποκαλύψεις Βαρουφάκη για το καλοκαίρι του 2015 - Τι αναφέρει σε βιβλίο του

Τι συζητούνταν, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, την κρίσιμη εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα

Πολιτικές αντιδράσεις προκαλούν αποσπάσματα από το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Adults in the room», που δημοσιεύει η Καθημερινή, με διαλόγους που φέρεται να είχε ο πρώην υπουργός Οικονομικών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι το καλοκαίρι του 2015 ο κ. Τσίπρας σκέφτηκε να πάρει 16 δισ. ευρώ της ΕΚΤ από το θησαυροφυλάκειο της ΤτΕ. «Τι; Υπάρχουν 16 δισ. ευρώ σε μετρητά παραπεταμένα εδώ κι εκεί και εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε για να φορτώσουμε τα ΑΤΜ και να τα κάνουμε να λειτουργούν κανονικά;» φέρεται, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, να αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός, την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα, όταν στη χώρα είχαν επιβληθεί capital controls.

Σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», ο κ. Βαρουφάκης γράφει: Προσπάθησα να συγκρατήσω τον πρωθυπουργό, εξηγώντας του ότι δεν ήταν δυνατόν να απλώσουν χέρι στα χρήματα γιατί η κατάσχεσή τους θα ήταν κλοπή. «Μα, Γιάνη», διαμαρτυρήθηκε ο Αλέξης, «όταν το παιδί μου πεθαίνει της πείνας κι εγώ δεν έχω μία, έχω το ηθικό δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα. Δεν είναι μια παρόμοια κατάσταση αυτή που ζούμε;». «Από πότε η κλοπή περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο της Αριστεράς;» ρώτησα. Τότε ο Φλαμπουράρης όρμησε να υπερασπιστεί τον προστατευόμενό του. «Εχουμε κάθε δικαίωμα», ούρλιαξε, «να πάρουμε αυτά τα λεφτά και να δώσουμε τέλος στο μαρτύριο του κόσμου».

Παράλληλα, κ. Βαρουφάκης επιμένει ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός του ζήτησε να ετοιμάσει ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα μετά από ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη: «Θα χρειαστεί να συγκροτήσεις μια ομάδα για να προετοιμαστούμε, σε περίπτωση που μας ωθήσουν εκτός Ευρωζώνης. Να αρχίσεις δουλειά σύντομα πάνω σε αυτό». «Θα το κάνω, Αλέξη», απάντησα.

Η εφημερίδα γράφει ακόμη πως ο Γιάνης Βαρουφάκης στο βιβλίο του υποστηρίζει ότι το βράδυ του δημοψηφίσματος ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε φόβους για «πραξικόπημα ή ακόμη και νέο Γουδή».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο κ. Βαρουφάκης αφήνει να εννοηθεί ότι όσα μεταφέρει ως διαλόγους προέρχονται όχι μόνον από τις αναλυτικές σημειώσεις που κρατούσε αλλά και από ηχογραφήσεις των συνομιλιών του μέσω του κινητού του τηλεφώνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καϊλή: Η ΕΕ και το κόμμα μου δεν με υπερασπίστηκαν - Θα μετακομίσω στην Ιταλία
«Bελγικές αρχές με χώρισαν βίαια από τη δίχρονη κόρη μου. Κάτι που δεν εύχομαι σε καμία μητέρα» είπε η Εύα Καϊλή
Καϊλή: Η ΕΕ και το κόμμα μου δεν με υπερασπίστηκαν - Θα μετακομίσω στην Ιταλία