Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Πάγωμα» οφειλών η λύση για σωτηρία των ελεύθερων επαγγελματιών

Άρθρο του Αριστείδη Χ. Φωκά στον "Τύπο Θεσσαλονίκης"

Άρθρο του Αριστείδη Χ. Φωκά*

Απανωτά «χτυπήματα» δέχονται από τη σημερινή κυβέρνηση οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι βλέπουν το εισόδημα τους να χάνεται εξ’ ολοκλήρου σε εισφορές και φόρους με αναμενόμενο επακόλουθο να μην μπορούν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι επιχειρήσεις τους.

Πως είναι δυνατόν να μιλάει η κυβέρνηση για ανάπτυξη όταν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες οδηγούνται στην καταστροφή, οι επιχειρήσεις τους καταρρέουν η μία μετά την άλλη και η αγορά είναι στο χείλος της καταστροφής;

Πριν λίγο καιρό έγινε γνωστό ότι γιατροί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι θα πληρώσουν επιπλέον μέχρι και 11% του εισοδήματος τους.

Ήδη καταβάλλουν 27% σε ασφαλιστικές εισφορές και 29% σε φόρους, ενώ σε αυτά προσθέτουμε και το φόρο επιτηδεύματος. Δυστυχώς αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να καταστραφούν οικονομικά ολόκληροι κλάδοι επαγγελματιών.

Η λύση για να μπορέσει η αγορά να πάρει ανάσα, αλλά και για να μπορέσει να πάει επιτέλους μπροστά αυτή η χώρα είναι να γίνει πράξη η υπόσχεση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το 2016. Τότε είχε αναφέρει ότι θα «παγώσουν» οι οφειλές όλων των ελεύθερων επαγγελματιών. Μιλάμε για τετρακόσιες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν συνεισφέρουν σήμερα στο ασφαλιστικό ταμείο.

Μιλάμε για ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν μπορούν να κάνουν το επόμενο βήμα επιχειρηματικά και δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους γιατί χρωστάνε στο Ταμείο.

Παράλληλα, υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι από 01/01/2017 έχουν τη δυνατότητα και πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Αυτοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που εξακολουθούν να χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές προηγούμενων ετών, δεν μπορούν να σφραγίσουν βιβλιάρια, δεν μπορούν να έχουν ενημερότητα, δεν μπορούν να προχωρήσουν επιχειρηματικά. Δεν είναι δυνατόν να καταβάλει κάποιος χρήματα για ασφαλιστικές εισφορές και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να μην την έχει.

Δυστυχώς ούτε στο τελευταίο νομοσχέδιο για ασφαλιστικά θέματα υπήρξε μέριμνα για τη συγκεκριμένη μερίδα επαγγελματιών, παρά το γεγονός ότι είχε ζητηθεί επανειλημμένα από εμένα προσωπικά, με την ιδιότητα του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης.

Είχα προτείνει οι οφειλές αυτές να μεταφερθούν στη φάση της συνταξιοδότησης. Τότε ο ασφαλισμένος αν έχει την οικονομική δυνατότητα θα πληρώνει ότι μπορεί και θα γίνεται ο σχετικός υπολογισμός, ενώ στην περίπτωση που δεν μπορεί να καταβάλλει κάποιο τμήμα των εισφορών αυτών, τότε δε θα υπολογίζονται στα συντάξιμα του.

Εάν τελικά η κυβέρνηση δεν τηρήσει τη συγκεκριμένη δέσμευση της τότε θα πρέπει ίσως η εξόφληση αυτών των οφειλών να γίνει σε δόσεις. Ζήτησα ήδη να δοθεί η δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες για 120 δόσεις για οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ, ενώ για πάνω από αυτό το χρηματικό ποσό να γίνουν 200 δόσεις και να αφαιρεθούν οι τόκοι.

Πρόκειται για ρεαλιστικές προτάσεις που δίνουν ανάσα στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτρέπουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους. Νομίζω ότι αυτό είναι και το ζητούμενο. Με απλά και μικρά βήματα να βοηθάμε κάθε επαγγελματικό κλάδο, να δίνουμε ώθηση στην αγορά και κατ’ επέκταση να ενισχύουμε την οικονομία.

Η κυβέρνηση διώχνει επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, στα Σκόπια, στην Αλβανία, στη Βουλγαρία. Πάνε εκεί για να γλιτώσουν. Αποδεικνύει συνεχώς ότι δε θέλει τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αυτό το έχει αποδείξει και με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και σήμερα όποιο πρόγραμμα και αν έχει τρέξει, ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ επιχορήγηση. Έχει ολοκληρώσει τις επενδύσεις, έχει πληρώσει ΦΠΑ και δεν έχει πάρει ένα ευρώ επιχορήγηση.

Αν γίνει πράξη η υπόσχεση του πρωθυπουργού και μπορέσουν να μπουν στο σύστημα της υγείας οι 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες από τους συνολικά 400.000 - ακόμα και με τις χαμηλότερες εισφορές, που είναι 167 ευρώ τον μήνα -, θα μαζευτούν 400.000.000 το χρόνο. Και δε θα χρειάζεται να πηγαίνουν στα νοσοκομεία ως ανασφάλιστοι περνώντας αυτό το μαρτύριο.

*Ο Αριστείδης Χ. Φωκάς είναι βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων και σύμβουλος στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τέμπη: Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού - Θα απολογηθεί στον Εφέτη Ανακριτή
O τέως περιφερειάρχης Θεσσαλίας ζητούσε να μην συσχετιστεί η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί εναντίον του για το μπάζωμα
Τέμπη: Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού - Θα απολογηθεί στον Εφέτη Ανακριτή