Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επεισοδιακό το μαθητικό συλλαλητήριο για τα 9 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Πετροπόλεμος και μολότοφ - Κουκουλοφόροι έσπασαν πεζοδρόμια, φανάρια και βιτρίνες - Συνήγοροι οικογένειας Γρηγορόπουλου: «Εννέα χρόνια μετά η ψυχή του Αλέξανδρου αναζητεί δικαίωση»

Επεισοδιακό ήταν το μαθητικό συλλαλητήριο για την επέτειο εννέα ετών από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από το όπλο του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Πεδίο μάχης έγινε το κέντρο της πρωτεύουσας με ομάδες νεαρών κουκουλοφόρων να παραλύουν την Αθήνα επί δύο ώρες, βανδαλίζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, υπό το βλέμμα (και μόνο) της αστυνομίας. Στην Πανεπιστημίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου, μικρές διάσπαρτες ομάδες κουκουλοφόρων συνέχισαν να προκαλούν φθορές σε καταστήματα. Συγκεκριμένα ομάδες νεαρών επί αρκετή ώρα ξήλωναν πεζοδρόμια, έσπαγαν φανάρια, κάμερες, πινακίδες και στάσεις λεωφορείων, πάντα υπό τη διακριτική εποπτεία των δυνάμεων των ΜΑΤ. Στη συγκέντρωση δεν αναφέρθηκαν ούτε συλλήψεις ούτε προσαγωγές, ούτε και τραυματισμοί. Με την απομάκρυνση των διαδηλωτών από την περιοχή η τροχαία έδωσε, σταδιακά, τους δρόμους στην κυκλοφορία.

Το χρονικό των επεισοδίων

Το «κρυφτούλι» με τους αστυνομικούς και η πρόκληση έντασης ξεκίνησε από τα Προπύλαια γύρω στις 12 το μεσημέρι , με τους νεαρούς να πετούν βόμβες μολότοφ και να στήνουν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων στους οποίους έβαζαν φωτιά, στις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου και Ακαδημίας. Στον πεζόδρομο της Σίνα, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών προκειμένου να αποτρέψουν την κίνηση των κουκουλοφόρων προς την Ακαδημίας. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές συγκρότησαν πορεία, η οποία κατευθύνθηκε μέσω της Σταδίου στην πλατεία Συντάγματος. Μόλις η πορεία έφτασε στην αρχή της Σταδίου, οι κουκουλοφόροι άρχισαν να πετούν μολότοφ, πέτρες και νεράντζια προς την αστυνομία. Οι νεαροί με καδρόνια έσπασαν βιτρίνες και φανάρια, ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδους. Φτάνοντας η κεφαλή της πορείας στην πλατεία Συντάγματος, τα επεισόδια μεταξύ νεαρών και αστυνομικών συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα, ενώ στη συνέχεια επέστρεψαν στα Προπύλαια.

Πορεία μνήμης από μέλη αριστερών συλλογικοτήτων

Συγκέντρωση για την ημέρα μνήμης της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στα Προπύλαια και ακολούθησε πορεία από μέλη αριστερών συλλογικοτήτων και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, καθώς και αναρχικές οργανώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πορεία συμμετείχαν 1.500 άτομα, που αφού κατευθύνθηκαν μέσω της Σταδίου προς το Σύνταγμα, κατέληξαν στα Εξάρχεια, στο σημείο όπου εννέα χρόνια πριν δολοφονήθηκε ο 15χρονος μαθητής. Να σημειωθεί ότι στήθηκαν οδοφράγματα κοντά στην πλατεία Εξαρχείων, ενώ ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομίας με δυνάμεις των ΜΑΤ στην οδό Στουρνάρη. Κλειστή ήταν και η οδός Μάρνη από την Γ' Σεπτεμβρίου έως την Πατησίων και η Πατησίων από Ομόνοια έως λεωφόρος Αλεξάνδρας.

Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά το τέλος της πορείας. Κουκουλοφόροι έριξαν βροχή μολότοφ προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Μικρής έκτασης επεισόδια στην Πάτρα

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Πάτρας λίγο πριν από τις 2 μετά το μεσημέρι, κατά την διάρκεια πορείας για την συμπλήρωση εννέα χρόνων από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ομάδα κουκουλοφόρων, η οποία συμμετείχε στην πορεία που κατέληξε στην πλατεία Γεωργίου, κινήθηκε προς την οδό Ερμού και φθάνοντας κοντά στο αστυνομικό μέγαρο, εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί καταδίωξαν τους κουκουλοφόρους, οι οποίοι κινήθηκαν προς την πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Το ιστορικό

Εννέα χρόνια πέρασαν από την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 όταν στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου η παρέα του αδικοχαμένου Αλέξη ήρθε σε φραστικές αντιπαραθέσεις με τους δύο ειδικούς φρουρούς που περιπολούσαν στην περιοχή με αποτέλεσμα λίγο αργότερα ο 15χρονος να αφήσει την τελευταία του πνοή από τα πυρά του Κορκονέα.

Η σφαίρα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, διαπέρασε την καρδιά του και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.

Ακολούθησε χάος με τους μαθητές να βγαίνουν στους δρόμους, να γίνονται καταλήψεις, ο κόσμος να συρρέει στην κηδεία του άτυχου παιδιού και να σημειώνονται επεισόδια και αναταραχές στους δρόμους της Αθήνας. Τελικά, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και 15 μήνες για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, ενώ στον Βασίλη Σαραλιώτη, τον άλλο αστυνομικό του αποδόθηκε η ποινή της κάθειρξης για δέκα χρόνια.

Τι λένε οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής

Κοινή δήλωση εξέδωσαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, για τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από τη δολοφονία του. «Εννέα χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από τους ειδικούς φρουρούς, Ε. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη, η ψυχή του Αλέξανδρου αναζητεί δικαίωση» αναφέρουν στη δήλωσή τους προσθέτοντας: «Όχι μόνο με την επικύρωση της πρωτόδικης καταδίκης των ενόχων, την οποία αξιώνει η οικογένεια του Αλέξανδρου στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας, σε μια δίκη που εδώ και ένα χρόνο γίνεται σε καθεστώς πλήρους παρασιώπησης, με επόμενη δικάσιμο την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017. Αλλά και με τη διασφάλιση της ζωής και της υγείας όλων των πολιτών απέναντι στην αστυνομική βία, με την παραδειγματική τιμωρία όλων των υπαιτίων για πράξεις αστυνομικής βίας, όσο υψηλόβαθμοι κι αν είναι. Ένα αίτημα επίκαιρο σήμερα όσο ποτέ». Υπογραμμίζουν, τέλος, ότι «το χέρι του Κορκονέα όπλισε και η προηγούμενη ατιμωρησία. Κι αυτό, καλό είναι να μην το ξεχνάει κανείς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ