Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πέθανε ο Μιχάλης Ζιάγκας ο σωματοφύλακας που ήταν η “σκιά” του Ανδρέα Παπανδρέου

Από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του Ανδρέα. Φέρεται να είναι ο άνθρωπος που «υπουργοποίησε» τον Σημίτη το 1981 και ξυλοκόπησε τον Τράγκα όταν νοσηλευόταν στο Χέρφιλντ ο Ανδρέας.

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο Μιχάλης Ζιάγκας, αντιμετωπίζοντας το τελευταίο διάστημα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στενός φίλος και συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου , υπήρξε σωματοφύλακάς του στα χρόνια της δικτατορίας, ενώ μεταπολιτευτικά διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο σε διάφορα πολιτικά γεγονότα. Ο επίσημος τίτλος του στα χρόνια πρωθυπουργίας του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν «ειδικός γραμματέας στο Ιδιαίτερο Γραφείο του πρωθυπουργού».

Ο Μιχάλης Ζιάγκας γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1936, ιδιοκτήτης βενζινάδικου. Έζησε αρχικά στην Αυστρία και έπειτα στη Σουηδία όπου γνωρίστηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ανέλαβε πόστο στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΚ σε εκείνη τη χώρα.

Αρκετές φορές λειτουργούσε ως σύνδεσμος του πρωθυπουργού με υπουργούς και στελέχη του κρατικού μηχανισμού, ενώ τον συνόδευε και στις νυχτερινές εξόδους του. Οι γνωριμίες και διασυνδέσεις του Ζιάγκα είχαν γίνει αντικείμενο κριτικής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του trikalaidees.gr.

Τον Οκτώβριο του 1988, ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου νοσηλευόταν στο Χέρφιλντ του Λονδίνου , ο Ζιάγκας ξυλοκόπησε τον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα , ενοχλημένος από τις ανταποκρίσεις του για την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Ενδιαφέρον έχει και ο ρόλος που διαδραμάτισε ώστε να επανέλθει ο Σημίτης στο ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, ο Ανδρέας μίλησε μαζί του στο Καστρί, ζητώντας του την άποψη του για τα πρόσωπα που θα υπουργοποιούσε.

Φτάνοντας στο Υπουργείο Γεωργίας είπε το όνομα του Γιάννη Σκουλαρίκη. Τότε ο Ζιάγκας φέρεται να διέκοψε τον Ανδρέα και να του είπε, «Πρόεδρε, τώρα που μπήκαμε στην ΕΟΚ πρέπει ο Υπουργός Γεωργίας να μιλάει καλά αγγλικά. Ο Γιάννης δεν ξέρει καμιά ξένη γλώσσα. Γιατί δε βάζεις στο υπουργείο αυτό τον Σημίτη;».

Ο Ανδρέας Παπανδρέου συμφώνησε μαζί του και φώναξε τον Κ.Σημίτη στο Καστρί, αναθέτοντας του το χαρτοφυλάκιο και ξαναφέρνοντας τον στην ουσία στο ΠΑΣΟΚ, μετά την αποπομπή του από το Εκτελεστικό Γραφείο του κινήματος το 1979.

Ίσως η πρωτοβουλία αυτή του Ζιάγκα να άλλαξε εν πολλοίς την πολιτική ιστορία του τόπου, γιατί αν ο Σημίτης δεν είχε ξαναγυρίσει τότε στο ΠΑΣΟΚ…

Μετά την πτώση του ΠΑΣΟΚ από την εξουσία το καλοκαίρι του 1989 και τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, η Αντιτρομοκρατική (που τότε πίστευε εσφαλμένα ότι υπάρχει διασύνδεση του ΠΑΣΟΚ με την τρομοκρατία) έκανε έφοδο σε ένα από τα σπίτια του Ζιάγκα, όμως δεν βρήκε τίποτα ενοχοποιητικό. Η ενέργεια αυτή καταδικάστηκε από το σύνολο των αντιπολιτευόμενων πολιτικών δυνάμεων.

Αδελφός του είναι ο Γιάννης Ζιάγκας , που διετέλεσε βουλευτής Τρικάλων και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος των πολεμικών βιομηχανιών ΕΛΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ και ειδικός συνεργάτης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ