Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δημ. Παπαδημούλης: «Διαβατήριο για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, η λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ…»

Συνέντευξη σε τηλεοπτικό δίκτυο του Αντιπροέδρου του ΕΚ

Ένας συμβιβασμός στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα ήταν το καλύτερο διαβατήριο για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και για τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σκοπιανό τηλεοπτικό δίκτυο «Nova TV», δύο ημέρες πριν την επίσκεψη του Επιτρόπου Διεύρυνσης στην Αθήνα Γιοχάνες Χαν. Παράλληλα, ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί μια λύση, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, που να ανταποκρίνεται στη γεωγραφία, στην ιστορία και την πραγματικότητα.

Στο ερώτημα αν υπάρχει πράγματι προθυμία ώστε να λυθεί αυτό το ζήτημα, από πλευράς Αθήνας, είπε ότι «η απάντησή μου είναι ένα ξεκάθαρο ναι» και συνέχισε λέγοντας: «Η Ελλάδα ανακάμπτει. Η οικονομία το ίδιο μετά από μια βαθιά κρίση, και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να εργαστούμε για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την πλευρά της δικής μας περιοχής. Χάνουμε ένα κράτος-μέλος με το Brexit, αλλά θα μπορούσαν ενδεχομένως να προστεθούν νέα από τη δική μας περιοχή τα επόμενα χρόνια. Πιστεύω, λοιπόν, ότι με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας προετοιμάζουμε το έδαφος. Και πέρα από αυτό υπάρχει επενδυτική όρεξη. Και οι επενδύσεις χρειάζονται σταθερότητα. Και στη σταθερότητα θα συμβάλει μια θετική έκβαση της υφιστάμενης διαμάχης. Αυτή θα είναι μια κατάσταση win-win και για τις δύο χώρες. Θα ήθελα να δω επιπλέον σημαντικά βήματα και από την δική σας την κυβέρνηση». Παράλληλα αναγνώρισε ότι η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ «καλλιεργεί μια θετική ατμόσφαιρα για καλύτερες σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών».

«Όταν ακούμε δηλώσεις από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι υπάρχει "παράθυρο" ευκαιρίας, ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις εθνικιστικές προσεγγίσεις του ζητήματος και να στήσουμε γέφυρες, αυτό το θεωρούμε πολύ καλό σημάδι. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε. Έχουμε κοινό συμφέρον για τη σταθερότητα στην περιοχή. Και η Ελλάδα -παρά αυτή τη μακρόχρονη διαμάχη- είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα σας. Πολλοί, δε, άνθρωποι από τη δική σας χώρα επισκέπτονται τη χώρα μου το καλοκαίρι?, είπε χαρακτηριστικά.

Ο έλληνας ευρωβουλευτής υπενθύμισε ότι «υπήρξε μια περίοδος όπου κάποιοι στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή δημιουργούσαν την αυταπάτη και την ψευδαίσθηση σε πολιτικούς της γειτονικής χώρας ότι υπάρχει τρόπος ένταξης στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ χωρίς να υπάρχουν καλές σχέσεις με την Ελλάδα». Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ότι «η Μακεδονία είναι μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, που καλύπτει τμήματα της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας», υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν δούμε το μέλλον και χρησιμοποιούμε το παρελθόν για να μη βρούμε λύση, θα βρεθούμε σε αδιέξοδο». Ξεκαθάρισε πάντως ότι «αν θέλουμε να έχουμε θετικές εξελίξεις, θα βρούμε λύσεις, και υπάρχουν δυνατότητες για λύση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καταγγελίες Καλλιάνου: Η Ιατρική του ΕΚΠΑ στηρίζει τους γιατρούς του «Αττικόν»
«Παρέχουν υψηλό επίπεδο φροντίδας» - Ανακοίνωση την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Σχολής
Καταγγελίες Καλλιάνου: Η Ιατρική του ΕΚΠΑ στηρίζει τους γιατρούς του «Αττικόν»