Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κυρ. Μητσοτάκης: «Ο Τσίπρας έχει σκοτώσει την ανάπτυξη…»

Τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον EUObserver

«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει υπερφορολογήσει την οικονομία και έχει σκοτώσει την όποια ανάπτυξη θα μπορούσαμε να έχουμε, με αποτέλεσμα το πείραμα Τσίπρα να μας έχει κοστίσει 100 δισ. ευρώ», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμπληρώνει πως οι πιστωτές της Ελλάδας φέρουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, καθώς αποδέχθηκαν «λανθασμένο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής» που δεν στήριξε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μητσοτάκης στον EUObserver, διαμήνυσε πως, εφ' όσον εκλεγεί, θα αποστασιοποιηθεί από την ευρωπαϊκής έμπνευσης λιτότητα και θα δώσει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα.

«Η λιτότητα δεν θα πρέπει να συγχέεται με τις μεταρρυθμίσεις. Στην Ελλάδα είχαμε πολλή λιτότητα και λίγες μεταρρυθμίσεις» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος «προηγείται στις δημοσκοπήσεις και αναμένεται να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας».

«Θα κερδίσουμε τις εκλογές με σημαντική διαφορά»

Εκλογές προβλέπεται να πραγματοποιηθούν κανονικά το 2019, αλλά με το πρόγραμμα διάσωσης που λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι και τον πρωθυπουργό να ηγείται ενός εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν θα πρέπει να αποκλείεται, αναφέρει ο EUObserver.

«Η έκβαση των εκλογών δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρείται δεδομένη. Είμαι βέβαιος ότι θα επικρατήσουμε και ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές με σημαντική διαφορά, αλλά ο δρόμος θα είναι ούτως ή άλλως μακρύς και δύσκολος», υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης. Η Νέα Δημοκρατία είναι «το μόνο πολιτικό κόμμα που διαθέτει ένα ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που κοιτάει πέρα από το τέλος του ισχύοντος προγράμματος».

Ο Αλ. Τσίπρας δεν θέλει να προχωρήσει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αλλά ούτε και γνωρίζει πώς να τις υλοποιήσει, ισχυρίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος τονίζει πάντως, ότι «για κανέναν δεν τίθεται θέμα 4ου προγράμματος».

Απεναντίας, «θα υπάρξει μία συμφωνία για την κάλυψη των άμεσων δημοσιονομικών αναγκών της χώρας». «Οι σχετικές διαπραγματεύσεις αποτελούν καθήκον του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μιλάει μόνο για έξοδο από τα προγράμματα χωρίς να παρουσιάζει έναν οδικό χάρτη για το διάστημα που θα ακολουθήσει, αλλά σε κάθε περίπτωση όσο μεγαλύτερη συναίνεση υπάρξει, τόσο το καλύτερο θα είναι για τον καθένα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Προτεραιότητα οι επενδύσεις»

«Η προτεραιότητά μου είναι ξεκάθαρη. Κύριος στόχος μου θα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η προσέλκυση επενδύσεων».

Αυτό σημαίνει καλλιέργεια φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος, δέσμευση για ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους, ιδιαίτερα μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής μικρής κλίμακας.

Πέραν αυτού, επιμένει στην ανάγκη για ιδιωτικοποιήσεις «ξεμπλοκάροντας μερικές από τις πιο εμβληματικές επενδύσεις, οι οποίες θα προσφέρουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», όπως η επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και της Eldorado Gold στη Χαλκιδική.

«Ο Τσίπρας απειλούσε τους επενδυτές»

Υπενθυμίζει δε ότι, όταν ο νυν πρωθυπουργός ήταν στην αντιπολίτευση απέναντι στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά -περίοδο κατά την οποία ο ίδιος ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης- απειλούσε κάθε επενδυτή που σκεφτόταν να επενδύσει στην Ελλάδα, λέγοντας ότι το συμβόλαιο που θα υπογράψει θα είναι άκυρο. «Εγώ δεν το κάνω αυτό.

Ενεργώ με πολύ υπεύθυνο τρόπο» τονίζει. Ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, ο Κυρ. Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποφύγει κάθε καθυστέρηση, ενώ ,κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Μοσκοβισί ότι η Ελλάδα «χτίζει ένα success story», σημειώνει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση».

«Όταν αυτό αλλάξει, τότε θα μπορούμε να κάνουμε λόγο για πραγματικό success story». Το 2015 «θα μπορούσαμε να είχαμε βγει από το πρόγραμμα μέσω ενός προληπτικού πιστωτικού ορίου», δηλώνει εν κατακλείδι, αλλά μπαίνουμε στο 2018 και συνεχίζουμε να ζούμε «τη μέρα της μαρμότας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ