Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γερμανία: Σάλος από την «καραντίνα» για τους Έλληνες

Τριμερής για την παράκαμψη της συνθήκης Σένγκεν από τη Γερμανία

Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση ότι όσοι Έλληνες ταξιδεύουν για τα αεροδρόμια της Γερμανίας υφίστανται εξονυχιστικούς ελέγχους και στην ουσία μπαίνουν σε «καραντίνα». Οι Γερμανοί υποχρεώνουν τα αεροπλάνα από την Ελλάδα να προσγειώνονται σε ειδικές εξόδους και στη συνέχεια ελέγχουν όλους τους επιβάτες.

Το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, ενώ σήμερα, Τετάρτη, εμπειρογνώμονες επρόκειτο να πραγματοποιήσουν τριμερή συνάντηση (Ελλάδα, Γερμανία και Κομισιόν) για να λύσουν το θέμα. Η Γερμανία αποφάσισε από τις 12 Νοεμβρίου να ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους στους Έλληνες επιβάτες αντιμετωπίζοντάς την Ελλάδα ως μια χώρα εκτός Σένγκεν. Μάλιστα, στέλεχος της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας δήλωσε στην Deutsche Welle ότι «αντιμετωπίζουμε τις πτήσεις από την Ελλάδα σαν να προέρχονται από την Τουρκία ή την Αίγυπτο».

Από την πλευρά του το Βερολίνο επικαλείται την αυξημένη προσέλευση επιβατών χωρίς θεώρηση Σένγκεν. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών μετανάστες επιχειρούν να περάσουν σε γερμανικό έδαφος με πλαστά έγγραφα που δείχνουν ότι είναι Έλληνες υπήκοοι. Ενδεικτικό είναι πως «στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έγιναν σε πτήσεις από την Ελλάδα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2017 διαπιστώθηκαν 1.000 παράτυπες είσοδοι, κάτι που σημαίνει κατά μέσο όρο 100 παράτυπες είσοδοι τον μήνα».

Σημειώνεται πως η Γερμανία είχε ενημερώσει την Κομισιόν για την εξάμηνη επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, αλλά και πως σε αυτήν θα συμπεριλάβει και την Ελλάδα, ενώ πληροφορίες θέλουν να είχε ενημερώσει γραπτώς και την Ελλάδα.

Τα μέτρα θα ισχύσουν για έξι μήνες και περιορίζονται στα χερσαία σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας και στις αφίξεις από την Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια, διευκρινίζει το γερμανικό υπουργείο: «Η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών στην Αυστρία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Ενημερώθηκαν σχετικά με υπομνήματα η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, καθώς και οι υπουργοί Εσωτερικών όλων των χωρών-μελών της Σένγκεν».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε διάβημα αναφέροντας πως η «καραντίνα» δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Αυστρία, όπως και τις Σκανδιναβικές χώρες. Ωστόσο, το πρωί της Τετάρτης ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ δήλωσε άγνοια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ