Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τραγωδία με 15 νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές στη Δυτ. Αττική

Βιβλική καταστροφή από τη σφοδρή κακοκαιρία

Σε τραγωδία εξελίσσεται η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε σήμερα, Τετάρτη, τη Δυτική Αττική, καθώς 15 άνθρωποι, δέκα άνδρες και πέντε γυναίκες, (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές), έχασαν τη ζωή τους. Δεκαεπτά είναι οι τραυματίες, καθώς και μία γυναίκα διασωληνωμένη. Τρεις ήταν οι αγνοούμενοι. Επί ποδός βρίσκονταν 50 συνεργεία με 150 πυροσβέστες στην περιοχή.

Βιβλική καταστροφή

Η ισχυρή βροχόπτωση που ξέσπασε μετά τις 3:30 τα ξημερώματα έχει προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα με πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, κατεστραμμένα αυτοκίνητα, δρόμους-ποτάμια, καθώς τα ορμητικά νερά έφτασαν σε ορισμένα σημεία το 1,5 μέτρο ύψος. Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από φερτά υλικά που έχουν κατέβει από το βουνό, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Η πυροσβεστική έχει δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις (πάνω από 600) για παροχή βοήθειας, ενώ έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 150 πυροσβέστες και 50 οχήματα από την Αττική. Έως το απόγεμα είχε προχωρήσει σε 86 απεγκλωβισμούς πολιτών.

Σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν η Δημοτική Ενότητα Μαγούλας του Δήμου Ελευσίνας, η Δημοτική Ενότητα Νέας Περάμου του Δήμου Μεγαρέων, καθώς και η Δημοτική Ενότητα Μάνδρας του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου οι τοπικές Αρχές να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες και να διαχειριστούν τις συνέπειες που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Τρία κέντρα αποκατάστασης υγείας, σε Ζούμπερι, Άγ. Ανδρέα και Ναυτική βάση Αγίας Μαρίνας Μαραθώνα, έθεσε στη διάθεση των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Την παραχώρηση των Κέντρων στην περίπτωση που ενδεχομένως απαιτηθεί για την ανακούφιση των πληγέντων, ανακοίνωσε η κ. Δούρου.

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η εικόνα καταστροφής που εμφανίζουν μετά τη θεομηνία περιοχές στη Δυτική Αττική. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εντοπιστούν τα αίτια της καταστροφής στις περιοχές, ειδικά του Θριάσιου Πεδίου και να διακριβωθεί αν προκύπτουν αδικήματα. Ο κ. Ζαγοραίος ζητά, αν χρειαστεί, να κινηθεί σε βάρος υπαιτίων η αυτόφωρη διαδικασία για τη σύλληψη και προσαγωγή τους στον εισαγγελέα. Ανάμεσα στα αδικήματα που τίθενται στο στόχαστρο της έρευνας είναι και τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις που επέδρασαν στον σχηματισμό φονικών ορμητικών χειμάρρων εντός των πόλεων που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.

Δημάρχος Μάνδρας: «Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο»

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιοχές Μάνδρας, Νέας Περάμου και Μαγούλας, έπειτα από πρόταση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής. Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, παρέμειναν κλειστά τα σχολεία Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των δήμων Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ελευσίνας, και Μεγάρων.

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στον Δήμο Μάνδρας, όπως δήλωσε η δήμαρχος της περιοχής, Ιωάννα Κριεκούκη. Ανέφερε ότι "κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, το νερό έχει φθάσει το ένα μέτρο μέσα στις κατοικίες, έχει κοπεί το ρεύμα και το νερό στην περιοχή, έχουν παρασυρθεί ακόμη και μεγάλα οχήματα όπως βυτιοφόρα". "Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο σε όλη την Μάνδρα, που θρηνεί για τους χαμένους συμπολίτες της", δήλωσε συντετριμμένη η δήμαρχος. Μάλιστα, νωρίτερα γείτονες έσωσαν την ίδια της τη μητέρα. Από την πλευρά του ο εκτελεστικός γραμματέας του δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας, Στάθης Ραγκούσης, δήλωσε ότι "η Μάνδρα έχει χαθεί, πρόκειται για βιβλική καταστροφή, όλοι δρόμοι είναι ποτάμια, η στάθμη του νερού παραμένει στα δύο μέτρα".

Είπε ότι "η περιοχή δεν έχει ηλεκτροδότηση, η παλιά εθνική οδός Ελευσίνας-Θήβας έγινε χείμαρρος και παρέσυρε τη Μάνδρα, η Πυροσβεστική κατάφερε να απεγκλωβίσει κάποιους ανθρώπους στην περιοχή".

Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσίασαν οι πλημμυρισμένοι δρόμοι στις περιοχές του Δήμου Μάνδρας- Ειδυλλίας και ειδικότερα στην περιοχή Αγία Σωτήρα. Νωρίτερα απεγκλώβισαν εργαζόμενους από το εργοστάσιο της Johnson & Johnson στη Μάνδρα όταν ο τοίχος του εργοστασίου στην αποθήκη υποχώρησε από τα ορμητικά νερά, ενώ το νερό έξω από τη Σχολή Πυροβολικού έχει φτάσει το 1,5 μέτρο». Από την ορμητικότητα των χειμάρρων του όρους Πατέρα, που έπληξε η "συσπειρωμένη μανία των καταιγίδων" στο σημείο, όπως περιέγραψε την εικόνα ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος, ποτάμια, τόνοι νερού και λάσπης κύλισαν στις παρυφές, παρασύροντας και γκρεμίζοντας μάντρες, ενώ πλημμύρισαν καλλιέργειες σπίτια και καταστήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροπλάνο της British πέρασε ξυστά από drone – Πετούσε από Αθήνα προς Λονδίνο
H απόσταση μεταξύ τους έφτασε στο 1,5 μέτρο - Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 24 φορές μεγαλύτερο από το μέγιστο νόμιμο ύψος για τις...
Αεροπλάνο της British πέρασε ξυστά από drone – Πετούσε από Αθήνα προς Λονδίνο