Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οργισμένη απάντηση Βούτση στη ΝΔ για τα απόρρητα έγγραφα

«Η Βουλή σταμάτησε τη μεθόδευση με τα απόρρητα», τόνισε χαρακτηριστικά

Την οργισμένη αντίδραση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση προκάλεσε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία τον κατηγορεί ότι δεν επέτρεψε την πρόσβαση των βουλευτών σε απόρρητα έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή αναφορικά με την πώληση αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

«H πρωτοφανής άρνηση του κ. Ν. Βούτση να επιτρέψει την πρόσβαση των βουλευτών σε έγγραφα που σχετίζονται με το σκάνδαλο Καμμένου και οι απειλές του Ν. Κοτζιά για τις ποινές που επισείονται σε περίπτωση δημοσίευσής τους, απλά επιβεβαιώνουν τον πανικό της κυβέρνησης» ανέφερε σε σχετική της ανακοίνωση.

Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε ακατανόητη και απολύτως προκλητική την ανακοίνωση της Ν.Δ., λέγοντας ότι είναι η δεύτερη φορά τον τελευταίο καιρό που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται στον ίδιο και μάλιστα προσωπικά. 

Όπως ανέφερε, την Τετάρτη στη Διάσκεψη των Προέδρων υπήρχε μια ευρύτατη συνεννόηση για τον τρόπο με τον οποίο χειριστήκαμε το ζήτημα, με στόχο η Βουλή να μείνει έξω από αυτό το θέμα, κάτι που, όπως είπε έγινε, «με τη συνέργεια όλων μας»: 

«Πρώτα απ’ όλα με τη συνέργεια του Αντιπροέδρου της Βουλής, του Προεδρεύοντος εκείνη την ώρα, που δεν εδέχθη να κατατεθούν στα πρακτικά διότι δεν ήταν κοινοβουλευτική διαδικασία από την οποία να προκύπτει η ανάγκη ενημέρωσης του Κοινοβουλίου. Δεν ήταν δηλαδή ούτε κοινοβουλευτικός έλεγχος, ούτε Νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ούτε προανακριτική ή εξεταστική επιτροπή, στο πλαίσιο της οποίος ένας μάρτυρας για την υπεράσπισή του "βγάζει" κάτι. 

»Και με την εμπειρία που είχε ο Προεδρεύων, ο κ. Κακλαμάνης,  πολύ σωστά τα έβαλε όπως ήτανε τα έγγραφα, τα μονόγραψε και τα έβαλε σε έναν φάκελο και τα έδωσε μετά από συνεννόηση με εμάς, στη Γενική Διευθύντρια της Βουλής. Κι ύστερα εμείς στη Διάσκεψη των προέδρων επίσης είπαμε "τα βάζουμε σε έναν ακόμα φάκελο και τα επιστρέφουμε εκεί που αφορούν", δηλαδή στην Κυβέρνηση».

Δεν μπορώ να αντιληφθώ αυτήν την επίθεση και δεν μπορώ να την ερμηνεύσω και δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να την ερμηνεύσω, σημείωσε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: 

Είναι προφανές ότι δεν μιλάμε για απόρρητα που αφορούν σε προσωπικά δεδομένα, όπως κατά καιρούς γίνονται με τις δικογραφίες και την ειδική διαδικασία του Κανονισμού για την πρόσβαση σε αυτές τις πηγές όσων έχουν έννομο συμφέρον, όπου μπορούνε πράγματι και πηγαίνουνε και λαμβάνουνε γνώση, ούτε για τα προσωπικά δεδομένα που αφορούν σε λίστες φορολογικές εξωτερικού κτλ που είναι ένα είδος, μία μερίδα απορρήτων.

Πρόκειται για το νομοθετικό πλαίσιο, συγκεκριμένα για το Προεδρικό Διάταγμα του 2005 και την σαφέστατη εφαρμογή του επί των κρατικών εγγράφων, επί των κυβερνητικών εγγράφων, επί των εγγράφων των συλλογικών οργάνων της κυβέρνησης, όπου είναι σαφέστατη η νομοθεσία, σαφέστατη η νομολογία, σαφέστατα όλα. Και ήταν σαφέστατα μέχρι πριν από 20 λεπτά που αντελήφθην εγώ αυτήν την ακατανόητη, ανακοίνωση. Αυτό ήταν σαφέστατο και για όλους τους παροικούντες εντός της Βουλής και πέριξ της Βουλής, ότι αφορούν αυτά, την ειδική κατηγορία όπου υπάρχει ο ποινικός κώδικας, ο νόμος 146 που τιμωρεί το σχετικό αδίκημα.

Όπως είπε, είναι μια απόφαση που δεν είναι προσωπική, σημειώνοντας ότι η διάθεση που είχε είναι να μην εμπλακεί η Βουλή και να γίνουν φέιγ βολάν απόρρητα έγγραφα μέσω της δημοσιοποίησής τους από τους δημοσιογράφους. «Αυτό αποτρέψαμε. Όποιος θέλει ο ίδιος, Βουλευτής ή Κόμμα και έχει έρθει στη διάθεσή του ένα απόρρητο έγγραφο και το παίρνει την πολιτική ευθύνη να το δημοσιοποιήσει, αναλαμβάνει και την ευθύνη να το κάνει» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ακόμη «κάθε κόμμα έχει κάθε δικαίωμα να προβεί σε ό,τι θέλει αλλά ανακοινώσεις διά του Τύπου "ο Νίκος έκανε αυτό, ο Κυριάκος εκείνο και ο Χρήστος το άλλο" είναι απαράδεκτα, ανεπίτρεπτα και προκλητικά και με υπερβαίνουν σε ό,τι αφορά το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διότι θεωρούσα και θεωρώ ακόμα πως είναι ένα σοβαρό, μαζικό, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα και το ίδιο και η ηγεσία του».

«Εγώ το θεωρώ ακόμα» συνέχισει, σημειώνοντας πως «αν θέλουν να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο με ακατάληπτες ανακοινώσεις, προκλητικές, προσωπικές επιθέσεις ας το κάνουν αλλά η ευθύνη θα είναι δική τους όλη και θα είναι βαρύτατη, διότι ο καθένας μπορεί να κάνει σκέψεις πώς 24 ώρες μετά βγαίνει μια τέτοια ανακοίνωση ενώ χθες λέγαμε άλλα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ