20

ΟΚΤ
2017

Ερώτηση του βουλευτή στη Βουλή

Καλαφάτης: Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση της ιλαράς

22 Σεπ 201717.20

 «Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τη Βουλή, για συγκεκριμένα στοιχεία και συγκεκριμένες δικές της ενέργειες, πέρα από τις συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, για τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας έναντι της επιδημίας Ιλαράς, καθώς ήδη καταγράφονται περισσότερα από 150 κρούσματα και στην Ελλάδα. Ο ρόλος της Πολιτείας δεν μπορεί να εξαντλείται σε συστάσεις!»

Τα παραπάνω τονίζει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, ο  οποίος με σχετική ερώτηση στη Βουλή προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προτείνει την ενδυνάμωση του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών, με παράλληλη δημιουργία εθνικού αρχείου καταγραφής των εμβολιασμών που διενεργούνται στη χώρα και ζητά ενημέρωση:

 • Για  την ύπαρξη ή μη, σχεδίου  αντιμετώπισης του τρέχοντος προβλήματος με την ιλαρά.
 • Για τον ακριβή αριθμό των επιβεβαιωμένων και διαγνωσμένων περιστατικών από την αρχή του χρόνου, τη γεωγραφικη διασπορά τους και την πληθυσμιακή «χαρτογράφηση» των κρουσμάτων.
 • Για το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού.
 • Για τις διαστάσεις και επιπτώσεις του αντι-εμβολιαστικού κινήματος στη χώρα μας, καθώς και για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή του.

Ο κ. Καλαφάτης, στη δήλωσή του καταλήγει: «Από μια κυβέρνηση που πολιτεύεται συνομωσιολογώντας από τον καιρό που ήταν αντιπολίτευση, δεν μας εκπλήσσει η αδιαφορία έναντι των επιπτώσεων της διακίνησης θεωριών συνομωσίας για τα εμβόλια, στη Δημόσια Υγεία. Οφείλει ωστόσο μπροστά στον κίνδυνο επιδημικής επέλασης της Ιλαράς που ήδη έχει προκαλέσει σειρά θανάτων σε άλλες χώρες, να ενεργήσει με ευθύνη και όχι κατά συνήθεια.»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Α.Π.: 8980/22.9.2017

ΘΕΜΑ: «Υψηλός κίνδυνος επιδημικής έξαρσης της ιλαράς στη χώρα μας»

Άκρως ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση της ιλαράς στη χώρα μας αγγίζοντας τα όρια της επιδημίας. Ο αριθμός των διαγνωσμένων εργαστηριακά περιστατικών ιλαράς στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες ανέρχεται σε 150, εκ των οποίων τα 50 καταγράφηκαν  τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Την τριετία 2014-2016 είχαν καταγραφεί μόλις 2 περιστατικά.

Στην Ευρώπη είναι σε εξέλιξη επιδημία ιλαράς και έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 κρούσματα κατά την περίοδο 2016-2017. Η επιδημία ξεκίνησε από τη Ρουμανία, στην οποία σημειώνονται ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού – της δεύτερης δόσης ιδίως - με αποτέλεσμα 9.000 κρούσματα ιλαράς από το 2016, εκ των οποίων τα 34 απέβησαν μοιραία ενώ οξύτατο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ιταλία με καταγεγραμμένα 4.500 περίπου κρούσματα από την αρχή του χρόνου.

Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη με χαρακτήρα υψηλής μεταδοτικότητας έτσι ώστε ακόμη και  μια ελάχιστη μείωση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού αρκεί να δημιουργήσει συνθήκες επικίνδυνης επιδημικής έξαρσης.

Οι υπάρχουσες ομάδες πληθυσμού στις οποίες συνήθως παρατηρείται χαμηλή έως ανύπαρκτη εμβολιαστική κάλυψη, όπως συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες – το 80% των περιστατικών στη χώρα αυτήν την περίοδο αφορά Αθίγγανους, μετανάστες και πρόσφυγες-  και ιδίως το διαρκώς διογκούμενο κίνημα κατά των εμβολιασμών, βασιζόμενο σε θεωρίες συνομωσίας, ελλιπή ενημέρωση και έλλειψη εμπιστοσύνης, σε συδυασμό με ομάδες ασθενών που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή ή υποβάλλονται σε χημειοθεραπειες και δεν μπορούν να εμβολιαστούν, έχουν δημιουργήσει ένα πολύ γόνιμο περιβάλλον για την επιδημική εξάπλωση της νόσου με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η Πολιτεία, οι γονείς και μεμονωμένα ο κάθε πολίτης, εφόσον η επιδημική έξαρση απειλεί πλέον και ενήλικες, οφείλουν να αναλάβουν στο ακέραιο της ευθύνες που τους αναλογούν.

Η προάσπιση όμως της δημόσιας υγείας βαρύνει αποκλειστικά την Πολιτεία, η οποία και φέρει πρωτίστως τη μεγάλη ευθύνη να αντιμετωπίσει άμεσα και δραστικά το πρόβλημα ανεξάρτητα από τις προδιαθέσεις, τις πεποιθήσεις, τις ενέργειες και τις παραλείψεις των πολιτών, γονέων και ενηλίκων εν γένει.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 1. Δεδομένου ότι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα κρούσματα ιλαράς ττις τελευταίες ημέρες, πολλά από τα οποία εμφανίζονται πλέον σε ενήλικες, γεγονός που σημαίνει πως μια επιδημική έξαρση βρίσκεται προ των πυλών, έχει εκπονηθεί σχέδιο άμεσης αντίδρασης και αντιμετώπισης του προβλήματος;
 2. Διαθέτουν οι αρμοδιες υπηρεσίες ακριβή αριθμό των επιβεβαιωμένων και διαγνωσμένων περιστατικών από την αρχή του χρόνου;
 3. Υπάρχει διασπορά των κρουσμάτων ιλαράς γεωργραφικά ή εντοπίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας; Υπάρχει αρμοδίως συγκεκριμένη μελέτη του φαινομένου που να προσμετρά τις χωρικές διαστάσεις με τις πληθυσμιακές, ιδίως σε σχέση με τις ευάλωτες ομάδες στις οποίες κυρίως καταγράφονται χαμηλά προσοστά εμβολιαστικής κάλυψης;
 4. Υπαρχει σαφής εικόνα και εμπεριστατωμένη θέση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού;
 5. Προτίθεστε να προβείτε στη δημιουργία εθνικού αρχείου καταγραφής των εμβολιασμών που διενεργούνται στη χώρα;
 6. Ποιες είναι οι επιπτώσεις του αντι-εμβολιαστικού κινήματος στη χώρα μας και τι διαστάσεις έχει προσλάβει; Υπάρχει έστω υποτυπώδης εκτίμηση του φαινομένου και ποια μέτρα έχετε λάβει για την αντμετώπισή του;
 7. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την ενδυνάμωση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών;

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Ντ. Μπακογιάννη: «Στην κυβέρνηση η ευθύνη για το κλείσιμο του εργοστασίου της BSH»

Πολιτική19 Οκτ 201721.40

Η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας

Γυμνάσια: Ξεκινούν τον Νοέμβριο τα «κρατικά φροντιστήρια»

Πολιτική19 Οκτ 201721.30

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η μείωση της σχολικής διαρροής

Στ. Θεοδωράκης: «Υποχρέωσή μας να δώσουμε απαντήσεις για το μέλλον»

Πολιτική19 Οκτ 201721.20

"Η κοινωνία επιθυμεί να εκφραστεί μέσα από ένα καινούργιο πολιτικό κίνημα που δεν θα βαρύνεται από τα παλιά λάθη"

Φ. Γεννηματά: «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, η ακροδεξιά καραδοκεί»

Πολιτική19 Οκτ 201721.10

Δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσερχόμενη στην Προσύνοδο του ΕΣΚ

Κυρ. Μητσοτάκης: «Εναρμονισμένες οι μεταρρυθμίσεις της ΝΔ με την ΕΕ»

Πολιτική19 Οκτ 201721.00

Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Κόρμπιν προς Τσίπρα: «Ακολουθούμε το παράδειγμά σας»

Πολιτική19 Οκτ 201720.50

Σύντομο διάλογο με τον επικεφαλής των Εργατικών στη Βρετανία

«Η κυβέρνηση θα ενημερώσει τη Βουλή για τα F-16»

Πολιτική19 Οκτ 201720.40

Δηλώσεις Τζανακόπουλου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

ΥΠΕΞ: Η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει τα μέτρα καταστροφής περιουσιών μελών της ελληνικής μειονότητας

Πολιτική19 Οκτ 201720.20

Στο πλαίσιο πολιτικής ξεριζωμού της ιστορικής παρουσίας του ελληνισμού στην περιοχή της Χειμάρρας

Κ. Γαβρόγλου: «Πολιτική μας δεν είναι η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ»

Πολιτική19 Οκτ 201720.10

Ο υπ. Παιδείας κατά ΑΔΙΠ για τα κριτήρια αξιολόγησης στα πανεπιστήμια


ΠαπαστράτοςΕΛΠΕ

ΕΥΑΘΚτήμα ΧρηστίδηTyposthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία