Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέα πρόκληση Ερντογάν για «150.000 Τούρκους στην Θράκη»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς ενημερώνει την προσεχή Πέμπτη τη Βουλή, για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Επέστρεψε στην Τουρκία και άρχισε τους λεονταρισμούς ο Ερντογάν. Κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για μισαλλοδοξία, ενώ ζήτησε περισσότερα μειονοτικά σχολεία.

Μόλις πάτησε το πόδι του στην Τουρκία άρχισε και πάλι τους λεονταρισμούς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας σε συνέδριο στην Τουρκία , αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην Ελλάδα και ισχυρίστηκε ότι οι 150.000 κάτοικοι της μειονοτικής κοινότητας στη Θράκη έχουν τα μάτια τους στραμμένα μόνο προς την Τουρκία.

«Είδα αυτοπροσώπως τα δάκρυα των ομοεθνών μας αλλά και των μανάδων των 150 χιλιάδων περίπου ομοεθνών μας εκεί στην Κομοτηνή, των αδελφών μας. Πού είναι η ελπίδα; Η ελπίδα είναι η Τουρκία. Προς τα εδώ κοιτάζουν» είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος.

Κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για μισαλλοδοξία

Κατηγόρησε μάλιστα την ελληνική πλευρά για μισαλλοδοξία και διόλου τυχαία ζήτησε περισσότερα μειονοτικά σχολεία. Συγκεκριμένα ο Ερντογάν είπε «Για σκεφτείτε… 65 χρόνια πριν ο Τζελάλ Μπαγιάρ είχε πάει εκεί ως πρόεδρος της Δημοκρατίας και άνοιξαν ένα σχολείο με το όνομά του και αργότερα ούτε το όνομα του Τζελάλ Μπαγιάρ δεν άντεξαν και αυτή τη στιγμή έχουν ξύσει μέχρι και το όνομα του Τζελάλ Μπαγιάρ. Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Γιατί τέτοια μισαλλοδοξία; Στην Ξάνθη δεν υπάρχουν πολλά σχολεία. Κι αυτά είναι ερείπια. ‘Ελάτε κι όσα σχολεία θέλετε να κάνετε, τόσα να σας κάνουμε’. Αυτό είπα στις ελληνικές αρχές. Δεν έχουμε πρόβλημα εμείς».

Εκτός όμως από τη Θράκη ο Τούρκος πρόεδρος με συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ», αξίωσε διαπραγματεύσεις και για τα αδιαπραγμάτευτα του Αιγαίου. Ωστόσο, από τις στιγμές που σχολιάστηκαν περισσότερο ήταν η παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στο μειονοτικό σχολείο. Βίντεο ντοκουμέντο που παρουσίασε ο ΣΚΑΙ επιβεβαιώνει ότι ο Σουλτάνος έφερε σε δύσκολη θέση τον υφυπουργό εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη που τον συνόδευε αξιώνοντας να κάνει ανοιχτή ομιλία παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν είχε συμφωνηθεί.

Μπροστά στον κίνδυνο να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο ο υφυπουργός εξωτερικών υποχώρησε ζητώντας ωστόσο να μιλήσει κι εκείνος αμέσως μετά. Ο Γιάννης Αμανατίδης μίλησε τελικώς πριν τον Ταγίπ Ερντογάν και είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πήρε το μικρόφωνο δίπλα του έσπευσαν τόσο η διερμηνέας του Τούρκου προέδρου όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Berliner Zeitung: «Ο Ερντογάν αιφνιδιάζει την Ελλάδα»

Στο μεταξύ, σε έναν απολογισμό της πρόσφατης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα προχωρά η Berliner Zeitung υπό τον τίτλο «Ο Ερντογάν αιφνιδιάζει την Ελλάδα». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, για την επίσκεψη αυτή υπάρχουν, όπως αναμένονταν, διαφορετικές αναγνώσεις: «Με την αξίωσή του για επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάνης […] ο Ερντογάν προκάλεσε μεγάλη οργή στην Ελλάδα ενώ στην Τουρκία οι επισημάνσεις του αξιολογήθηκαν από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο ως επίδειξη τουρκικής ισχύος».

Η Berliner Zeitung παραπέμπει σε σχόλια ελληνικών εφημερίδων, μεταξύ άλλων της Καθημερινής που σχολίασε ότι οι επισημάνσεις του Τούρκου προέδρου για τη Συνθήκη της Λωζάνης έθαψαν τις όποιες ελπίδες για την επίλυση διμερών ζητημάτων, καθιστώντας σαφές ότι το στάτους της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας έχει πεθάνει.

Πολύ χώρο αφιέρωσαν στην επίσκεψη και οι τουρκικές εφημερίδες, «χωρίς όμως να δείξουν την παραμικρή ευαισθησία για τις ελληνικές ανησυχίες».

Η γερμανική εφημερίδα παραπέμπει μεταξύ άλλων στην φιλοκυβερνητική Aksam που έγραψε «Διόρθωση της Λωζάνης: ο Ερντογάν στέλνει ιστορική προειδοποίηση στους Παυλόπουλο και Τσίπρα» αλλά και σε σχόλιο του αρχισυντάκτη της αγγλικής έκδοσης της Hürriyet που εκτίμησε ότι «κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου μετά από 65 χρόνια ο Ταγίπ Ερντογάν έβγαλε τα γάντια και αιφνιδίασε την ελληνική ηγεσία».

Ο Κοτζιάς ενημερώνει την Βουλή για την επίσκεψη Ερντογάν

Εξάλλου, τo απόγευμα της προσεχούς Πέμπτης προσδιορίστηκε η ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, για την επίσκεψη του τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ελλάδα.

Η ενημέρωση θα γίνει ενώπιον της διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με βάση το άρθρο 36 παράγραφος 5 του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο «οι διαρκείς επιτροπές συγκαλούνται πάντοτε σε συνεδρίαση όταν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Οι υπουργοί οφείλουν να ενημερώνουν με δική τους πρωτοβουλία τη διαρκή επιτροπή για θέματα της αρμοδιότητάς τους τουλάχιστον δύο φορές σε κάθε Σύνοδο, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 41Α».

Το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για ενημέρωση της Επιτροπής

Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, ζήτησε από τον Ν. Κοτζιά να ενημερώσει την Επιτροπή για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του τούρκου Προέδρου.

Ο τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Κ. Δουζίνα, στην οποία, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η -έπειτα από 65 χρόνια- επίσκεψη Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε χωρίς να αποτελέσει, δυστυχώς, σημείο θετικής επανεκκίνησης για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως όλοι θα επιθυμούσαν.

Επισημαίνει ότι περισσότερο τραυμάτισε παρά θεράπευσε, και άφησε πίσω της έντονο προβληματισμό και πολλά σοβαρά ερωτήματα για το αποτέλεσμα και τις επιπτώσεις της στις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία. «Τα επόμενα βήματα θα είναι λοιπόν κρίσιμα. Πόσο μάλλον που εκ των πραγμάτων αυτά θα γίνουν σε περιβάλλον γενικευμένης αβεβαιότητας στην περιοχή μας και διαρκών τριβών στις σχέσεις Τουρκίας - Ευρώπης» τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος.

Ν. Κοτζιάς: «Η απόφαση των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ δεν συμβάλει στην ειρήνη στην περιοχή»

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση στο Ιράκ βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Στο περιθώριο του Συμβουλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, είχαν άτυπο πρωινό γεύμα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Μέση Ανατολή, ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά υπογράμμισε την εκτίμηση που έχει ήδη διατυπώσει, ότι δηλαδή η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και η μετακίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ δεν συμβάλει στην ειρήνη στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί