Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τι απαντούν για το Σκοπιανό βουλευτές της Θεσσαλονίκης

Από την Έντυπη Έκδοση του «Τ.Θ.»

Η ονομασία της γειτονικής χώρας, έχει αποτελέσει «αγκάθι» στις σχέσεις με την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες με γνωστά «επεισόδια» από το 1992 και το συμβούλιο των αρχηγών μέχρι την συμφωνία του Βουκουρεστίου το 2008. Τους τελευταίους μήνες παρουσιάζεται μια έντονη δραστηριότητα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, ενώ οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι ήρθε η ώρα επιτέλους να λυθεί το ζήτημα. Πλέον, όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε σε μία περίοδο ραγδαίων εξελίξεων για το αποκαλούμενο Σκοπιανό, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη (17/1) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για το ζήτημα.

Το πολιτικό - κοινοβουλευτικό προσωπικό της Θεσσαλονίκης, κλήθηκε στην σημερινή Ειδική Έκδοση του «Τ.Θ.» να τοποθετηθεί πάνω στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, το επικείμενο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη φημολογία για ενδεχόμενες λύσεις. Με κοινές ερωτήσεις για όλους τους βουλευτές, επιχειρήσαμε μια πρώτη προσέγγιση στο θέμα που κυριαρχεί στη συνείδηση πολλών κατοίκων της Β. Ελλάδος.

Η πρωτοβουλία του «Τ.Θ.» να ακουστούν οι απόψεις των εκπροσώπων της Θεσσαλονίκης, δεν σταματάει εδώ. Τις επόμενες μέρες θα φιλοξενήσουμε τις τοποθετήσεις φορέων αλλά και καθηγητών, ώστε να αποσαφηνιστούν τόσο οι θέσεις των κομμάτων, όσο και το τι μέλλει γενέσθαι με το αποκαλούμενο Σκοπιανό.

Τρ. Μηταφίδης: «Θα έτριζαν τα κόκκαλα του Ρήγα Φεραίου με τον κομπλεξικό εθνικισμό»

*Του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη,

βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκη

-Θεωρείτε πως είναι μία καλή χρονική συγκυρία για να λυθεί το Σκοπιανό προς όφελος και της Ελλάδας;

Δε νομίζω να μπορεί να λυθεί κανένα “Σκοπιανό” πρόβλημα, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει. Τα Σκόπια είναι μια πόλη, η πρωτεύουσα της γείτονος ΠΓΔΜ. Θα εννοείτε μάλλον το Μακεδονικό ζήτημα και συγκεκριμένα το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. Ναι, είμαι αισιόδοξος, παρότι οι συνθήκες παραμένουν πολύπλοκες, πως τελικά θα έχουμε μια λύση που θα στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Μετά από τόσα χρόνια έχουμε ξανά μια καλή ευκαιρία, και δεν πρέπει να την χάσουμε. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται η δική μας Κυβέρνηση και σ’ αυτό βοηθάει και η διαλλακτική στάση του Πρωθυπουργού Ζάεφ, ο οποίος  δήλωσε ρητά πως είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν όλη αυτή την “Ντίσνεϊλαντ” του δικού τους εθνικισμού.

- Έχουν γίνει γνωστές κάποιες πιθανές λύσεις που κινούνται στη βάση της σύνθετης ονομασίας. Πώς τις σχολιάζετε και ποια η δική σας θέση;

 Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια φάση έντονων διπλωματικών διεργασιών και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια. Στο πλαίσιο όμως της καλής γειτονίας, όπως προανέφερα, αλλά και με αίσθημα ευθύνης για τις δυσκολίες των γειτόνων καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα εθνικής συνοχής, ίσως κάποιος γεωγραφικός προσδιορισμός θα ταίριαζε περισσότερο. Αλλά αυτά είναι διαδικαστικά ζητήματα που τα χειρίζονται οι διπλωμάτες. Αυτό που πρέπει πολιτικά να τονίσω είναι πως πρέπει επιτέλους να πάψουμε να παριστάνουμε τους "νονούς" για τη γειτονική χώρα. Είμαστε μέλος του ΟΗΕ και θα πρέπει να σεβαστούμε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.

- Πώς τοποθετήστε στη διάθεση πολιτών και κάποιων φορέων να οργανώσουν συλλαλητήρια για την ονομασία;

Στο παρελθόν πληρώσαμε ακριβά την εθνικιστική ύστερα που έσπειραν ορισμένοι πατριδοκάπηλοι. Να θυμίσω την περίοδο 1992-95, οπότε τορπιλίστηκε η προσπάθεια να βρεθεί λύση με το “Πακέτο Πινέιρο”. Οι κυβερνήσεις στο παρελθόν έκαναν πολιτική με συλλαλητήρια με τα οποία στήθηκαν καριέρες πολιτικές αλλά και οικονομικές. Αναμασώντας την καραμέλα ενός φετιχιστικού πατριωτισμού μια συγκεκριμένη μερίδα έκανε χοντρές μπίζνες στην Β. Ελλάδα, ιδιαίτερα με το λαθρεμπόριο καυσίμων την περίοδο του εμπάργκο, υποδαυλίζοντας ταυτόχρονα το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία. Αυτά τα βάζει οριστικά  στο παρελθόν η Κυβέρνηση της Αριστεράς. Σήμερα στόχος της Ελλάδας στα Βαλκάνια είναι η πολιτική σταθερότητα της περιοχής και η συνανάπτυξη.

- Θεωρείτε πως η λύση του ονοματολογικού μπορεί να οδηγήσει σε ειλικρινείς σχέσεις με τους γείτονες, μακριά από αλυτρωτικές τάσεις;

Όλα τα ζητήματα υπάρχουν σε ένα διεθνές περιβάλλον. Δεν είμαστε μόνοι μας στη διεθνή οικονομική και πολιτική σκακιέρα και δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε ως σκαντζόχοιρος, όπως την εποχή του «ψυχρού πολέμου» ή του «ανάδελφου έθνους». Να σας θυμίσω αντίθετα, τον Ρήγα Φεραίο. Θα έτριζαν τα κόκαλά του με αυτόν τον “κομπλεξικό” εθνικισμό που μαστίζει την Βαλκανική. Βλέπετε πόσο προφητική και σοφή ήταν η άποψή του ότι στο ”μωσαϊκό” των Βαλκανίων η μόνη λύση με τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν η δημιουργία Βαλκανικής Ομοσπονδίας. Και το λέω αυτό,  γιατί κάτι αντίστοιχο πρότεινε τώρα ως πολιτικό στόχο για την Ε.Ε. ο Μάρτιν Σουλτς και έχει μπει στο στόχαστρο της κριτικής. Είπε αυτό που κάποτε ήταν γραμμένο στη σημαία του εργατικού κινήματος, ότι πρέπει να πάμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Έτσι θα ξεμπλέξουμε από αυτόν τον αρρωστημένο εθνικισμό.

Κων. Γκιουλέκας: «Άκρατος αλυτρωτισμός των Σκοπίων που αμφισβητεί τα εθνικά δίκαια μας»

*Του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας

- Θεωρείτε πως είναι μία καλή χρονική συγκυρία για να λυθεί το Σκοπιανό προς όφελος και της Ελλάδας;

Απορώ που κάποιοι διατείνονται ότι είναι η τελευταία ευκαιρία, ότι είναι η ‘μεγάλη’ ευκαιρία για την χώρα μας… Οφείλουμε να τους υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι επισπεύδουσα η Ελλάδα! Δεν πλαστογραφεί η Ελλάδα την Ιστορία. Τα Σκόπια πλαστογραφούν τόσα χρόνια την Ιστορία μας. Τα Σκόπια έχουν εφεύρει ‘μακεδονική εθνότητα’ και ‘μακεδονική γλώσσα’. Τα Σκόπια παρουσιάζουν έναν άκρατο αλυτρωτισμό που αμφισβητεί τα εθνικά δίκαιά μας. Προσωπικά, δεν θεωρώ ότι τίθεται θέμα καλής ή κακής χρονικής συγκυρίας. Το μόνο που οφείλει να μας απασχολεί είναι εάν η λύση η οποία θα προταθεί λειτουργεί προς όφελος της χώρας μας.

- Έχουν γίνει γνωστές κάποιες πιθανές λύσεις που κινούνται στη βάση της σύνθετης ονομασίας. Πώς τις σχολιάζετε και ποια είναι η δική σας θέση;

Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε συζήτηση και σχολιασμό ασαφών σεναρίων ονοματολογίας και ‘λύσεων’, οι οποίες δεν ξέρουμε ούτε από πού προέρχονται και για τις οποίες δεν έχουμε καμία ενημέρωση, ιδιαίτερα όταν αφορά ένα τόσο σημαντικό ζήτημα! Η κυβέρνηση ‘φροντίζει’ να μην μας ενημερώνει και να επιδίδεται σε ένα ακατάσχετο παιχνίδι μυστικής διπλωματίας για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα. Γιατί, όμως, τόση σπουδή από κάποιους να φανερώσει η Ελλάδα όλες τις θέσεις της όταν οι Σκοπιανοί δεν έχουν αποκαλύψει τις δικές τους; Και όταν, μάλιστα, δεν γνωρίζουμε ούτε την θέση της κυβέρνησης πάνω σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Είναι η θέση του κ. Τσίπρα και του κ. Κοτζιά ή η θέση του κ. Καμμένου;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  ξεκαθάρισε πως για εμάς στη Νέα Δημοκρατία η οποιαδήποτε επιδιωκόμενη λύση δεν αφορά μόνο το θέμα του ονόματος. Υπάρχει το πολύ σοβαρό ζήτημα του αλυτρωτισμού των Σκοπίων. Σε κάθε περίπτωση η χώρα έχει εθνικές κόκκινες γραμμές, όπως αυτές χαράχθηκαν το 2008 στο Βουκουρέστι με την περήφανη ελληνική στάση που κράτησε η Κυβέρνηση Καραμανλή και απέτρεψε την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την ονομασία «Μακεδονία».

- Πώς τοποθετήστε στη διάθεση πολιτών και κάποιων φορέων να οργανώσουν συλλαλητήρια για την ονομασία;

Το θέμα της Μακεδονίας είναι σαφώς πολιτικό. Είναι, όμως, κατ’ εξοχήν και εθνικό θέμα, το οποίο – ιδιαιτέρως εδώ στην Βόρεια Ελλάδα - φέρει ένα ειδικό συναισθηματικό βάρος. Όταν διακυβεύεται ένα τόσο σημαντικό ζήτημα είναι απολύτως λογικό να υπάρξουν αντιδράσεις.

- Θεωρείτε πως η λύση του ονοματολογικού μπορεί να οδηγήσει σε ειλικρινείς σχέσεις με τους γείτονες, μακριά από αλυτρωτικές τάσεις; 

Η λύση δεν μπορεί να αφορά μόνο το όνομα. Η Ελλάδα ότι ήταν να κάνει το έκανε. Εμείς ως χώρα έχουμε διανύσει την μισή απόσταση. Θέλουμε ειρήνη και δημοκρατία σε όλη την περιοχή, όμως, εάν οι Σκοπιανοί δεν παραιτηθούν από τον αλυτρωτισμό τους, αλλάξουν το Σύνταγμά τους και τα σχολικά εγχειρίδια, δεν σταματήσουν να εκδίδουν τους χάρτες της "Μεγάλης Μακεδονίας", εάν δεν βγουν να αποκηρύξουν τις θέσεις τους δημόσια τότε δεν υπάρχει κανένα έδαφος για συζήτηση. Εμείς, επαναλαμβάνω, επιθυμούμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας. Οι σχέσεις αυτές, όμως, πρέπει να χτίζονται στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του διεθνούς δικαίου. Έτσι εννοούμε την καλή γειτονία μας, με προσήλωση στα ιδανικά της ειρήνης, της ελευθερίας αλλά και της εθνικής αξιοπρέπειας.

Θεόδ. Καράογλου: «Δεν μπορώ να δεχθώ τον όρο “Μακεδονία” ούτε ως δεύτερο, ούτε ως τρίτο συνθετικό»

*Του Θεόδωρου Καράογλου, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας

Θεωρείτε πως είναι μια καλή χρονική συγκυρία για να λυθεί το Σκοπιανό προς όφελος και της Ελλάδας;

«Το “Σκοπιανό” έπρεπε να είχε λυθεί πολλά χρόνια πριν και να μη… σέρνεται για δεκαετίες. Από αυτήν την καθυστέρηση μόνοι ωφελημένοι είναι οι Σκοπιανοί, οι οποίοι με συστηματική προπαγάνδα κατόρθωσαν να αναγνωριστούν με το όνομα “Μακεδονία” από  πάρα πολλές χώρες και να εμποτίσουν με τον… ψευτομακεδονισμό τις νεότερες γενιές τους.   

Από εκεί και πέρα προσωπική μου άποψη είναι ότι η συγκυρία δεν είναι καλή για την πατρίδα μας. Και αυτό γιατί έχουμε μια Κυβέρνηση η οποία από το 2015 μέχρι σήμερα έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί απλά θέματα, πόσο μάλλον τα κρίσιμα εθνικά. Σε κάθε περίπτωση εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, η συμφωνία αυτή πρέπει να ικανοποιεί τις εθνικές μας θέσεις και επιδιώξεις».

Έχουν γίνει γνωστές κάποιες πιθανές λύσεις που κινούνται στη βάση της σύνθετης ονομασίας. Πώς τις σχολιάζετε και ποια η δική σας θέση;

«Πρώτα από όλα δεν μπορώ να σχολιάσω φήμες. Δυστυχώς η κυβέρνηση διαπραγματεύεται εν κρυπτώ χωρίς να έχει την εθνική ευθιξία να ενημερώσει την Ολομέλεια της Βουλής ή τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές για την πορεία των συζητήσεων. Κοινοβουλευτικά είμαστε στο… σκοτάδι και ενημερωνόμαστε από όσα διαβάζουμε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Είδατε τι συνέβη στην πρόσφατη συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του. Ενώ όλοι περίμεναν η διαπραγμάτευση να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τους είδαμε να βγαίνουν από ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά τη δική μου θέση, είμαι ξεκάθαρος! Δεν μπορώ να δεχθώ τον όρο “Μακεδονία” ούτε ως δεύτερο, ούτε ως τρίτο συνθετικό. Η Μακεδονία είναι μία, είναι ελληνική, είναι η γη των προγόνων μας, η γη που γεννηθήκαμε, η γη  στην οποία κατοικούμε και αυτό δεν αμφισβητείται. Το όνομά της δεν πρέπει να ξεπουληθεί. Σαφώς σε μια διαπραγμάτευση μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων μια σειρά ζητημάτων. Ωστόσο αποτελεί εθνική υποχρέωση να παραμείνουμε ακέραιοι στις “κόκκινες γραμμές” που έχουμε χαράξει ως χώρα απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως έπραξε με αίσθημα εθνικής ευθύνης το 2008 ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι».

Πως τοποθετήστε στη διάθεσή πολιτών και κάποιων φορέων να οργανώσουν συλλαλητήρια για την ονομασία;

«Ο καθένας έχει το ελεύθερο να πράξει αυτό που επιθυμεί η καρδιά του και υπαγορεύει η συνείδησή του. Εξυπακούεται πως οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την επιτυχία του. Θυμίζω, ωστόσο, ότι το μεγάλο συλλαλητήριο του 1992 στο οποίο συμμετείχε ένα εκατομμύριο κόσμου και στο οποίο ήμουν μέλος της οργανωτικής επιτροπής ως γραμματέας της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, πραγματοποιήθηκε υπό την “ομπρέλα” του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, της ΤΕΔΚ και φορέων όπως η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Με αυτό θέλω να πω ότι τέτοιου είδους εγχειρήματα πρέπει να είναι συγκροτημένα και όχι μέρος σπασμωδικών αντιδράσεων».

Θεωρείτε πως η λύση του ονοματολογικού μπορεί να οδηγήσει σε ειλικρινείς σχέσεις με τους γείτονες, μακριά από αλυτρωτικές τάσεις;

«H καλή και ειλικρινή γειτονία μεταξύ των λαών προϋποθέτει σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Για αυτό και ως Νέα Δημοκρατία δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αποκήρυξη κάθε έκφρασης ή δράσης αλυτρωτισμού από πλευράς των Σκοπίων. Για παράδειγμα,  ακούω τον πρωθυπουργό κ. Ζάεφ να υπόσχεται ότι θα μετονομάσει το αεροδρόμιο του κρατιδίου από “Μέγας Αλέξανδρος” σε “Κίρο Γκλιγκόροφ” και να μην το κάνει πράξη. Διαβάζω ότι υπόσχεται να αλλάξει τα σχολικά βιβλία και να μην προχωρά ούτε σε αυτήν την κίνηση καλής θέλησης. Για να μην αναφερθώ στο θέμα των αγαλμάτων που βρίσκονται σε κάθε γωνιά των Σκοπίων ή των πινακίδων των αυτοκινήτων τους που περνούν στην Ελλάδα με το χαρακτηριστικό “MK”, το οποίο παραπέμπει στη Μακεδονία. Και επειδή στην πολιτική οι συμβολισμοί έχουν τη δική τους σημασία, αυτού του είδους οι κινήσεις, που επαναλαμβάνω ότι δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής παρά σχετικές εξαγγελίες, θα ήταν έμπρακτη απόδειξη ότι κάτι αλλάζει στον τρόπο με τον οποίο τα Σκόπια αντιμετωπίζουν την Ελλάδα».

Ελ. Ράπτη: «Οι Έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα να διαδηλώσουν για την Μακεδονία»

*Της Έλενας Ράπτη, βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας

- Θεωρείτε πως είναι μία καλή χρονική συγκυρία για να λυθεί το Σκοπιανό προς όφελος και της Ελλάδας;

Προφανώς έχετε στο μυαλό σας τη διάθεση διαπραγμάτευσης που δείχνει η νέα ηγεσία των Σκοπίων με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της. Θα σας πω ωστόσο πως στη διπλωματία τα πράγματα συνήθως δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται. Αυτό που θα αποδείξει αν η συγκυρία ήταν όντως ευνοϊκή είναι η τελική λύση που θα προταθεί.  

- Έχουν γίνει γνωστές κάποιες πιθανές λύσεις που κινούνται στη βάση της σύνθετης ονομασίας. Πώς τις σχολιάζετε και ποια η δική σας θέση;

Υπάρχουν εκδοχές ονομασιών που δυστυχώς διακινούνται ως φήμες και τις οποίες προφανώς δεν μπορεί κάποιος να σχολιάσει. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει μια μυστική διπλωματία για την οποία δεν έχουμε καμία εικόνα. Θα περιμένουμε την επίσημη ενημέρωσή μας για τη λύση που προκρίνει και θα δούμε αν αυτή απηχεί την εθνική γραμμή όπως αυτή χαράχτηκε στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή το 2008.   

- Πώς τοποθετήστε στη διάθεση πολιτών και κάποιων φορέων να οργανώσουν συλλαλητήρια για την ονομασία;

Οι Έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα να διαδηλώσουν για την Μακεδονία. Η κοινωνία έχει βγει στους δρόμους για θέματα πολύ μικρότερης σημασίας από αυτό. Ο κάθε πολίτης θα πρέπει να ακολουθήσει το συναίσθημά του, να το δηλώσει δημόσια και να στείλει ένα μήνυμα σε αυτούς που διαπραγματεύονται για λογαριασμό του. Και κανείς δε δικαιούται ούτε να εκμεταλλευτεί ούτε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την έκφραση των πολιτών.

- Θεωρείτε πως η λύση του ονοματολογικού μπορεί να οδηγήσει σε ειλικρινείς σχέσεις με τους γείτονες, μακριά από αλυτρωτικές τάσεις;

Τα ανοιχτά ζητήματα με τους γείτονές μας δεν είναι μόνο η ονομασία αλλά και η έμπρακτη και οριστική παραίτησή τους από κάθε έκφραση αλυτρωτισμού που μέχρι σήμερα την έχουμε δει στα σχολικά βιβλία και τους χάρτες τους, στη ρητορική τους και στα δεκάδες αγάλματα που αγόρασαν με το κιλό και τοποθέτησαν παντού και που νομίζουν πως αρκούν για να παραποιήσουν την ιστορία. Αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θέλει πραγματικά να βρεθεί μια λύση θα πρέπει να το αποδείξει στην πράξη κάνοντας συμβιβασμούς με πολλά βήματα προς την αλήθεια και το δίκαιο.

 

ΚΚΕ: «Ισχυρή αντίσταση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του "διαίρει και βασίλευε" στα Βαλκάνια»

*Των Γιάννη Δελή, βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και του Αθανάσιου Βαρδαλή, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Θεωρείτε πως είναι μία καλή χρονική συγκυρία για να λυθεί το Σκοπιανό προς όφελος και της Ελλάδας;

Η καλή χρονική συγκυρία, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που από κοντά σιγοντάρουν, για την επίλυση του Σκοπιανού δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί στα Βαλκάνια και η διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι και ο βασικός παράγοντας αποσταθεροποίησης και αλλαγής συνόρων στην ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε στην ευρύτερη περιοχή  μας έχουμε όξυνση των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και συμμαχίες που οδηγούν σε αλλαγές συνόρων και αναδιατάξεις με γνώμονα το πώς θα ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους στον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και αγωγών. Η ένταξη επομένως των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, εντάσσεται σε αυτούς τους ανταγωνισμούς και τελικά όχι μόνο δεν αμβλύνει τους κινδύνους αλλά αντίθετα περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα ζητήματα.  Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Τουρκίας που παρότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ όπως και η Ελλάδα, δεν έχει περιορίσει τις επιδιώξεις της, αντίθετα με αφορμή μάλιστα και την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν, τις έχει αναβαθμίσει.

Έχουν γίνει γνωστές κάποιες πιθανές λύσεις που κινούνται στη βάση της σύνθετης ονομασίας. Πώς τις σχολιάζετε και ποια η δική σας θέση;

Όντως έχουν γίνει γνωστές κάποιες πιθανές λύσεις αλλά επίσημα δεν έχει κατατεθεί τίποτα προς το παρόν. Να θυμίσουμε ωστόσο ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που έχει σταθερή θέση από το ‘92, δηλαδή εδώ και 25 χρόνια, και τοποθετήθηκε στο ζήτημα αυτό από θέσεις αρχών. Η νηφάλια τοποθέτηση του τότε έρχονταν κόντρα στο κυρίαρχο εθνικιστικό ρεύμα, που καλλιέργησαν όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα από την «άκρα δεξιά» έως την «προγόνους» της σημερινής κυβέρνησης, τον τότε ΣΥΝ μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο «πατριάρχης» της τελευταίας, Λ. Κύρκος, συμμετέχοντας καιροσκοπικά στα πατριδοκάπηλα συλλαλητήρια είχε εκστομίσει το γνωστό “πλην Λακεδαιμόνιων”, για την απουσία των κομμουνιστών από τις γνωστές “φιέστες”. Πιστεύουμε ότι μια κοινώς αποδεκτή λύση, στην οποία περιλαμβάνεται με οποιονδήποτε τρόπο το όνομα Μακεδονία και όποια παράγωγα, θα πρέπει ρητά να γίνει αποδεκτή μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός. Να μπει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα, να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο χωρών.

Πώς τοποθετήστε στη διάθεση πολιτών και κάποιων φορέων να οργανώσουν συλλαλητήρια για την ονομασία;

Καταρχήν διαφωνούμε με το περιεχόμενο των συγκεκριμένων συλλαλητηρίων. Ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά ότι και την περίοδο του 1992 το ΚΚΕ αντιτάχθηκε στον εθνικιστικό παροξυσμό που είχε αναπτυχθεί. Είμαστε υπέρ της διασφάλισης των σχέσεων ειρηνικής συνεργασίας και ανάπτυξης καλή γειτονίας και αποφυγής κάθε αλυτρωτικής προπαγάνδας καθώς και ενεργειών που δυσκολεύουν την προσέγγιση και συνεργασία των δύο λαών. Από τότε το ΚΚΕ δεν σταμάτησε να διαφωτίζει την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, τονίζοντας ότι τα όποια υπαρκτά ζητήματα στην περιοχή των Βαλκανίων είναι για να εξυπηρετούνται οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών. Αυτό που πρέπει να τονιστεί και σήμερα είναι πως η βάση αυτών των προβλημάτων δεν είναι ούτε εθνική, ούτε θρησκευτική ή γλωσσική, αλλά ταξική. Και εδώ στην Ελλάδα και δίπλα στην ΠΓΔΜ, η βασική αντίθεση της κοινωνίας είναι ανάμεσα στην εργασία και στο κεφάλαιο. Η κατεύθυνση δηλαδή που πρέπει να έχει διεκδίκηση και ο αγώνας των εργαζομένων είναι η κατάργηση αυτή της αντίθεσης, παίρνοντας οι ίδιοι στα χέρια τους την εξουσία.

Θεωρείτε πως η λύση του ονοματολογικού μπορεί να οδηγήσει σε ειλικρινείς σχέσεις με τους γείτονες, μακριά από αλυτρωτικές τάσεις;

Οι ιμπεριαλιστές και οι αστικές τάξεις της περιοχής επιδιώκουν την αξιοποίηση μειονοτικών κι αλυτρωτικών ζητημάτων, για την εξυπηρέτηση των δικών τους οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων και το έχουν κάνει ουκ ολίγες φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Αυτά τα συμφέροντα, που είναι ξένα προς τα συμφέροντα των εργαζομένων, μπορεί να προκαλέσουν πραγματικό μακελειό. Να γιατί το ΚΚΕ αγωνίζεται για να αναπτυχθεί ισχυρή αντίσταση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του "διαίρει και βασίλευε" στα Βαλκάνια κι ευρύτερα, ενάντια στη χρησιμοποίηση από τους ιμπεριαλιστές υπαρκτών ή και ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στους διαμελισμούς κρατών, στη δημιουργία προτεκτοράτων, στις στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων. Η πείρα του λαού μας επιβεβαιώνει πως η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ εμπλέκει τη χώρα και το λαό μας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς κι επιπλέον κάθε άλλο παρά διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η θέση μας είναι πως οι ανάγκες των λαών της περιοχής, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία των χωρών, μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την αποδέσμευση από αυτές και κάθε άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με τους λαούς νοικοκύρηδες στον τόπο τους.

Ιων. Σαρίδης: «Αν οι Έλληνες πιστέψουν ότι πρέπει να βγουν στους δρόμους, θα βγουν… Μαζί τους και εγώ»

*Του Ιωάννη Σαρίδη, βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων

Θεωρείτε πως είναι μία καλή χρονική συγκυρία για να λυθεί το Σκοπιανό προς όφελος και της Ελλάδας;

Δεν υπάρχουν καλές και κακές συγκυρίες. Υπάρχουν ισχυροί και ανίσχυροι σε δεδομένες στιγμές της Ιστορίας. Η κυβέρνηση Ζάεφ είναι μια αδύναμη κυβέρνηση γιατί έχει αλυτρωτικές βλέψεις και αυτό δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς του αλβανικού εθνικισμού, που αποτελεί τη δεύτερη πολιτική δύναμη των Σκοπίων. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν τη χρονική στιγμή δεν την επιλέξαμε εμείς, η πολιτική ισχύς κάθε χώρας θα κρίνει το αποτέλεσμα. Αν θεωρήσουμε πως είναι ισχυρότεροι και της Ελλάδας και των Σκοπίων όσοι πιέζουν να λυθεί το θέμα μέχρι τον Μάιο, τότε το ερώτημα είναι: σε ποιόν θα ασκήσουν την ισχύ τους ; Σε εμάς ή στους Σκοπιανούς;

Έχουν γίνει γνωστές κάποιες πιθανές λύσεις που κινούνται στη βάση της σύνθετης ονομασίας. Πώς τις σχολιάζετε και ποια η δική σας θέση;

Η δική μου θέση και πρόταση είναι να κάνουμε ότι χρειάζεται για να κατανοήσει η διεθνής κοινότητα πως έχει ιστορική υποχρέωση να μας βοηθήσει στην προσπάθεια μας να πειστούν οι Σκοπιανοί να αλλάξουν όνομα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξετάζω και την πρόταση που έχει καταθέσει δημόσια ο καθηγητής Μάζης Ι., η οποία πράγματι λύνει πολλά προβλήματα και είναι το απλό: Central Balkan Republic.

Σχετικά με το πρώτο κομμάτι της ερώτησης σας, σας παραθέτω απόσπασμα από την εισήγηση μου στο Κοινοβούλιο, την Τρίτη 09 Ιανουαρίου 2018 :

"Δεν υπάρχει "Μακεδονικό" για εμάς στην Ένωση Κεντρώων. Δεν υπάρχει "Μακεδονικό" πρόβλημα. "Σκοπιανό" υπάρχει. Το Σκοπιανό είναι το πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε και ονομάστηκε έτσι από αυτούς που το δημιούργησαν. Το Σκοπιανό λοιπόν δεν λύνεται με το  Νέα Μακεδονία. Και ο λόγος είναι απλός. Η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ αποικιοκρατική δύναμη. Ούτε και το επεδίωξε ποτέ. Μπορεί λοιπόν σύμφωνα με την κουλτούρα των αποικιοκρατών η προσθήκη της λέξης "νέα" - Νέα Υόρκη, Νέα Ορλεάνη, Νέα Ζηλανδία - να έλυσε τα προβλήματα που είχαν οι ισχυροί του κόσμου, όταν έπρεπε να βρουν ονόματα  για τους άγριους τόπους που κατακτούσαν και υποδούλωναν αλλά στη δική μας, την ελληνική Ιστορία, η λέξη "νέα" μπήκε μπροστά από τις τραγωδίες μας... Νέα Σμύρνη, Νέα Μηχανιώνα, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Κρήνη, Νέα Ιωνία, Νέα Πέραμος, Νέα Μάκρη.

Εδώ σε αυτόν τον αρχαίο τόπο, που η κάθε πέτρα έχει το δικό της όνομα, την λέξη "νέα" την χρειαστήκαμε για να μην χαθούν στην λήθη της Ιστορίας οι πόλεις εκείνες, όπου οι Έλληνες μεγαλούργησαν και οι Τούρκοι έκαψαν και κατέστρεψαν.

Ούτε φυσικά μπορεί να είναι λύση του Σκοπιανού το Βόρεια Μακεδονία ή το Άνω Μακεδονία γιατί και τα δύο προϋποθέτουν πως η Μακεδονία είναι χωρισμένη στα δύο. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Άλλωστε η γεωπολιτική θεώρηση των πραγμάτων επιβεβαιώνει πως όπου επιλέχθηκε παγκοσμίως ο διαχωρισμός βορρά και νότου, οδηγηθήκαμε σε ατέρμονες συγκρούσεις και ανεξάντλητες διαμάχες.

Πώς τοποθετήστε στη διάθεση πολιτών και κάποιων φορέων να οργανώσουν συλλαλητήρια για την ονομασία;

Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία έχουν προσπαθήσει πολλοί να το αφαιρέσουν από τον ελληνικό λαό. Ότι τοποθέτηση να κάνω και εγώ και το σύνολο του πολιτικού κόσμου δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Αν οι Έλληνες πιστέψουν ότι πρέπει να βγουν στους δρόμους, θα βγουν. Αυτό που θα έπρεπε να προβληματίζει τα κόμματα εξουσίας είναι το γιατί δεν βγαίνει ο κόσμος, όταν τον φωνάζουν αυτοί...Όταν θα βγουν τελικά στους δρόμους δεν θα κρατάνε κομματικές σημαίες. Μαζί τους και εγώ.

Θεωρείτε πως η λύση του ονοματολογικού μπορεί να οδηγήσει σε ειλικρινείς σχέσεις με τους γείτονες, μακριά από αλυτρωτικές τάσεις;

Σας παραθέτω απόσπασμα από την εισήγηση μου στο Κοινοβούλιο, την Τρίτη 09 Ιανουαρίου 2018 :

" Όταν συλλογιζόμαστε το όνομα των γειτόνων μας θα πρέπει να θυμόμαστε πως οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι δεν αποτελούν ένα ενιαίο έθνος. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Από εκεί πηγάζει η μάταιη προσπάθεια τους να υφαρπάξουν ότι μπορούν από την Ελλάδα. Δεν έχουν τα συστατικά στοιχεία του έθνους. Τί γλώσσα μιλάνε ; Τί εθνικότητα έχουν ; Ποιά είναι η καταγωγή τους ; Ποιά είναι η θρησκεία τους ; Ποιά είναι η Ιστορία τους ; Ποιές οι παραδόσεις τους , τα έθιμα τους ; Δεν έχουν τίποτα.

Και δεν πρέπει ούτε και μπορούμε να τους τα δώσουμε εμείς. Γιατί θα βρεθούμε να είμαστε και εμείς εκτεθειμένοι στην χλεύη όσων γνωρίζουν λίγη Ιστορία όπως εκτεθειμένος είναι και ο κύριος Ζάεφ ο πρωθυπουργός αυτού του κράτους, ο οποίος προσπάθησε να πείσει τους Έλληνες για τις καλές του προθέσεις διαβεβαιώνοντας μας, πως δεν διεκδικεί την αποκλειστικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου...!!!

Μας κάνει τη χάρη λοιπόν και θα μοιραστεί μαζί μας τον Μέγα Αλέξανδρο...Ας του κάνουμε τη χάρη και εμείς να μην είμαστε εμείς οι υπεύθυνοι για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, που μας επέβαλλαν οι Σύμμαχοι. Ας είναι η αδυναμία τους να αποδείξουν πως δεν έχουν αλυτρωτικές βλέψεις. Ας είναι η ανεπάρκεια τους να απαντήσουν στην ερώτηση: Τί γλώσσα μιλάτε ; Ποιά η σχέση σας με τον Μέγα Αλέξανδρο ; Ποιό το δικαίωμα σας στην Ιστορία ;".

Κατ. Μάρκου: «Να καταλάβουν ότι δεν είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων»

*Της Κατερίνας Μάρκου, ανεξάρτητη βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης

- Θεωρείτε πως είναι μία καλή χρονική συγκυρία για να λυθεί το Σκοπιανό προς όφελος και της Ελλάδας;

-Δεν ξέρω κατά πόσο η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων είναι πράγματι έτοιμη να αναθεωρήσει τη μέχρι σήμερα στάση της στο συγκεκριμένο ζήτημα. Στάση, μεταξύ των άλλων, φαιδρή και γραφική, με αγάλματα, παράτες και προπαγάνδα ποιότητας ‘Λαϊκής Δημοκρατίας’ του ‘Υπαρκτού Σοσιαλισμού’. Από την άλλη έχουμε μια κυβέρνηση εδώ που είναι δυνατόν να κάνει οτιδήποτε για να κρατηθεί στην εξουσία. Ακόμη και να δώσει το όνομα για να πάρει μια δήλωση των ξένων θετική, για να πάρει ένα πλαστό διαβατήριο μιας δήθεν καθαρής εξόδου από τα «καταραμένα μνημόνια» που παρεμπιπτόντως τα ψηφίζει με χέρια και με πόδια.

- Έχουν γίνει γνωστές κάποιες πιθανές λύσεις που κινούνται στη βάση της σύνθετης ονομασίας. Πώς τις σχολιάζετε και ποια είναι η δική σας θέση;

-Το πρόβλημα δεν δημιουργείται ούτε από τους Αλβανούς, ούτε από αυτούς που αισθάνονται Σλάβοι, ούτε από άλλες μειονότητες (Σέρβοι, Ρομά, κ.α.). Όλοι αυτοί θα λέγονται, ας πούμε, Νεομακεδόνες, και θα πιστεύουν ότι το μισό της χώρας τους έχει ‘καταληφθεί’ από την Ελλάδα; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

Η δική μου γνώμη είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από τον αλυτρωτισμό. Αυτό απαιτεί προφανώς να καταλάβουν ότι δεν είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων. Και ότι μόνο, το πολύ, απόλυτα γεωγραφικός πρέπει να είναι ο χαρακτήρας της ονομασίας. Για να μην καταπιέζει άλλωστε και τον μισό τουλάχιστον πληθυσμό τους που αισθάνεται διαφορετικά. Ένα εσωτερικό δε δικό τους πρόβλημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει δικό μας.

Και επειδή ακούω μερικά παπαγαλάκια της κυβέρνησης να λένε ότι υπάρχει κίνδυνος η Τουρκία να διαφωνήσει στο όνομα (!) ή και ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να παρακάμψει το ελληνικό βέτο, κι επομένως πρέπει να δεχθούμε έναν επώδυνο συμβιβασμό, να πω ότι ας το κάνουν. Εμείς πρέπει να μείνουμε σταθεροί. Και να μην ξεχνούμε επίσης ότι μπορεί να δούμε μπροστά μας και ανάλογο θέμα με την Θράκη. 

- Πώς τοποθετήστε στη διάθεση πολιτών και κάποιων φορέων να οργανώσουν συλλαλητήρια για την ονομασία;

-Δημοκρατία έχουμε, και ελευθερία της συνάθροισης, ο καθένας μπορεί και πρέπει να εκφράζεται ελεύθερα και με ψυχραιμία βέβαια, μέσα στα Συνταγματικά πλαίσια. Να πω επίσης ότι χρειάζεται προσοχή και ότι πρέπει να εστιάζουμε στα επιχειρήματα τα οποία είναι και με το μέρος μας. Αλλιώς, θα χάσουμε και τις εντυπώσεις διεθνώς.

- Θεωρείτε πως η λύση του ονοματολογικού μπορεί να οδηγήσει σε ειλικρινείς σχέσεις με τους γείτονες, μακριά από αλυτρωτικές τάσεις;

-Μα σχέσεις υπάρχουν, μη ξεχνούμε υπάρχει η πρώτη συμφωνία που εδράζεται πάνω στην τρέχουσα επίσημη ονομασία, κι ας εκφράζει αυτή μια εκκρεμότητα. Από την άλλη, να πω ότι απόλυτη προϋπόθεση για μια λύση είναι η διαγραφή όλων των αλυτρωτικών  τάσεων από τα σχολικά βιβλία τους, το Σύνταγμά τους, κ.ο.κ. Όμως κάτι τέτοιο θα αναιρούσε 100% αυτό που θέλουν να πιστεύουν κάποιοι, εκεί στο κρατίδιο αυτό, ότι είναι. Έτσι πως έχουν έρθει τα πράγματα, αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Επομένως λύση σχετικώς κοινά αποδεκτή δεν μπορεί να υπάρξει.  Αλλά με αυτή την αυταρχική, εθνικολαϊκιστική και αδίστακτη κυβέρνηση που έχουμε, μπορεί να δεις μια πλειοψηφία με 153 βουλευτές για το οτιδήποτε. Και τότε, σε βάθος χρόνου, θα έχουμε αλυτρωτισμό και με τη δική μας βούλα.

Από την Έντυπη Έκδοση της καθημερινής εφημερίδας Τύπος Θεσσαλονίκης. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από έναν ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους...
Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ μιλά για τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών που διατρέχουν όσοι αμελούν τη στοματική τους υγιεινή
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους