Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καταψηφίστηκε η πρόταση της Ν.Δ. για Εξεταστική για τον Π. Καμμένο

«Θύελλα» στη Βουλή - Διαξιφισμοί για τη σύσταση Εξεταστικής για Καμμένο - «Noor 1» - Σφοδρά πυρά Μητσοτάκη κατά κυβέρνησης για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης

Καταψηφίστηκε απόψε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη διερεύνηση τυχόν εμπλοκής του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στη δικαστική υπόθεση για το πλοίο «Noor 1».

Κατά της πρότασης της Ν.Δ. ψήφισαν 151 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ υπέρ ψήφισαν 122 βουλευτές της αντιπολίτευσης, πλην των βουλευτών της Ένωσης Κεντρώων, οι οποίοι απουσίασαν από την ψηφοφορία. Στην ψηφοφορία δεν μετείχε ο Π. Καμμένος, ενώ απουσίαζε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Παπαδόπουλος. Να σημειωθεί ότι η συζήτηση στη Βουλή ήταν θυελλώδης, και διεξήχθη εν μέσω έντονων διαξιφισμών.

Αλ. Τσίπρας: «Η στάση της Ν.Δ. μοιάζει με παρέμβαση στη δικαστική κρίση»

«Η σπουδή της ηγεσίας της Ν.Δ. να προεξοφλήσει τα αποτελέσματα των ερευνών, μοιάζει με επιχείρηση παρέμβασης και επηρεασμού της δικαστικής κρίσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της πρότασης της Ν.Δ. για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση τυχόν εμπλοκής του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στη δικαστική υπόθεση για το πλοίο «Noor 1».

«Η υπόθεση γυρνάει μπούμεραγκ για τη Ν.Δ.», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «με το να λειτουργείτε ως παρακράτος και με ψεύδη κάτω από το τραπέζι κάνετε καλό σε εμάς».

«Εμείς δεν ελέγχουμε τον Τύπο. Η Ν.Δ. φοβάται να χάσει τη στήριξη» συμπλήρωσε, ενώ τόνισε ότι «τα fake news για τον κ. Κουρουμπλή και η χυδαία προπαγάνδα, ήταν τελικά ένα μεγάλο δώρο για τον υπουργό Ναυτιλίας». «Αν έκρινα με κριτήρια εκλογικών σκοπιμοτήτων, θα έλεγα ότι η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη μάς προσφέρει την αντιπολίτευση των ονείρων μας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, καταλογίζοντας στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας ότι «δείχνει να πάσχει από στερητικό σύνδρομο, σύνδρομο στέρησης εξουσίας». Έκανε επίσης λόγο για «ακραίο πολιτικό λόγο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης «στα όρια του παροξυσμού».

Παράλληλα, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι έχει έλλειψη στρατηγικής, ότι προβαίνει σε «επιθέσεις δολοφονίας χαρακτήρων», καθώς ότι ταυτίζεται με επιχειρηματικά συμφέροντα. «H Ν.Δ. πολιτεύεται με θέσεις που δεν κρύβουν το αντικοινωνικό μένος της ηγετικής ομάδας της», πρόσθεσε. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θεσμικά περιμένει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. «Δεν κατασκευάζουμε αποφάσεις και κατηγορίες», επεσήμανε.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Η ετυμηγορία του λαού θα είναι πολύ σκληρή μαζί σας…»

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση ότι τραυματίζει το δημοκρατικό πολίτευμα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, προειδοποιώντας ότι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος «που η ετυμηγορία του ελληνικού λαού θα είναι πολύ σκληρή μαζί σας». Από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι θεωρεί φυσιολογικό να επεμβαίνει στην Δικαιοσύνη και να στοχοποιεί όποιον δεν την ικανοποιεί.

«Ξέρουμε ότι κατασκευάζετε όχι μόνο fake news αλλά και δημοσκοπήσεις στα υπόγεια του Μαξίμου» είπε. Όπως είπε «ξέρουμε ότι θεωρείται φυσιολογικό να επεμβαίνετε στην δικαιοσύνη, να στοχοποιείτε όποιον δεν σας ικανοποιεί. Δεν τηρήσατε ούτε τα προσχήματα στον διορισμό της προέδρου του Αρείου Πάγου».

Απέδωσε αυτές τις παρεμβάσεις στην αγωνία της κυβέρνησης να κρατηθεί στην εξουσία «ελέγχοντας κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής». «Βουλιάζετε την χώρα στην παρακμή» πρόσθεσε. Αναφορικά με την πρόταση τόνισε ότι η Ν.Δ. ζητεί το αυτονόητο: Να ελεγχθούν πρακτικές θεσμικά απαράδεκτες και επικίνδυνες. Να μην κακοποιηθούν οι δημοκρατικές λειτουργίες για χάρη ενδοκυβερνητικών ισορροπιών. Να μπουν οι συνταγματικές προβλέψεις μπροστά από τις κυβερνητικές επιδιώξεις. Απευθυνόμενος προσωπικά στον Πρωθυπουργό του επιτέθηκε για την κάλυψη που προσφέρει στον Πάνο Καμμένο, ενώ άφησε και αιχμές για τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή. «Τι είπαν 12 φορές και σε 21 λεπτά συνομιλίας ο υπουργός Άμυνας με τον ισοβίτη, Γιαννουσάκη;».

Πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα όπως εάν ο κ. Τσίπρας είχε προηγούμενη ενημέρωση από τον κ. Καμμένο για την επικοινωνία του με τον Γιαννουσάκη. Επίσης αν ο κ. Καμμένος είχε έγκριση από τον πρωθυπουργό. «Αν ο κ. Τσίπρας γνώριζε, είναι απολύτως συνυπεύθυνος σε μία βαριά θεσμική εκτροπή. Αν δεν γνώριζε έπρεπε να έχει ήδη αποπέμψει τον υπουργό του», ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ..

Φ. Γεννηματά: «Διαφάνεια για τους πάντες, όχι a la carte»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. «Αν και δεν υιοθετούμε ορισμένα σημεία του σκεπτικού της πρότασης της ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα υπερψηφίσει την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Γιατί είναι μία υπόθεση γεμάτη σκιές και σκοτεινές γωνίες, που πλήττουν το κύρος της Πολιτείας. Είμαστε ιδεολογικά, αξιακά, ιστορικά ταυτισμένοι με την ανάγκη για απόλυτη διαφάνεια στον δημόσιο βίο» ανέφερε η κ. Γεννηματά. «Διαφάνεια για τους πάντες και παντού.

Όχι a la carte, ανάλογα με τις κομματικές επιδιώξεις. Έχουμε πει "ναι" σε κάθε πρόταση για διερεύνηση ακόμα και θεμάτων που σχετίζονται με τη δική μας διακυβέρνηση» τόνισε μεταξύ άλλων η Φώφη Γεννηματά.

Δ. Κουτσούμπας: «Η στάση του Π. Καμμένου είναι σίγουρα προβληματική»

«Η στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι σίγουρα προβληματική», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη Βουλή και διαχώρισε αυτή καθαυτή τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης του Noor 1 από την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου.

«Είναι άλλο ζήτημα η διαλεύκανση μιας πολύ σοβαρής υπόθεσης, που πρέπει να γίνει έτσι και αλλιώς -και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους φυσικούς ηθικούς αυτουργούς και συνεργούς- και είναι άλλο η εμπλοκή ενός υπουργού και μάλιστα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, οι περίεργες συνεννοήσεις και επαφές του, που το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν σκιές και να πλήττουν την αξιοπιστία της όποιας δικαστικής έρευνας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουτσούμπας έθεσε επίσης το ερώτημα γιατί ασχολήθηκε τόσο, τώρα τελευταία, ο κ. Καμμένος, όταν αυτή η υπόθεση είναι γνωστή εδώ και δύο χρόνια. Λέγοντας ότι η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να είναι και να φαίνεται τίμια…».

Π. Καμμένος: «Δεν θα επικρατήσουν οι Εσκομπάρ»

Για «τζάμπα μάγκες» και «επί πληρωμή βλάκες και απατεώνες εκπρόσωποι συμφερόντων» στην πολιτική ζωή του τόπου έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στην ομιλία του στην Βουλή, αναφερόμενος στο αίτημα της Ν.Δ. για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ σημείωσε ότι για «πρώτη φορά κόμμα κινδυνεύει να κατηγορηθεί ως πολιτικός βραχίονας εγκληματικής οργάνωσης».

Ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για πάρα πολλά χρήματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι όταν δύο τόνοι καθαρής ηρωίνης «βγουν στον δρόμο και πεθαίνουν παιδιά» κοστίζουν 3 δισ. ευρώ, προσθέτοντας «τα μαύρα λεφτά είναι για να βρίσκουν συνηγόρους υπερασπίσεως». Κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ., Άδωνη Γεωργιάδη, για στοχοποίηση του Π. Κουρουμπλή με «μαϊμού - είδηση» προσθέτοντας ότι ο κ. Γεωργιάδης «έφερε και αγωγή που με καταδικάζει γιατί εμπλέκω τον Κουρτάκη στην υπόθεση του Noor1. Η αγωγή όμως παραδέχεται ότι ο Κουρτάκης ήταν υπάλληλος του Αιμίλιου Κοτσώνη, αλλά τον απαλλάσσει γιατί δεν είχε ποινική εμπλοκή στην υπόθεση Noor1».

Κατέστησε σαφές στην ομιλία του ότι ο ισοβίτης Γιαννουσάκης ήταν εκείνος που επικοινώνησε μαζί του και όχι αντιστρόφως, είπε ότι ο Γιαννουσάκης φοβόταν για την ζωή του, προσθέτοντας, έκανα το αυτονόητο, επικοινώνησα με τον υπουργό Δικαιοσύνης και εκείνος με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά.

Επανέλαβε τις αναφορές του για καθυστερήσεις στην έκδοση βουλευμάτων «ενώ οι Ηριάννες παραμένουν στην φυλακή», έκανε λόγο για «εκδιδόμενη λάσπη και συκοφαντία από υπανθρώπους του Τύπου» και κατέληξε τονίζοντας ότι στην πολιτική ζωή της χώρας «δεν θα επικρατήσουν οι Εσκομπάρ».

Στ. Θεοδωράκης: «Ο κ. Καμμένος εκπροσωπεί τον ...Μεσαίωνα της πολιτικής»

Επίθεση εφ’ όλης της ύλης, αρχίζοντας από βάθος χρόνου μέχρι και τις ημέρες μας, εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης εναντίον του Πάνου Καμμένου από το βήμα της Βουλής. «Ο κ. Καμμένος εκπροσωπεί τον Μεσαίωνα της πολιτικής.

Είναι φοβικός με τους πρόσφυγες, με τα παιδιά των προσφύγων, με τους ομοφυλόφιλους, με τις άλλες θρησκείες, με τους άλλους λαούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος απευθυνόμενος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα επέκρινε λέγοντας τους «αυτά έχουν οι δεσμοί με τους ακροδεξιούς εθνικιστές, κάποια στιγμή τους μοιάζεις!».

Β. Λεβέντης: «Να μην κρυφτεί ο Καμμένος πίσω από τους 153»

«Ο κ. Καμμένος πρέπει να έλθει ο ίδιος να ψηφίσει υπέρ και να μην κρυφτεί πίσω από το 153» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Εξεταστική, στη Βουλή.

Ο κ. Λεβέντης εκτίμησε ότι «η συγκεκριμένη συζήτηση είναι συζήτηση χωρίς νόημα» και ζήτησε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας «να απαλλάξει το Σώμα από το να ψηφίσει και να συμφωνήσει ο ίδιος για Εξεταστική». «Πίστευα και πιστεύω ότι η Αριστερά και ο κ. Καμένος έχουν ήθος. Αυτό κάνει όποιος πιστεύει ότι τον κατηγορούν άδικα» σημείωσε ο κ. Λεβέντης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ