Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΥΠΕΞ: Ποινικό έγκλημα η δημοσίευση απόρρητου υλικού

Mε αφορμή την κατάθεση εγγράφων στη Βουλή από τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Τις πρόνοιες του Ποινικού Κώδικα για τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων επικαλείται με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Όπως εκτιμάται, η αναφορά -χωρίς να επισημαίνεται ρητά- γίνεται με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή από τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράτξης, Ανδρέα Λοβέρο, εγγράφων που σχετίζονται με την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία και την εμπλοκή στο ζήτημα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα, «όποιος με πρόθεση του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών». Παράλληλα, ο Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας στο άρθρο 26 προβλέπει ότι «απαγορεύεται αυστηρά η ανατύπωση ολοκλήρου ή μέρους εγγράφου ΕΤΝΑ». «Η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «υπερβαίνουν τις οποίες κομματικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Δεν δύναται κατά συνέπεια η αντιπολίτευση, στο όνομα κομματικών αντιπαραθέσεων, να παραβιάζει τον ποινικό κώδικα που η ίδια ψήφισε και τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας που η ίδια υιοθέτησε τον Ιούνιο του 2004». Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως «με μεγάλη υπομονή και αίσθημα ευθύνης, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς έχει τηρήσει στάση σιωπής μέχρι τούδε, με γνώμονα τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων, τα οποία δυστυχώς άλλοι δίνουν βορά στην υπηρεσία μικροκομματικών σκοπιμοτήτων» και καταλήγει: «Πλέον βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να καλούμε δημόσια τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμπεριφερθούν επιτέλους με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και νηφαλιότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μεγάλη αθλητική διοργάνωση που συνδέει την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη
Όλα έτοιμα για το Διεθνή Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή με αφετηρία την Πέλλα, ενώ αύριο στον Αρχαιολογικό χώρο Πέλλας...
Η μεγάλη αθλητική διοργάνωση που συνδέει την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη