Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τσίπρας σε Ερντογάν: Να χτίσουμε μεταξύ μας γέφυρες σε σταθερά θεμέλια

Τι είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Τουρκίας κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου

Η ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε τη συνεννόηση και το διάλογο, και να βρούμε λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, σε σύνθετες προκλήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο σκοπός της πρόσκλησής σας είναι να επιδιώξουμε να κτίσουμε 'γέφυρες' μεταξύ μας και όχι να υψώσουμε 'τείχη'. Και θέλω να πιστεύω πως αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός», είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας στο διάλογο που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων και πρόσθεσε:

«Ως μηχανικός που είμαι, ξέρω καλά ότι για να κτίσουμε 'γέφυρες' πρέπει να τις κτίσουμε σε σταθερά θεμέλια, και σταθερά θεμέλια στις σχέσεις δύο χωρών είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, ο σεβασμός στις διεθνείς Συνθήκες, στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών. Διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες υπήρχαν πάντα, υπάρχουν και σήμερα, οι θέσεις σας είναι γνωστές, όπως και οι δικές μας άλλωστε είναι γνωστές και σαφείς. Αυτό που έχει σημασία είναι πέρα από τις διαφορές, να ψάχνουμε να βρούμε συγκλίσεις αλλά και τις διαφορές μας, τις διαφωνίες μας να τις διατυπώνουμε με εποικοδομητικό τρόπο χωρίς υπερβολές, χωρίς προκλήσεις, με σεβασμό στην άλλη άποψη».

Ερντογάν: «Οι λαοί μας έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία»

Η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά τα εδάφη άλλης χώρας» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας την ανάγκη να παραμεριστούν οι «ιδεολογικές εμμονές» μεταξύ των δύο χωρών.

Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας «έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία» παρατήρησε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει πως πρέπει να παραμεριστούν εκείνοι που έχουν «ορισμένες ιδεολογικές εμμονές».

«Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και να παραμερίσουν το κενό του ποτηριού» συνέχισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, προσθέτοντας πως «πρέπει να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας πάνω σε αυτή την αντίληψη».

«Είμαστε δύο λαοί που συνυπήρχαν και ως εκ τούτου συμβαίνει να έχουμε ομογενείς που ζουν στη χώρα σας και εσείς το ίδιο. Μακάρι να μην είχαν γίνει τα λάθη που έγιναν από προηγούμενες πολιτικές και οδήγησαν στην αποχώρηση από την Τουρκία πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας. Θεωρώ ότι τα λάθη που διαπράχθησαν είναι πια κομμάτι της ιστορίας» ανέφερε.

Εξέφρασε παράλληλα τη χαρά του για τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα και για την «τιμή» που έχει να πραγματοποιει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μείωση ΕΝΦΙΑ ζητά το ΕΒΕΘ - Για ασφαλισμένα επαγγελματικά ακίνητα
Με επιστολή προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
Θεσσαλονίκη: Μείωση ΕΝΦΙΑ ζητά το ΕΒΕΘ - Για ασφαλισμένα επαγγελματικά ακίνητα
Θεσσαλονίκη: Σωφρονιστικοί έδιναν κινητά σε κρατούμενους - «Ταρίφα» 1.000 ευρώ
Δεκτή η αίτηση που είχαν υποβάλει για αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους μέχρι να κριθούν από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο
Θεσσαλονίκη: Σωφρονιστικοί έδιναν κινητά σε κρατούμενους - «Ταρίφα» 1.000 ευρώ