Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέα «πυρά» του Στ. Κοντονή κατά δικαστών: «Δικαιούμαι να ασκώ κριτική στη Δικαιοσύνη»

Κυβέρνηση και Δικαιοσύνη στα «χαρακώματα» - Παρατείνεται η κόντρα, αυξάνονται τα ερωτηματικά

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών η κριτική των δικαστικών αποφάσεων» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σχολιάζοντας την αντιπαράθεση που είχε με τον πρόεδρο του ΣτΕ για το θέμα των δηλώσεων «πόθεν έσχες» δικαστών και εισαγγελέων.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣτΕ, είπε ότι ξεπέρασε κάθε όριο με την «ακραία και άδικη φρασεολογία» που χρησιμοποίησε.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», διερωτήθηκε «ένας πολίτης -είτε είναι υπουργός ή ένας οποιοσδήποτε πολίτης- δεν δικαιούται να έχει γνώμη για μια απόφαση που εξέδωσε ένα δικαστήριο;» υπογραμμίζοντας πως «ρόλος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τους θεσμούς και πρώτα και κύρια το κύρος της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών».

«Ο πρόεδρος του ΣτΕ ξεπέρασε κάθε όριο…»

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις, που διατύπωσε σε βάρος του ο κ. Σακελλαρίου περί «ωμής παρέμβασης στη Δικαιοσύνη», ο υπουργός απάντησε: «Νομίζω ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ ξεπέρασε κάθε όριο χθες με αυτή την ακραία και άδικη φρασεολογία. Αδικεί και τον ίδιο και τον θεσμό που υπηρετεί». «Στις διατάξεις του πόθεν έσχες δεν πρέπει να εμφιλοχωρούν εξαιρέσεις», συνέχισε, εξηγώντας ότι «δεν γίνεται να προχωρήσει αυτή η κοινωνία με εξαιρέσεις, διότι τότε καταστρατηγείται κάθε κανόνας ισονομίας».

«Δεν γίνεται να υποχρεούται κάποιος να δηλώνει εισοδήματα και χρήματα, τα οποία έχει στους λογαριασμούς των τραπεζών και να μην υποχρεούται να δηλώσει χρήματα ή άλλα τιμαλφή, που έχει σε μία θυρίδα τράπεζας. Ειλικρινά γι αυτόν τον λόγο επανήλθα [...] Όταν οι πολίτες βλέπουν ότι για θέματα, που τους αφορούν, οι δικαστές χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, τότε ο θεσμός φθείρεται και η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη απομειούται» επισήμανε ο κ. Κοντονης. Παρατήρησε, δε: «Είναι πρόβλημα γενικά στην κοινωνία μας, κάθε φορά που έρχεται η κυβέρνηση να θεσπίσει κανόνες, οι οποίοι θα ισχύουν έναντι όλων, μία μερίδα πολιτών να αντιδρά -είτε αυτοί είναι οι δικαστές για τη δήλωση του πόθεν έσχες, είτε είναι π.χ. ένας επαγγελματικός κλάδος, για το αν θα πρέπει να έχει μηχανήματα πλαστικού χρήματος στο γραφείο για την είσπραξη αμοιβών».

Μίλησε για πολιτικά παιχνίδια της Ν.Δ.

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αφορμή την αντιπαράθεση ο κ. Κοντονής έκανε λόγο για «πολιτικά παιχνίδια που παίζει η Νέα Δημοκρατία, που έφεραν τη χώρα εδώ που την έφεραν», ενώ για την ουσία της αντιπαράθεσης παρατήρησε:

«Ποια είναι η χειραγώγηση; Η κυβέρνηση έχει καταθέσει την πρότασή της και την εντονότατη διαφωνία της για το θέμα -εδώ και τρεις μήνες τουλάχιστον- ότι το πόθεν έσχες των δικαστών δεν πρέπει να περιλαμβάνει εξαιρέσεις, γιατί αν έχουμε έναν επίορκο δικαστή -υπάρχουν και τέτοιοι και έχουν δικαστεί από τη δικαιοσύνη στο παρελθόν- ο οποίος, για να διαφύγει τον έλεγχο για χρήματα τα οποία παράνομα λαμβάνει, αντί να τα βάλει σε έναν λογαριασμό που ελέγχεται, τα βάλει σε μία θυρίδα τράπεζας, τότε καταστρατηγείται ο νόμος».

«Και η υπόθεση Τσοχατζόπουλου ξεκίνησε από τη δήλωση πόθεν έσχες»

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός υπενθύμισε ότι «και η υπόθεση Τσοχατζόπουλου ξεκίνησε από τη δήλωση πόθεν έσχες, όπου βρέθηκαν στοιχεία ανακριβή και ξεκίνησε μία έρευνα που κατέληξε όπου κατέληξε». «Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να ελέγχονται.

Το χειρότερο είναι να το λένε αυτοί που αποφασίζουν για την υπόθεση κι εδώ έχουμε σοβαρότατο ζήτημα. Αυτοί οι οποίοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη είναι και αυτοί, οι οποίοι τελικά αποφασίζουν.

Υπάρχει ένα πρόβλημα», τόνισε, απορρίπτοντας το επιχείρημα ότι ο δικαστικός ή εισαγγελικός κλάδο τίθεται εν συνόλω σε υποψία: «Δηλαδή το πολιτικό προσωπικό της χώρας, άλλοι επαγγελματίες οι οποίες κατέχουν υπεύθυνες θέσεις και οι οποίοι υποβάλλουν αναλυτική δήλωση του πόθεν έσχες τίθενται σε υποψία ότι κάτι κάνουν; Ακριβώς για την άρση των υποψιών γίνεται η δήλωση του πόθεν έσχες και ο έλεγχος» εξήγησε.

Ν.Δ.: «Σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος ο υπ. Δικαιοσύνης θα είχε αποπεμφθεί»

Σχετική ανακοίνωση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

«Δεν υπάρχει προηγούμενο η ηγεσία της Δικαιοσύνης να καταγγέλλει δημοσίως τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό για ωμή παρέμβαση στο έργο της» τονίζει η ΝΔ.

Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει πως «σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος ο κ. Κοντονής θα είχε ήδη αποπεμφθεί από τη θέση του» και καταλήγει: «Αλλά για το καθεστώς Τσίπρα - Καμμένου είναι ψιλά γράμματα ακόμη και η διάκριση των εξουσιών που κατοχυρώνει τν Δημοκρατία».

ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση να σταματήσει τα παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη»

Επίθεση στην κυβέρνηση και στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τον χαιρετισμό που απηύθυνε την Κυριακή από το βήμα των εργασιών της 33ης τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «νέα, προκλητική, ωμή παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης στο έργο των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών, και μάλιστα από το βήμα της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος», τονίζει πως «σηματοδοτεί το αποκορύφωμα της συστηματικής καθεστωτικής απόπειρας χειραγώγησης της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης από μια επικίνδυνη και αυθαίρετη κυβέρνηση» και σημειώνει:

«Απαντώντας στη νέα εκτροπή του κ. Κοντονή, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας διατύπωσε αυτό που όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες έχουν διαπιστώσει με αποστροφή: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εξακολουθεί με θρασύ και απροκάλυπτο τρόπο να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και να μεταχειρίζεται τους λειτουργούς της ως μέσα εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων και σκοπών. Ματαιοπονούν.

Οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς, όλα αυτά τα χρόνια της θεσμικής κρίσης έχουν αρθεί στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων. Με σθένος και αξιοπρέπεια, έχουν υψώσει το ανάστημά τους απέναντι σε κάθε είδους απειλή.

Σε κάθε απόπειρα παρέμβασης και επηρεασμού. Το μήνυμά τους είναι σαφές κι αυστηρό: Κανείς δεν διώκεται κατά παραγγελία κέντρων εξουσίας και συμφερόντων. Κανείς δεν παγιδεύεται σε σκηνοθετημένες διώξεις και αναμοχλεύσεις υποθέσεων. Κανείς δεν επιτρέπεται να εμπλέκεται σε καφκικές ανακριτικές και διωκτικές διαδικασίες».

Καταληκτικά, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει στην ανακοίνωση πως «η Δικαιοσύνη δεν υποτάσσεται σε συμφέροντα και πιέσεις απ' όσο ψηλά κι αν προέρχονται» και προσθέτει: «Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια επηρεασμού των δικαστών. Επιβάλλεται να σταματήσει εδώ και τώρα τα παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου. Ως εδώ».

Ένωση Κεντρώων: «Η κυβέρνηση αγαπά τη Δικαιοσύνη όταν την συμφέρει»

Την άποψη ότι «η κυβέρνηση αγαπάει τη Δικαιοσύνη, όταν αυτή εκδίδει αποφάσεις που την συμφέρουν» εκφράζει, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων, σχολιάζοντας τα συμβάντα μεταξύ του κ. Κοντονή και ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Η ΕΚ θεωρεί, επίσης, ότι «η Δικαιοσύνη είναι μεν ανεξάρτητη, αλλά όχι ανεξέλεγκτη» και υπογραμμίζει πως «το παρελθόν διδάσκει ότι έχει κάνει και η Δικαιοσύνη τα λάθη της, εξαιτίας των οποίων έχουν δημιουργηθεί σύννεφα δυσπιστίας στην κοινωνία».

Σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων, «τώρα είναι η ώρα να οικοδομήσουμε όλοι μαζί τη νέα αυτή εμπιστοσύνη της Δικαιοσύνης και πρέπει να ξέρουν όσοι την υπονομεύουν αλόγιστα, ότι κατ' ουσίαν ναρκοθετούν το δημοκρατικό μας πολίτευμα».

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για τα F-35

Παράλληλα, η Ένωση Κεντρώων ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να ληφθούν αποφάσεις για την παραγγελία των F-35». Στην ανακοίνωση αναφέρει, επίσης, ότι «ο Ερντογάν έφυγε, οι διεκδικήσεις έμειναν» σχολιάζοντας ότι «όσοι από τον ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζουν γιατί τόλμησε ο Τσίπρας και αντιτάχθηκε στον Ερντογάν, γρήγορα θα αντιληφθούν, ότι ο Τούρκος μένει Τούρκος, καραδοκεί μια στιγμή αδυναμίας και η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει είναι οι ισχυρές και αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ