Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κυρ. Μητσοτάκης: «Εναρμονισμένες οι μεταρρυθμίσεις της ΝΔ με την ΕΕ»

Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.). Ο κ. Μητσοτάκης προέταξε την στρατηγική Γιούνκερ λέγοντας πως «θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ευκαιρία να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στον κόσμο», ενώ τόνισε πως «οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες προτείνει η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως εναρμονισμένες με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη

Αναλυτικά: «Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Γιούνκερ το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της Ελλάδος σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, που αλλάζει γρήγορα.

Οι επόμενοι 15 μήνες θα είναι καθοριστικοί για το μέλλον της Ευρώπης και η τολμηρή ατζέντα την οποία έχει προτάξει ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ευκαιρία να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στον κόσμο.

Οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες προτείνει η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως εναρμονισμένες με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι απολύτως απαραίτητο η Ελλάδα, αυτούς τους 15 μήνες, να βρει τη θέση που της αξίζει στο τραπέζι των συζητήσεων για το μέλλον της Ευρώπης. Ζητήματα που αφορούν την κοινή αμυντική πολιτική, τη μεταναστευτική πολιτική, την πολιτική φύλαξης των συνόρων, είναι ζητήματα στα οποία η Ελλάδα έχει - και μπορεί - να συνεισφέρει θετικά στο διάλογο, που ανοίγει για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ερώτηση Γ. Κύρτσου προς την Κομισιόν για την αναβάθμιση των F-16

Εξάλλου, ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά «με τη νέα αύξηση του ελληνικού χρέους μέσω αμερικανικών εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ», κατέθεσε χθες ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος. Όπως σημειώνει ο ευρωβουλευτής, «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον πληροφορηθήκαμε, με βάση τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ κ. Τραμπ, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δαπανήσει 2,4 δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, δημιουργώντας, όπως τόνισε ο κ. Τραμπ, θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ». Ο κ. Κύρτσος ερωτά την Κομισιόν «πώς είναι δυνατόν να αναλαμβάνει πρόσθετες δανειακές υποχρεώσεις η ελληνική κυβέρνηση σε μία περίοδο κατά την οποία το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται υπέρογκο και συνεχίζεται στην Ε.Ε. η συζήτηση για τη μελλοντική αναδιάρθρωσή του και τον τρόπο επίτευξης της βιωσιμότητάς του». Διερωτάται επίσης «πώς είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι άλλοι θεσμοί που εμπλέκονται στη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος να παρεμβαίνουν για την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας μόλις εμφανιστεί κάποια πρόταση μείωσης κάποιου φόρου ή αύξησης κάποιας κοινωνικής παροχής με κόστος μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και να παρακολουθούν σιωπηλοί την κλιμάκωση της υπερχρέωσης του ελληνικού Δημοσίου, σε επίπεδο δισεκατομμυρίων, μέσω εξοπλιστικών προγραμμάτων σε όφελος της αμερικανικής βιομηχανίας και σε βάρος των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογούμενων;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ