Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Όλγα Γεροβασίλη: «Στόχος μας είναι μία αποτελεσματική δημόσια διοίκηση»

Μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Σύστημα Επιλογής Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων»

«Στρατηγικός μας στόχος αποτελεί το Δημόσιο του 2020, δηλαδή η μετάβαση σε μια ανεξάρτητη, αξιοκρατική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση», όπως υποστηρίζει η Όλγα Γεροβασίλη.

Μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Σύστημα Επιλογής Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, επικαλούμενη την «Ανάλυση τακτικού προσωπικού Δημόσιας Διοίκησης έτους 2016», ανέφερε ότι τα έτη 2009-2016, η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων ανέρχεται σε ποσοστό 18,4%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 127.236 φυσικά πρόσωπα.

«Η οριζόντια αυτή μεταβολή του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων δεν κατάφερε παρά ένα αμφιλεγόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Μεσο-μακροπρόθεσμα, η κατάληξη αυτής της προσέγγισης υπήρξε η πλήρης αποδιοργάνωση του δημόσιου τομέα. Με τρόπο, δηλαδή, αιφνίδιο και οριζόντιο, ο δημόσιος τομέας έχασε τη θεσμική μνήμη του» σχολίασε σχετικά.

Όπως τόνισε η ίδια, η αντιμετώπιση της απορρύθμισης στον δημόσιο τομέα, υπήρξε προτεραιότητα του κυβερνητικού έργου και με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, αποκαταστάθηκαν «από την πρώτη στιγμή η εργασιακή ειρήνη και το κύρος της δημόσιας διοίκησης».

«Στρατηγικός στόχος και επόμενο βήμα μετά την αποκατάσταση», όπως ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος «αποτελεί η ουσιαστική ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, η παροχή, δηλαδή, τεχνογνωσίας, κατάρτισης και εργαλείων για τη βελτίωσή τους και την ενίσχυση της αποδοτικότητας της διοίκησης», ενώ όπως ανέφερε μέλημα της κυβέρνησης είναι να τεθούν οι θεσμικές εκείνες δικλείδες ασφαλείας, ώστε να αποτραπεί η επανάληψη οριζόντιων πολιτικών.

Όπως διευκρίνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, το νέο Σύστημα Επιλογής προϊσταμένων, ενισχύει το αίσθημα δικαίου μεταξύ των στελεχών υψηλών προσόντων που «υπερβαίνουν σήμερα τις 30.000 στο ελληνικό Δημόσιο (κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών), παρά τα όσα απαξιωτικά σκοπίμως κάποιοι ισχυρίζονται».

Για την ίδια, το νέο Σύστημα σηματοδοτεί «μια αλλαγή στην κατεύθυνση ενός πιο δημοκρατικού και ανοιχτού συστήματος διακυβέρνησης καθώς οι επιτελικές θέσεις της δημόσιας διοίκησης δεν θα επηρεάζονται από την εκάστοτε πολιτική εναλλαγή στη χώρα».

Ειδικότερα, για πρώτη φορά η διατίθεται ηλεκτρονικά το Εγχειρίδιο Δομημένης Συνέντευξης και στις κρίσεις των γενικών διευθυντών θα συμμετέχουν δύο μέλη του ΑΣΕΠ, ένας Νομικός Σύμβουλος του Κράτους και ένας εκπρόσωπος του ΕΚΔΔΑ.

«Δική μας ευθύνη είναι να προωθήσουμε όλες εκείνες τις διαδικασίες, που θα εξασφαλίσουν "τον κατάλληλο υπάλληλο, στην κατάλληλη θέση» κατέληξε η υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάμε Στοίχημα: Διπλασιασμός με γκολ στο Νόριτς
Ανεβασμένοι είναι οι ρυθμοί στο ποδοσφαιρικό κουπόνι της Παρασκευής (29/03), με πληθος αγώνων λίγο πριν ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο.
Πάμε Στοίχημα: Διπλασιασμός με γκολ στο Νόριτς