Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος: Συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων

Κοινή Διακήρυξη Ν. Αναστασιάδη, Αλ. Τσίπρα και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι

Να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την οριοθέτηση των κοινών θαλάσσιων συνόρων τους δεσμεύτηκαν Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος, όπως αναφέρεται σε Κοινή Διακήρυξη την οποία υπέγραψαν οι ηγέτες των τριών χωρών, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο πλαίσιο της τριμερούς Συνόδου Κορυφής στη Λευκωσία. Οι τρεις άνδρες εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την προώθηση της ειρήνης, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη Διακήρυξη, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά και στο Κυπριακό, όπου οι τρεις ηγέτες τονίζουν ότι «η συνολική διευθέτηση δεν πρέπει να περιέχει αναχρονιστικές ρυθμίσεις στον τομέα της ασφαλείας, ούτε ξένα στρατεύματα».

Ενέργεια, μετανάστευση, τουρισμός, περιβάλλον

Στη Σύνοδο συμφωνήθηκε να ενισχυθεί η τριμερής συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της μετανάστευσης, του τουρισμού, του περιβάλλοντος, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, της τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών, της γεωργίας και της διασποράς, όπως αναφέρει η Κοινή Διακήρυξη. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τονίζουν τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων που κάθε κράτος έχει στις θαλάσσιες ζώνες του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και εκφράζουν την επιθυμία τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους μέσω μιας σειράς συμφωνιών για την εκμετάλλευση και τη μεταφορά φυσικού αερίου, όπου η ανακάλυψη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων θα λειτουργούσε ως καταλύτης για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία.

Τετραμερής από το 2018 η συνεργασία με συμμετοχή της Ιταλίας

Εξάλλου, σε τετραμερή διευρύνεται η τριμερής συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου, αφού στην επόμενη συνάντηση το πρώτο εξάμηνο του 2018, στην Κρήτη, θα συμμετέχει και η Ιταλία. Σε δηλώσεις του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν συνεργασίες τόσο με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και με χώρες στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο την ανάληψη κοινών δράσεων για προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στην τριμερή με την Ιορδανία, λέγοντας ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2018 στη Λευκωσία με τη συμμετοχή του βασιλιά της Ιορδανίας και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Εξάλλου, σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας, θα πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου η δεύτερη συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Ισραήλ παρουσία του αρμόδιου επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα του αγωγού EastMed.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το εξωτικό φρούτο που ρυθμίζει το σάκχαρο και μειώνει τον κίνδυνο να νοσήσεις
Aποτελεί έναν από τους καλύτερους συμμάχους στη σωστή ρύθμιση του σακχάρου, προλαμβάνοντας την εκδήλωση διαβήτη - τουλάχιστον για τις γυναίκες
Το εξωτικό φρούτο που ρυθμίζει το σάκχαρο και μειώνει τον κίνδυνο να νοσήσεις