Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλ. Τσίπρας: «Προστατευτικό πλαίσιο και για τις μη τυπικές μορφές εργασίας»

Στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ ο Πρωθυπουργός

Την ανάγκη να επεκταθεί το υπάρχον πλαίσιο προστασίας των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων ώστε να καλύψει και τις νέες, μη τυπικές μορφές απασχόλησης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβαση του στο πάνελ της συνόδου με αντικείμενο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά εργασίας από τις οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Ο έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι αυτό το ζήτημα της μη τυπικής απασχόλησης κινείται σε μεγάλο ποσοστό για τη νέα γενιά και ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου. Χαρακτηριστική η σχετική αναφορά του και στη δήλωση που έκανε πριν από την έναρξη της Κοινωνικής Συνόδου, ότι υπάρχει μια νέα γενιά εργαζομένων που δεν έχει καν γνωρίσει τα «κεκτημένα».

«Ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών»

Παίρνοντας τον λόγο μετά από τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ενώ στην ΕΕ υπάρχει σειρά από στόχους και δείκτες που παρακολουθούνται και σχετίζονται με τα οικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη, απουσιάζουν εμφατικά κοινωνικοί δείκτες και δείκτες κοινωνικής σύγκλισης, όπως απουσίαζαν και από τα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας.

Επί παραδείγματι, ο δείκτης για την ανεργία, όπου ενώ στην Ελλάδα αυξανόταν, την ίδια στιγμή στη Γερμανία έβαινε μειούμενος. Γεγονός, όπως επισήμανε, που δείχνει την απόκλιση και τις ανισότητες που προκαλούνται τόσο μεταξύ των κρατών-μελών όσο και εντός των κρατών-μελών, κάτι που ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε και κατά τη δήλωση του, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων

Αφού τοποθετήθηκαν οι αρχηγοί, εν συνεχεία τον λόγο έλαβαν εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων, εκπρόσωποι εργοδοτικών ενώσεων και εκπρόσωποι της Κοινωνία των Πολιτών, της ΕΕ. Μεταξύ αυτών, η Βαλέρια Ροντσίτι, εκπροσωπώντας την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία των δημοσίων επιχειρήσεων, συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό, για το γεγονός, όπως είπε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να εκσυγχρονίσει τις δημόσιες υπηρεσίες της με κοινωνική λογική.

Υπογράφηκε η «Διοργανική Διακήρυξη»

Εν αναμονή της έναρξης των τοποθετήσεων στο πάνελ, ο Αλ. Τσίπρας, είχε σύντομους διαλόγους με τον Πορτογάλο και Σουηδό πρωθυπουργό, στο επίκεντρο των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε η δοκιμασία που περνάει η χώρα μας από τις καταστροφικές πλημμύρες που κόστισε ανθρώπινες ζωές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε τεχνικό επίπεδο οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επαφές με αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς, διερευνώντας τρόπους για ενίσχυση για τις περιοχές που έχουν πληγεί. Στο τέλος της διάσκεψης, υπογράφηκε η «Διοργανική Διακήρυξη» του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ενώ ακολούθησε το γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με θέμα την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

«Ανάγκη αλλαγής του οικονομικού μοντέλου στην Ευρώπη»

Την ανάγκη αλλαγής του οικονομικού μοντέλου στην Ευρώπη, η οποία «τα τελευταία χρόνια έχει οδηγηθεί σε μια απολύτως νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση» δημιουργώντας τεράστιες ανισότητες εντός και μεταξύ των κρατών-μελών, υπογράμμισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε δηλώσεις του πριν τη Σύνοδο του Γκέτεμποργκ.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη σύνοδο εξαιρετικά σημαντική, καθώς, όπως είπε, συζητείται η ανάγκη ενός πλαισίου κοινωνικής προστασίας, ενός κοινωνικού πυλώνα.

Πρέπει να συζητήσουμε την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, τόνισε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως για εμάς τους Έλληνες είναι ευκαιρία να αναδείξουμε τη σημασία της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να βρούμε τρόπους ώστε το κοινωνικό κεκτημένο να βοηθά και τη νέα γενιά των εργαζόμενων, που δεν γνωρίζει καν τι θα πει κεκτημένο.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως δεν είναι σίγουρος ότι θα είναι εύκολο να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα πως «ίσως είναι ένα βήμα, προκειμένου να πείσουμε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες για την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο προστασίας για τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις φονικές πλημμύρες στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για δύσκολη στιγμή για τη χώρα και τον ελληνικό λαό και ευχαριστώντας τους εταίρους για το κύμα αλληλεγγύης, όπως ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση - Βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα
Ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιος κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή για συγκάλυψη των ευθυνών για το δυστύχημα των Τεμπών
Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση - Βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα