Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Π. Καμμένος: «Πλαφόν το 1,1 δισ. για την αναβάθμιση των F-16»

«Δωρεάν αναβάθμιση των F-16 ίσως αποφασίσει το Κογκρέσο», τόνισε

Η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, με πλαφόν 1,1 δισ., έχει την εξουσιοδότηση της Βουλής, καθώς στις 20 Σεπτεμβρίου είχε συνεδριάσει η Επιτροπή Εξοπλισμών όπου και κατατέθηκε το σχετικό Letter of Request, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του στον Ant1, προσθέτοντας ότι τα παραπάνω «έτυχαν της θετικής ψήφου της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και της ψήφου ανοχής από άλλους».

Ο κ. Καμμένος εκτίμησε μάλιστα ότι «δεν θα φθάσουμε ούτε το 1,1 δισ.» προσθέτοντας πως «διεκδικούμε μέρος ή όλο το ποσό αυτό να αποτελέσει αντικείμενο συνομιλιών, διότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα ως το κέντρο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί να κρίνει αν αυτό θα είναι μια αμερικανική βοήθεια στην πατρίδα μας».

Διευκρίνισε επίσης ότι τα 2,4 δισ. στα οποία αναφέρθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ αφορούν την έγκριση του Κογκρέσου για την αναβάθμιση του συνόλου των 123 αεροσκαφών F-16, αλλά η Ελλάδα έχει ζητήσει την αναβάθμιση μέρους των αεροσκαφών με πλαφόν 1,1 δισ. «Εκτός και αν -καθώς αύριο το πρωί υπάρχει μια συνεδρίαση της επιτροπής του Κογκρέσου- και αποφασίσουν ότι αυτό θα μεταφραστεί σε δωρεάν βοήθεια για την Ελλάδα και θέλουν να αναβαθμίσουν και τα 123 F-16» συμπλήρωσε.

Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε ότι υπάρχουν ανάγκες που θα προκύψουν μετά το 2027 και αφορούν την προμήθεια από την πλευρά της Τουρκίας των F-35 και γι΄αυτό η Ελλάδα έχει υποβάλει αίτημα για νέο αεροσκάφος, νέας τεχνολογίας το οποίο δεν μπορεί να πληρώσει με τις υφιστάμενες δημοσιονομικές συνθήκες και τους προϋπολογισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε: «Παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Η Ν.Δ. έχει ψηφίσει υπέρ της αναβάθμισης και από εκεί και πέρα ευρωβουλευτής της Ν.Δ. καταθέτει ερώτηση στις Βρυξέλλες για να καρφώσει την Ελλάδα, εάν μπορεί να κάνει την αναβάθμιση και εάν αυτό ξεπερνά τα όρια που έχουν θέσει οι δανειστές. Κάποιοι λειτουργούν ως ντίλερ εμπόρων όπλων».

Υπογράμμισε παράλληλα πως πρόκειται για διακρατική συμφωνία που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μεσάζοντες, σημειώνοντας πως «αντιδρούν οι παλιοί φίλοι του Τσοχατζόπουλου» και άλλοι που είναι εκπρόσωποι άλλων συμφερόντων. Αναφερόμενος στα αντισταθμιστικά, σημείωσε ότι αφορούν «τις εργασίες που θα γίνουν από την ΕΑΒ ή ιδιωτικές άλλες εταιρείες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ