Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ιερός πόλεμος» για το νομοσχέδιο περί νομικής αναγνώρισης φύλου

Στα κάγκελα η εκκλησία για την αλλαγή φύλου-Τη Δευτέρα συζήτηση στη Βουλή

"Ιερός πόλεμος" για το νομοσχέδιο σχετικά με τη νομική αναγνώριση φύλου ξέσπασε, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Ιερά Σύνοδος και το Άγιο Όρος εναντίον της κυβέρνησης, με την αξίωση να πάρει πίσω το νόμο. Από την κυβέρνηση σχολιάζουν ότι "οι απόψεις και θέσεις της Εκκλησίας που κατατίθενται στη δημόσια συζήτηση είναι απολύτως σεβαστές".

Και προσθέτουν: "Η κυβέρνηση με παρρησία και πάντοτε μέσα από το διάλογο συνεχίζει να επιδιώκει τομές για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, καταγωγής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού". Ο πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε και για το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, το οποίο εισάγεται στην Ολομέλεια την προσεχή Δευτέρα.

Αλλαγές στο ν/σ για την ταυτότητα φύλου ανακοίνωσε ο Βούτσης

Διορθωτικές παρεμβάσεις στο επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου για την αλλαγή ταυτότητας φύλλου από τα 15 έτη προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης σε συζήτηση που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες το μεσημέρι της Παρασκευής.

«Την Δευτέρα θα γίνει μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για ένα ζήτημα ιδιαίτερα σοβαρό, εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου και της κοινωνίας» έλεγε ο Κ. Βουτσης αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν αλλαγές οι οποίες θα ικανοποιούν όσους έχουν διατυπώσει αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις εκτιμώντας ότι στην ολομέλεια θα βρεθεί τρόπος για να συναινέσουν κι αλλά κόμματα.

Οι αντιδράσεις

Οι ιεράρχες, στην πλήρη σύνθεση της ΔΙΣ της Ελλάδος, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, ζήτησαν ευθέως την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ διαμάχη εισήλθε και το Άγιον Όρος.

Η Ιερά Σύνοδος απηύθυνε "ύστατη έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του και να αποσύρει το νομοσχέδιο". Σε επιστολή που απέστειλε προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας, αλλά και προς τους βουλευτές του Κοινοβουλίου, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους διερωτάται αν είναι δυνατόν να "καταστρατηγείται απροκάλυπτα ο νόμος του Θεού".

Δηλώσεις βουλευτών

Νίκος Φίλης: Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, τόνισε: "Σέβομαι την Εκκλησία, αλλά δεν σέβομαι τα φαινόμενα μιας τζιχαντιστικής αντιμετώπισης. Και τέτοια υπάρχουν. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να κόψουν κεφάλια, αλλά έχουμε διχαστικό και εμφύλιο λόγο. Λόγο εμφυλίου μίσους. Αυτό, λοιπόν, δεν το σέβομαι. Σέβομαι, όμως, την Εκκλησία ως θεσμό".

Μάκης Μπαλαούρας: Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, τόνισε: "Στην ηγεσία της Εκκλησίας υπάρχουν οι φωνές που είναι ανοιχτές στον διάλογο και δεν είναι σε έναν δογματισμό που παρατηρούμε πολλές φορές. Θα πρέπει και η Εκκλησία να δει ότι τα πράγματα εξελίσσονται, το νομικό σύστημα εξελίσσεται και το ευρωπαϊκό, δεν μπορούμε να είμαστε μια χώρα που είμαστε πίσω από τις ρυθμίσεις και τις αναγκαιότητες της ρύθμισης του επιπέδου των δικαιωμάτων".

Σία Αναγνωστοπούλου: Η πρώην υπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου, είπε: "Η απόφαση της Εκκλησίας, οποιαδήποτε απόφαση, είναι δικιά της απόφαση και είναι σεβαστή. Μπορεί η Εκκλησία να παίρνει τις αποφάσεις που θέλει. Ας έρθουμε όμως στην πλευρά της πολιτείας και εάν πρέπει να νομοθετήσει για κοινωνικές πραγματικότητες που είναι υπαρκτές, για θέματα τα οποία βασανίζουν συμπολίτες μας και τα οποία δεν έχουν ακόμη επιλυθεί".

Εξώδικο στον Ραγκούση

Με εξώδικο απαντά στον πρώην υπουργό και υποψήφιο επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Γιάννη Ραγκούση η Εκκλησία της Ελλάδος, σχετικά με τις δηλώσεις του περί ομοφυλόφιλων εκπροσώπων της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τους οποίους γνωρίζει και το κρύβουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδας, το εξώδικο προς τον κ. Ραγκούση του ζητά "να καταθέσει εντός πενθημέρου στην Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στοιχεία που ισχυρίζεται ότι έχει για τα καταγγελλόμενα από αυτόν εις βάρος Μητροπολιτών της Εκκλησίας μας, άλλως θα υποστεί την ανάλογη δικαστική βάσανο".

Ποιοι πρωτοσύγκελοι εξελέγησαν μητροπολίτες μετά από σκληρή «μάχη»

Σκληρή μάχη πρωτοσυγκέλων εξελίχθηκε στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, για την πλήρωση των δύο κενών θέσεων επισκόπων. Τελικά, για την Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων εξελέγη μητροπολίτης ο Θεόκλιτος Λαμπρινάκης, πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, ο οποίος εξασφάλισε 54 ψήφους και είχε την προτίμηση και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Στην Ιερά Μητρόπολη Θάσου εξελέγη μητροπολίτης ο Στέφανος Τόλιος, πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, ο οποίος ήταν αντίπαλος του Δαμασκηνού Κιαμπέτη, που είχε την προτίμηση του Αρχιεπισκόπου. Επικράτησε με 42 ψήφους υπέρ, έναντι 34.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη: Δεν τα βάζω μαζί σου, φταίει η κλινική
«Όλα στο φως, χωρίς να φοβηθώ κανέναν που θα προσπαθήσει να με βγάλει ψεύτη, διότι στη θέση του πατέρα μου έχουν βρεθεί χιλιάδες άνθρωποι»
Απάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη: Δεν τα βάζω μαζί σου, φταίει η κλινική
Θεσσαλονίκη: Φράκαρε ο Περιφερειακός – Τεράστια ταλαιπωρία για οδηγούς (ΧΑΡΤΗΣ)
Πολύ μεγάλο μποτιλιάρισμα και ουρές χιλιομέτρων και στις δύο κατευθύνσεις του δρόμου – Αυξημένη κίνηση και μέσα στην πόλη
Θεσσαλονίκη: Φράκαρε ο Περιφερειακός – Τεράστια ταλαιπωρία για οδηγούς (ΧΑΡΤΗΣ)