Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τσίπρας σε Ερντογάν: Μην ξεχνάτε, πριν 43 χρόνια έγινε εισβολή στην Κύπρο (VIDEO)

Τουρκικά «πυρά» και ηχηρή ελληνική απάντηση

Ιστορικές στιγμές σήμερα με την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος έδειξε από νωρίς τις διαθέσεις του ερχόμενος σε ανοιχτή κόντρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Μετά την απάντηση του Έλληνα ΠτΔ, ο Τούρκος Πρόεδρος εξαπέλλησε νέα «πυρά» κατά την συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για να λάβει νέα ηχηρή απάντηση επί όλων των ζητημάτων που έθεσε.

Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ο θεμέλιος λίθος για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αποκάλυψε ότι συμφώνησαν να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα. 

Επισήμανε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη αλλά και την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να τον προσκαλέσει, λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τα προβλήματα που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς κάποιοι τις δυναμιτίζουν καθημερινά.

"Να τερματιστεί η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο" 

Την ανάγκη να τερματιστεί η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε πως δεν συνάδει με το καλό κλίμα να επικρέμεται απειλή του casus belli.

"Συνομιλήσαμε ανοιχτά με τον Τούρκο πρόεδρο στην προσπάθεια μας να μην κρυφτούμε πίσω από διαφωνίες. Να τις εντοπίσουμε αλλά να άρουμε και παρεξηγήσεις, να καταλάβουμε ο ένας τι εννοεί ο άλλος. Μιλήσαμε για την ένταση στο Αιγαίο. Εγώ τόνισα ότι η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί. Η αυξανόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και ειδικότερα οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και κυρίως αποτελούν κίνδυνο για τους πιλότους μας", είπε ο πρωθυπουργός.

Ηχηρή απάντηση για Κυπριακό και Αγιά Σοφιά

Απευθυνόμενος σε προσωπικό ύφος στον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά για το Κυπριακό: «Είμαι 43 ετών. To Κυπριακό είναι ανοιχτό όλα αυτά τα χρόνια. Μην ξεχνάμε όμως ότι υπάρχει σαν θέμα, γιατί στην Κύπρο έγινε μια παράνομη εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της».

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αλλά και η ελληνικη μειονοτητα στην Τουρκία πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης ανάμεσα στις δύο χώρες. O Aλέξης Τσίπρας επανέλαβε πολλές φορές ότι στη Θράκη δεν υπάρχει τίποτα άλλο από θρησκευτική μειονότητα, ενώ χρησιμοποίησε επίσης πολλές φορές τη φράση «Έλληνες της Θράκης». Ο πρωθυπουργός ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος: «Αυτά θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης» είπε για τα προβλήματα που αφορούν τους κατοίκους της Δυτικής Θράκης. «Έχουμε ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσλουμάνους πολίτες» ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν ακόμα βήματα σε σχέση με το βιοτικό επίπεδο. Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας «έσφαξε με το γάντι» τον Τούρκο πρόεδρο για το θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών: «Εμείς ποτέ δεν σκεφτήκαμε να κάνουμε ορθόδοξες λειτουργίες σε κάποιο τζαμί, όπως συμβαίνει τελευταία με την Αγιά Σοφιά. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις ιδιαιτερότητες κάθε θρησκείας».

"Ο Τ. Ερντογάν δεν ζητούσε αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης"

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στη συνθήκη της Λωζάνης σημείωσε πως ο κ. Ερντογάν δεν ζητάει την αναθεώρησή της. Αν την ζήταγε, θα έπρεπε να βρούμε την Ιαπωνία και τις άλλες χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν, δήλωσε χαρακτηριστικά. Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σε σχέση με την εδαφική μας ακεραιότητα. Και πρόσθεσε πως απ ό,τι καταλαβαίνει ο Τ. Ερντογάν δεν ζητούσε αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, αλλά τον εκσυγχρονισμό της  ή την ορθή τήρησή της. 

"Επανενωμένη ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα"

Τη θέση της Ελλάδας για μια επανενωμένη ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν με ασφάλεια, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, "η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο γγ του ΟΗΕ", και εξέφρασε την ελπίδα όλες οι πλευρές και η Τουρκία να συμβάλλουν ώστε οι συνομιλίες για το Κυπριακό να ξαναρχίσουν σύντομα.

Επέμεινε για την εκλογή αρχιμουφτή ο Ερντογάν

Ο κ.Ερντογάν πάντως, επέμεινε στο ζήτημα της εκλογής του αρχιμουφτή για τη μειονότητα. "Εμπιστευόμαστε τη γείτονα χώρα και γι' αυτό δείχνουμε το ενδιαφέρον μας για το εσωτερικό της δίκαιο. Το θέμα των θρησκειών μπορεί να λυθεί και από τα υπουργεία μας. Τα βήματα στο Κυπριακό θα είναι στην κατεύθυνση της εξεύρεσης βιώσιμης λύσης. Εχω συνηθίσει αναζητώντας τη λύση και έχω πολύτιμη πείρα από αυτή τη διαδικασία. Μπορώ με άνεση να παρέχω πληροφορίες και έγγραφα για να φθάσουμε σε λύση. Λέγεται ότι η Τουρκία διαθέτει στρατό, όπως εξάλλου και η Ελλάδα. Αν είχε ακολουθηθεί το σχέδιο Αναν θα είχαμε λύσει. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε το στραβοπάτημα και φτάσαμε σ' αυτό το σημείο", είπε.

Ερντογάν: Σημαντικά τα βήματα που έχουμε κάνει 

"Είμαι ευτυχής που μετά από 65 χρόνια πραγματοποιώ επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο χώρος αυτός μού είναι αρκετά οικείος, τον επισκέφτηκα με τον τίτλο του πρωθυπουργού, αλλά είναι η πρώτη φορά που τον επισκέπτομαι ως Πρόεδρος Δημοκρατίας" ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 

"Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικά, θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο έγινε επί δικής μου προεδρίας", σημείωσε ο Τ. Ερντογάν.

"Ελπίζω η ελληνική Δικαιοσύνη να μας εισακούσει στο θέμα με τους πραξικοματίες"

"Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικά, θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο έγινε επί δικής μου Προεδρίας" υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Στο θέμα της τρομοκρατίας κάνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες. Ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι θέμα που γνωρίζει καλά η Ελλάδα" επισήμανε ο Ταγίπ Ερντογάν και συμπλήρωσε πως "αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που μας παρείχε η Ελλάδα στο θέμα αυτό".

Ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ακόμα πως "οι πραξικοπηματίες είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία που είναι μία χώρα που έχει καταργήσει τη θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια και ελπίζω η ελληνική Δικαιοσύνη να μας εισακούσει στο θέμα αυτό".

"Δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας" 

Η συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη που υπεγράφη από 11 χώρες. Στη συνθήκη υπάρχουν προβλέψεις μόνο για το Αιγαίο; Δεν υπάρχει τίποτε για το καθεστώς που διέπει τις δυο μειονότητες; Στη Δ. Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα και πιστεύουμε πως στο θέμα αυτό μπορούν να γίνουν νέες σκέψεις" υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε επίσης πως το κατά κεφαλή εισόδημα στην Ελλάδα είναι 15.000 ευρώ και στη Δ. Θράκη 2.000 με 2.500 ευρώ και προσέθεσε: "Υπάρχει οικονομικό χάσμα, ενώ για το θέμα τις μουφτείας, σημείωσε πως ο αρχιμουφτής είναι διορισμένος δημόσιος υπάλληλος. Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ο Οικουμενικός Πατριάρχης να εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο.

Ακόμα, ο κ. Ερντογάν διαμήνυσε πως "δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονας χώρας" και υποστήριξε πως "δεν έχουμε πρόβλημα με θέματα ελευθερίας της πίστης. Υπάρχουν όμως θέματα στην Δυτική Θράκη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από έναν ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους...
Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ μιλά για τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών που διατρέχουν όσοι αμελούν τη στοματική τους υγιεινή
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους