Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εντολή Κουρουμπλή για έκτακτες επιθεωρήσεις στα δεξαμενόπλοια

Διεκδικούμε αποζημιώσεις για τη ρύπανση, τονίζει ο υπουργός- Έχουν απαντληθεί τα 2/3 των πετρελαιοειδών από το «Αγ. Ζώνη ΙΙ», λέει ο Ν. Σαντορινιός

Να προλάβει παρόμοια περιστατικά με αυτό του «Αγία Ζώνη ΙΙ» επιχειρεί ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος έδωσε εντολή στον Κλάδο Επιθεώρησης Πλοίων του Λιμενικού Σώματος για έκτακτες επιθεωρήσεις δεξαμενόπλοιων.

Συγκεκριμένα, στο μικροσκόπιο των στελεχών του Λιμενικού Σώματος θα βρεθούν τα δεξαμενόπλοια που φέρουν ελληνική σημαία, εκτελούν πλόες στο εσωτερικό και τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας τους έχουν εκδοθεί από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ναυτιλίας ή άλλους εξουσιοδοτημένους οργανισμούς.

«Διεκδικούμε αποζημιώσεις για τη ρύπανση»

«Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας μεταβαίνει στο Λονδίνο για διαβουλεύσεις με τον αρμόδιο Οργανισμό, ώστε να διασφαλιστούν οι πιστώσεις για τις αποζημιώσεις» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, για την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό. Προανήγγειλε ότι σύντομα έρχεται στη Βουλή ρύθμιση για να τεθεί όριο ηλικίας για τα πλοία.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, επανέλαβε πως δεν υπήρξε ολιγωρία στην αντιμετώπιση της ρύπανσης και υποστήριξε πως το υπουργείο ειδοποίησε το πλοίο της ΕMSA την Τρίτη, καθώς τότε επέστρεφε από αποστολή, ενώ το πλέον κοντινό βρισκόταν στη Μάλτα και χρειαζόταν 3,5 μέρες για να φθάσει στον Πειραιά.

Ανέφερε πως είχε δώσει εντολή από την πρώτη στιγμή στον αρχηγό του Λιμενικού να εποπτεύσει το ναυάγιο και να είναι συνεχώς εκεί, ενώ ειδοποιήθηκαν, όπως είπε, άμεσα όλα τα Λιμεναρχεία που είναι αρμόδια για την εκπόνηση του σχεδίου για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας.

Ο υπουργός ζήτησε συγγνώμη για τη συνεργάτιδά του που γέλασε προχθές στη Βουλή όταν μιλούσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι έχει επιλέξει για λόγους εμπιστοσύνης συγγενή του. Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις για το ταξίδι του στο Λονδίνο, υπογράμμισε ότι προετοιμαζόταν μήνες, με στόχο να πεισθούν κάποιοι από τους τέσσερις μεγάλους ναυτικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς να φέρουν την έδρα τους στον Πειραιά.

Ν. Σαντορινιός: «Έχουν απαντληθεί τα 2/3 των πετρελαιοειδών»

«Η διαδικασία απάντλησης πετρελαιοειδών από τις δεξαμενές του 'Αγία Ζώνη ΙΙ' έχει προχωρήσει και ήδη έχουν απαντληθεί πάνω από τα 2/3 (1.533 κυβικά)» δήλωσε εξάλλου, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm».

Ο κ. Σαντορινιός γνωστοποίησε ότι έρχεται νέο δεξαμενόπλοιο, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία της απάντλησης, ενώ σε ό,τι αφορά το δεξαμενόπλοιο «Lassea», που μέχρι την περασμένη Τρίτη έκανε απάντληση διευκρίνισε: «Βρέθηκε όντως με κάποια ποσότητα λαθραίων καυσίμων και -ακριβώς αυτό δείχνει ότι εμείς δεν εξαρτόμαστε από κανέναν, δεν εξαρτόμαστε ούτε καν από σκοπιμότητες- μόλις ανακαλύψαμε ότι υπάρχει αυτό, διατάξαμε να προχωρήσει η διαδικασία, γιατί όλα τα φέρνουμε στο φως».

Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε πως «το υπουργείο κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι όσοι -με αποδεικτικά- έχουν πληγεί θα μπορέσουν να αποζημιωθούν».

Ντ. Μπακογιάννη: «Ψεύτης ο Κουρουμπλής»

Στο μεταξύ, η Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτήρισε «ψεύτη» τον κ. Κουρουμπλή, ενώ εξέφρασε φόβους πως λόγω της ολιγωρίας της κυβέρνησης μπορεί να χαθούν τα κονδύλια της αποζημίωσης, καθώς ο αρμόδιος οργανισμός μπορεί να αρνηθεί την καταβολή τους εάν υπάρχει δόλος στη βύθιση του πλοίου ή αμέλεια για την αντιμετώπιση της καταστροφής.

Κατηγόρησε τον υπουργό ότι έστειλε «λαθρεμπορικό» για να απαντλήσει το πετρέλαιο από το βυθισμένο πλοίο και πως η παράταση των αδειών για το πλοίο που βυθίστηκε, ουσιαστικά έχει την υπογραφή του κ. Κουρουμπλή (με αντ’ αυτού).

«Καθαρές» από υδρογονάνθρακες οι παραλίες του Σαρωνικού

Τέλος, μηδενικές τιμές ανίχνευσης υδρογονανθράκων και ορυκτελαίων παρουσιάζει η πρώτη ανάλυση των υδάτων από τις παραλίες Αγίου Νικολάου Λαγονησίου, κεντρική Σαρωνίδας, κόλπου Αλυκών Αναβύσσου και Θυμαρίου Παλαιάς Φώκαιας, του δήμου Σαρωνικού.

Τα επίσημα αυτά στοιχεία προέρχονται από τις αναλύσεις των δειγμάτων που πραγματοποίησαν τα πιστοποιημένα από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης «Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών ΑΕ», με πρωτοβουλία της δημοτικής Αρχής. Σημειώνεται ότι οι αναλύσεις αυτές θα πραγματοποιούνται σε τακτική βάση έως και τα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να ενημερώνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του δήμου, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα των δειγμάτων που έχουν ληφθεί από το ΕΛΚΕΘΕ.

Κομισιόν: Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 12ης/9 κατατέθηκε το αίτημα προς τον EMSA

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Βελγίου) της 12ης προς τη 13η Σεπτεμβρίου κατατέθηκε το ελληνικό αίτημα προς τον EMSA (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα), σύμφωνα με τον Κάρλος M. Γκορδεχουέλα, εκπρόσωπο του επιτρόπου για τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστου Στυλιανίδη.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (ERCC) έλαβε το ελληνικό αίτημα για βοήθεια μετά τα μεσάνυχτα της 12ης προς τη 13η Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα αίτημα για την κινητοποίηση απορρυπαντικού πλοίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA). «Περίπου τρεις ώρες αργότερα ο EMSA μίσθωσε ένα απορρυπαντικό πλοίο και περίπου στις 9.30 π.μ. (ώρα Βελγίου) λάβαμε επιβεβαίωση ότι το πλοίο αυτό βρισκόταν ήδη στην περιοχή και είχε ξεκινήσει τις εργασίες απορρύπανσης», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ