Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πέντε προτάσεις Τσίπρα για συνολική αντιμετώπιση του προσφυγικού

Παρέμβαση του έλληνα πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Παρέμβαση για μια συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έκανε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό αιτήσεων ασύλου αναλογικά με τον πληθυσμό της. Αναφερόμενος στην αύξηση ροών μεταναστών που παρατηρείται, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να ενισχυθεί η υλοποίηση της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, ενώ για να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού διατύπωσε πέντε προτάσεις, που αφορούν:

Έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επανεγκατάστασης από τρίτες χώρες σε χώρες της Ε.Ε. με τη λειτουργία κεντρικών υπηρεσιών ασύλου σε τρίτες χώρες.

Έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών προσφύγων σε χώρες προέλευσης ή διέλευσης.

Ένα μηχανισμό χρηματοδότησης για πρόσφυγες στο έδαφος της Τουρκίας και εξέταση των δυνατοτήτων ενίσχυσης του.

Την εφαρμογή της Συμφωνίας επανεισδοχής που έχει υπογράψει η Τουρκία.

Ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο βελτίωσης της ποιότητας ζωής σε χώρες, όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Στο προσφυγικό αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις τους και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας, Πάολο Τζεντιλόνι και Μαριάνο Ραχόι, αντίστοιχα.

«Η χώρα άλλαξε κατηγορία»

«Το 2017 δεν είναι 2015» διακηρύσσει εξάλλου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μέσω της συνέντευξής του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», αναφερόμενος στην αλλαγή σελίδας για τη χώρα. Γι' αυτό και όπως επισημαίνει σε άλλο σημείο, επικαλούμενος τα ταξίδια που ο ίδιος έχει κάνει στο εξωτερικό όπως και τις επισκέψεις κορυφαίων ηγετών στη χώρα μας, «η χώρα άλλαξε κατηγορία. Η εποχή που η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο, συνώνυμο της χρεοκοπίας και της κακοδιαχείρισης, έχει περάσει ανεπιστρεπτί».

Για το ταξίδι του στις ΗΠΑ λέει ότι στέφθηκε από «απόλυτη επιτυχία», με βασικό λόγο τη συμφωνία στην αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ. «Η εξωτερική πολιτική και ιδίως η άμυνα της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να παίζει κανείς μικροπολιτικά παιχνίδια» σημειώνει εξάλλου ο κ. Τσίπρας και κάνει λόγο για «αντιπολίτευση του κωνείου», που αποτελεί «αστείρευτη πηγή μαύρου χιούμορ».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, απαντά: «Η κυβέρνηση έχει ανεβάσει ρυθμούς, αλλά οι απαιτήσεις είναι εξαιρετικά υψηλές». Επιπλέον, κάνει άνοιγμα στους προοδευτικούς πολίτες που «αρνούνται το ρεβανσισμό της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη», ενώ για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ επισημαίνει ότι «μόνο μιας χρήσεως δεν είναι».

Για τις εν εξελίξεις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη, δημοκρατικό έλεγχο, ισότητα, πολιτικές ανάπτυξης και αναβαθμισμένο ρόλο των εργαζομένων απλούστατα δεν μπορεί να υπάρξει». Τέλος ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές για τις προτάσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα προτείνοντας άλλο ένα Μνημόνιο με τους δανειστές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Κύμα διαδηλώσεων σε πανεπιστήμια για την Παλαιστίνη - Από Κολούμπια μέχρι Χάρβαρντ
Το κίνημα των φοιτητών μεγαλώνει και θυμίζει τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις του ‘68 για το Βιετνάμ
ΗΠΑ: Κύμα διαδηλώσεων σε πανεπιστήμια για την Παλαιστίνη - Από Κολούμπια μέχρι Χάρβαρντ