Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θερμή υποδοχή αλλά και αντιδράσεις για τον Ταγίπ Ερντογάν στη Θράκη

«Ηγέτη μας» φώναζαν στον Ερντογάν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας - Ερντογάν: «Είστε η γέφυρα για την περαιτέρω συνεργασία με την Ελλάδα»

Με ζητωκραυγές και χειροκροτήματα, υποδέχτηκαν μουσουλμάνοι της Θράκης τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ της Κομοτηνής όπου προσευχήθηκε, όσο και σε μειονοτικό σχολείο, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα, με φόντο τις συναντήσεις του την Πέμπτη με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα και την έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Θερμή υποδοχή στο τζαμί – Ιαχές: «ηγέτη, ηγέτη»

Παρότι τις προηγούμενες μέρες είχε δημιουργηθεί έναν εκρηκτικό κλίμα για την επίσκεψη Ερντογάν το πρωί της Παρασκευής τα πράγματα κύλησαν ήρεμα. Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις μίλαγαν για υποδοχή από τουλάχιστον 10.000 μειονοτικούς στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ της οδού Φιλιππουπόλεως, οι εικόνες έδειχναν περί τα 1.000 άτομα που ανέμεναν τον Τούρκο πρόεδρο στο Κιρ Μαχαλέ και τον υποδέχτηκαν με ζητωκραυγές και συνθήματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο τζαμί στις 12.25 μ.μ. μαζί με τα μέλη της τουρκικής κυβερνητικής αποστολής που τον συνοδεύουν. Τον υποδέχθηκαν οι ψευδομουφτήδες της Κομοτηνής και της Ξάνθης, μικρά παιδιά του πρόσφεραν ανθοδέσμες, ενώ μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας φώναζαν ρυθμικά το όνομά του. Όταν ο Τούρκος πρόεδρος μπήκε στο τζαμί έγινε ξανά δεκτός με χειροκροτήματα και ιαχές «ηγέτη, ηγέτη». Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται από νωρίς στο τζαμί, περιμένοντας να δει τον Τούρκο πρόεδρο.

Η είσοδος στο χώρο επιτρέπονταν μόνο μετά από έλεγχο ασφαλείας με ειδικά μηχανήματα, ενώ στο σημείο βρέθηκαν τουρκογενείς δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, μεταξύ αυτών και ο Λεβέντ Σαδίκ, ο κροίσος γιος του εθνικιστή ηγέτη των τουρκοφρόνων της Θράκης Αχμέτ Σαδίκ, που παραβρέθηκε στο χώρο με πολυπληθή προσωπική ασφάλεια.

Ειρηνική αντι-συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Στον αντίποδα, ειρηνική αντι-συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της παρουσίας του Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής σύλλογοι και πολίτες. Ηχηρό μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν να σεβαστεί την Ελλάδα στέλνουν με κοινή τους επιστολή και ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης με το δήμαρχο της πόλης.

Τις προηγούμενες μέρες πάντως το κλίμα στην περιοχή ήταν θερμό. Μάλιστα σύμφωνα με τοπικά μέσα, άγνωστοι σχημάτισαν σταυρούς με μαύρο σπρέι έξω από σπίτια και γραφεία μουσουλμάνων στην Κομοτηνή.

Οι αντιδράσεις για την επίσκεψη Ερντογάν είχαν ξεκινήσει τα προηγούμενα 24ωρα, όταν 22 συλλογικότητες της Θράκης, απηύθυναν ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία τάσσονται κατά της επίσκεψης Ερντογάν και καλούν την τοπική κοινωνία σε διαδηλώσεις. Επιπλέον, κυκλοφόρησαν και αφίσες της αυτοαποκαλούμενης "Συντονιστικής Επιτροπής Θράκης", με το πρόσωπο του Ερντογάν και την λέξη "ανεπιθύμητος".

Κομοτηνή: Τι έκανε στο σχολείο ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε στο μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ, αμέσως μετά την προσευχή στο τζαμί της πόλης, Κιρ Μαχαλέ, όπου συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς- πολλοί από τους οποίους είναι από την Τουρκία αποσπασμένοι στην Ελλάδα βάση διμερών συμφωνιών- και τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Ο κ. Ερντογάν περπάτησε από το τζαμί ως το σχολείο, και στη διάρκεια της διαδρομής μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας είχαν συγκεντρωθεί στις δυο πλευρές του δρόμου, προκειμένου να τον δουν από κοντά και να τον χειροκροτήσουν.

Χαιρέτισε πολλούς από αυτούς και είχε σύντομη συνομιλία μαζί τους ενώ δέχθηκε και δώρα.

Στην είσοδο του σχολείου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, που έχει την ευθύνη να τον συνοδεύει καθ' όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Αχμέτ Ιλχάν. Επίσης παρούσα ήταν η δημοτική σύμβουλος Σιμπέλ Μουσταφάογλου και ο πρόεδρος των Καπνοπαραγωγών Ροδόπης Εσάτ Χουσεΐν.

Οι πρώτες στιγμές του Ερντογάν στη Θράκη

Κάτι περισσότερο από εξονυχιστικός ήταν ο έλεγχος που έγινε στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, κατά την προσγείωση του αεροπλάνου που μετέφερε τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν εκεί. «Πιο αυστηρός ακόμα κι από αυτόν στο Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας» λένε πηγές από την Αλεξανδρούπολη.

Είχε προηγηθεί το αεροσκάφος που μετέφερε εκεί τα θωρακισμένα αυτοκίνητα που χρησιμοποιεί στις μετακινήσεις του ο κ. Ερντογάν, καθώς και μια ομάδα της πολυπληθούς προσωπικής του φρουράς. Στο αεροδρόμιο τον περίμεναν οι κ. Κατρούγκαλος και Αμανατίδης, ενώ μέχρι πριν λίγο ήταν άγνωστο αν τελικώς ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί μειονοτικό γυμνάσιο της περιοχής, κάτι το οποίο δεν προβλέπονταν στον αρχικό προγραμματισμό της επίσκεψης του.

Η αναχώρηση από την Αθήνα

Η αναχώρηση του προεδρικού ζεύγους από το ξενοδοχείο Μ. Βρετανία έγινε στις 10 το πρωί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με την περιοχή αποκλεισμένη και για τους πεζούς. Χαρακτηριστικό είναι πως το ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από την πλατεία Συντάγματος μέχρι να μπει ο Ταγίπ Ερντογάν στη θωρακισμένη μαύρη "Maybach" ενώ την ίδια ώρα το κέντρο της Αθήνας παρέμεινε κλειστό. Ο Τούρκος πρόεδρος αναχώρησε από την Αθήνα στις 10:30 περίπου ενώ έφθασε στις 10:21 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με την αυτοκινητοπομπή του και αμέσως μαζί με τη σύζυγό του Εμινέ επιβιβάστηκαν στο προεδρικό αεροσκάφος. Στο αεροδρόμιο περίμενε και συνόδευσε ως το αεροσκάφος του τον Τούρκο πρόεδρο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί διπλωματικού επεισοδίου στη Θράκη

Διαψεύδει κυβερνητικός αξιωματούχος ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» για διπλωματικό επεισόδιο στη Θράκη. «Κανένα διπλωματικό επεισόδιο δεν υφίσταται στη Θράκη, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής, όλα πηγαίνουν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος» ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος. Tο ρεπορτάζ της εφημερίδας ανέφερε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης επεσήμανε προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν προβλέπεται στη συμφωνία των δύο μερών να εκφωνήσει λόγο από μικροφώνου στα παιδιά του μειονοτικού σχολείου της Κομοτηνής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ